TÉMA

Policejní zásah

Policisté zasahující proti střelbě na FF UK mají náš obdiv, shodli se Vondrášek a Rakušan

Sněmovní bezpečnostní výbor se zabýval závěry vyšetřování policejního zásahu při prosincové střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, ke kterým dospěla Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie před několika dny útok, při kterém přišlo o život čtrnáct lidí a dalších 25 bylo zraněno, odložila. Student fakulty, který ve škole střílel, spáchal po útoku sebevraždu. Kauzu ještě přezkoumá státní zastupitelství.
20. 6. 2024Aktualizováno20. 6. 2024, 23:41|

Litvínovští gymnazisté kvůli zásahu policie napsali maturitní testy o týden později

Maturanti na gymnáziu v Litvínově psali didaktický test z češtiny o týden později. První řádný termín 3. května byl zrušen kvůli vniknutí muže do budovy gymnázia a následnému policejnímu zásahu. Na nové zadání testů dohlíželi přímo pracovníci z Cermatu. Škola od minulého týdne spolupracuje s policií na zabezpečení prostor gymnázia.
10. 5. 2024|

ANO vyloučilo bývalého pardubického primátora Charváta a šéfa rozvojového fondu Drenka

Předsednictvo hnutí ANO rozhodlo o vyloučení bývalého pardubického primátora Martina Charváta a šéfa Rozvojového fondu Pardubice Michala Drenka kvůli kauze na pardubickém magistrátu. Oznámil to předseda hnutí Andrej Babiš. Hnutí také provede audit ve své pardubické organizaci a svolá mimořádný sněm krajské organizace. Její rozpuštění neočekává.
22. 11. 2023Aktualizováno22. 11. 2023, 18:38|

Čaputová i Ódor odmítli, že by na Slovensku došlo k „policejnímu převratu“

Na Slovensku jednala za účasti prezidentky Zuzany Čaputové bezpečnostní rada státu. Schůzku svolal premiér Ľudovít Ódor poté, co policie ve čtvrtek obvinila několik současných a bývalých pracovníků bezpečnostních složek. Čaputová uvedla, že vyšetřováním dotčené orgány jsou funkční a že postup policie probíhá pod kontrolou prokuratury a soudů. Ódor ubezpečil, že tyto orgány zůstávají nezávislé. Slovensko je nadále právním státem, doplnil. Oba se také ohradili vůči „nesmyslům a lžím“, které se v souvislosti se zásahem policie objevily ve veřejném prostoru.
18. 8. 2023Aktualizováno18. 8. 2023, 22:05|

Případ smrti Roma po policejním zásahu v Teplicích prověří Evropský soud pro lidská práva

Případ úmrtí Roma během policejního zásahu v červnu 2021 míří k Evropskému soudu pro lidská práva, uvedl server Romea.cz. Kvůli jeho smrti podali k tomuto soudu žalobu na Českou republiku právníci Evropského centra pro práva Romů (ERRC) a Fóra pro lidská práva (FORUM). Ústavní soud stížnost organizací v dubnu 2023 zamítl. Vyšetřování případu uzavřela loni Generální inspekce bezpečnostních sborů s tím, že policisté nespáchali trestný čin, příčinou smrti muže bylo podle znaleckého posudku selhání srdce při intoxikaci pervitinem.
10. 8. 2023|

30 let zpět: Šetření policejního zásahu během Velké pardubické

V souvislosti s prošetřováním policejního zásahu během Velké pardubické byl zproštěn funkce ředitele inspekce ministra vnitra Boris Štefl. Ministr vnitra Jan Ruml obvinil Štefla z nedostatečné iniciativy v šetření zásahu a z toho, že se inspekce začala vyvážením lidí za město a jejich bitím zabývat příliš pozdě.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
12. 11. 2022|

30 let zpět: Policejní zásah při Velké pardubické

Před zahájením 102. ročníku Velké pardubické vnikli na závodní dráhu samozvaní ochránci koní a snažili se zabránit konání dostihu. Policie a soukromá bezpečnostní agentura po více než deseti minutách zajistily pořádek a několik aktivistů zadržely. Po opožděném startu však další výtržníci vběhli přímo pod kopyta koní před Malým vodním příkopem, a narušili tak průběh dostihu. Podle velitele vnější služby východočeské policejní správy v Hradci Králové Františka Kubáta byl zásah, při kterém byla řada zadržených zraněna, v souladu se zákonem.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
12. 10. 2022|

Muž v Teplicích zemřel v sanitce po zásahu policie. Podle předběžné zprávy patologa je příčinou úmrtí předávkování

Smrt muže v Teplicích podle soudní pitvy nesouvisí se zákrokem policie. Proti muži, který byl pod vlivem drog, v sobotu musela zasáhnout policie – o chvíli později zemřel v sanitce. Podle předběžné zprávy lékařů bylo důvodem úmrtí předávkování.
21. 6. 2021Aktualizováno21. 6. 2021, 20:18|

Protesty proti Lukašenkovi v Bělorusku pokračují, centrum Minsku uzavřely stovky policistů a vojáků

V Bělorusku se v neděli opět demonstruje proti autoritářskému režimu Alexandra Lukašenka. Podle agentury DPA se do protestů navzdory přítomnosti velkého počtu policistů a vojáků zapojilo více než 100 tisíc lidí. Agentura Ria Novosti s odkazem na běloruské ministerstvo vnitra uvedla, že bezpečnostní síly proti demonstrantům ve městě Lida na západě země použily slzný plyn a zadržely desítky lidí.
25. 10. 2020|