Případ smrti Roma po policejním zásahu v Teplicích prověří Evropský soud pro lidská práva

Případ úmrtí Roma během policejního zásahu v červnu 2021 míří k Evropskému soudu pro lidská práva, uvedl server Romea.cz. Kvůli jeho smrti podali k tomuto soudu žalobu na Českou republiku právníci Evropského centra pro práva Romů (ERRC) a Fóra pro lidská práva (FORUM). Ústavní soud stížnost organizací v dubnu 2023 zamítl. Vyšetřování případu uzavřela loni Generální inspekce bezpečnostních sborů s tím, že policisté nespáchali trestný čin, příčinou smrti muže bylo podle znaleckého posudku selhání srdce při intoxikaci pervitinem.

Případ před evropským soudem je veden podle serveru jménem pozůstalého člena rodiny zemřelého Roma. „Jsem velmi vděčná všem, kteří mi pomáhají, aby byla smrt mého bratra řádně vyšetřena. Věřím, že pokud nenajdeme ochranu u české justice, najdeme ji u Evropského soudu pro lidská práva,“ uvedla sestra Stanislava Tomáše.

Policisté v Teplicích zasahovali v polovině června 2021 kvůli potyčce dvou mužů, kteří poškozovali cizí auta. Šestačtyřicetiletý muž zemřel v sanitce poté, co proti němu policisté použili donucovací prostředky. Z amatérského videozáznamu je patrné, že policisté při zatýkání několik minut klečeli muži na krku.

Policie vinu odmítla, Šimůnková upozornila na nedostatky

Policie od začátku vinu na mužově úmrtí odmítala. Uvedla, že muž byl vůči policistům agresivní, napadl je, a proto použili donucovací prostředky. Poté přivolali sanitku, v níž záchranáři zahájili resuscitaci. Zhruba o patnáct minut později lékař v nemocnici konstatoval mužovu smrt.

Případ prověřovala také zástupkyně veřejného ochránce práv Monika Šimůnková. Loni v květnu uvedla, že policisté několikrát pochybili, záchranáře například volali pozdě. Šimůnková poukázala i na rozpory ve výpovědích záchranářů a zasahujících policistů. Šimůnková se věcí začala zabývat z vlastní iniciativy.

Vrchní státní zastupitelství potvrdilo, že rozhodnutí ústeckého policejního ředitelství o nezahájení vyšetřování bylo zákonné, stejně jako dozor ústeckého státního zastupitelství.

O výsledku vyšetřování bylo rozhodnuto od samého počátku, řekl serveru předseda ERRC Djordje Jovanović. Případ ukazuje na přetrvávající problém policejního násilí vůči Romům, a zejména na absenci nezávislého a účinného vyšetřování, uvedl právník rodiny Maroš Matiaško z Fóra pro lidská práva.