Čaputová i Ódor odmítli, že by na Slovensku došlo k „policejnímu převratu“

Události: Zatýkaní ve slovenských bezpečnostních složkách (zdroj: ČT24)

Na Slovensku jednala za účasti prezidentky Zuzany Čaputové bezpečnostní rada státu. Schůzku svolal premiér Ľudovít Ódor poté, co policie ve čtvrtek obvinila několik současných a bývalých pracovníků bezpečnostních složek. Čaputová uvedla, že vyšetřováním dotčené orgány jsou funkční a že postup policie probíhá pod kontrolou prokuratury a soudů. Ódor ubezpečil, že tyto orgány zůstávají nezávislé. Slovensko je nadále právním státem, doplnil. Oba se také ohradili vůči „nesmyslům a lžím“, které se v souvislosti se zásahem policie objevily ve veřejném prostoru.

Slovenská policie obvinila šest lidí včetně současných a bývalých příslušníků civilní tajné služby SIS pro podezření z maření vyšetřování korupčních a jiných trestných činů. Podle médií je mezi nimi současný šéf SIS Michal Aláč a jeho předchůdce Vladimír Pčolinský. V další kauze byly obviněny dvě osoby, podle televize Markíza také šéf Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ) Roman Konečný.

Aláče podle Markízy policie zadržela v pátek když přišel na výslech v Žilině. Zmínil to na Facebooku také expremiér Robert Fico. Podle zákona ho může zadržovat nejdéle 48 hodin, pokud prokurátor nenavrhne soudu, aby obviněného poslal do vazby.

Čaputová během páteční tiskové konference po jednání bezpečnostní rady státu ujistila veřejnost, že dotčené instituce nadále fungují a jsou vedené náměstky. Odmítla také, že by na Slovensku probíhal „policejní převrat“. „Probíhá vyšetřování trestných činů. (…) Několik podezřelých se k těmto skutkům přiznalo, další jsou obvinění nebo obžalovaní, mnozí z nich jsou dokonce už odsouzení. Chápu ale, že je mnoho lidí v současnosti zmatených a už neví, čemu věřit,“ řekla. 

Tisková konference prezidentky Čaputové a premiéra Ódora k razii v bezpečnostních složkách (zdroj: ČT24)

„Jakýkoliv policejní zásah ve vedení bezpečnostních služeb je z hlediska fungování demokracie velmi citlivý,“ doplnila. Zneužití moci vůči těmto složkám by podle ní bylo „absolutně nepřípustné“. Upozornila také, že jedinou relevantní odpověď o zákonnosti a důvodnosti zásahu může dát prokuratura a soudy. Varovala tak proti unáhleným úsudkům. 

Čaputová se též ohradila proti „lžím představitelů jedné z politických stran“, podle kterých byla o trestných stíháních informovaná s předstihem, nebo že je dopředu schvalovala. „Jakékoliv informování jakéhokoliv politika o připravovaných krocích policie by bylo nezákonné. Vůči všem těmto falešným obviněním se budu bránit,“ řekla. „Tyto lži se doplní k návrhu na soud, které proti Robertu Ficovi brzy podám,“ řekla Čaputová o předsedovi strany Smer-SD.

Ódor: Právní stát je na Slovensku zachován

Oproti „nesmyslům, které zaplavují mediální prostor“, se během brífinku ohradil také premiér Ľudovít Ódor. „Žijeme ve zvláštní době plné paradoxů. (…) Lži jsou běžnou součástí veřejných projevů. Je vzácností, když zazní pravda nebo tvrzení opírající se o fakta,“ řekl. Události tohoto týdne podle něj dokazují, jak „jistá skupina lidí“ používá lži v přímém přenosu a šíří strach a nenávist. „S jediným cílem – znejistit společnost a sbírat laciné politické body,“ uvedl premiér.

Šéfredaktor Aktuality.sk Bárdy k raziím v budovách tajné služby a NBÚ (zdroj: ČT24)

„Člověk na Slovensku by se měl pomalu stydět, že se odmítá nechat zkorumpovat, že odmítá rozkrádat zemi. Já se s tímto mentálním světem absolutně neztotožňuji,“ sdělil. Ujistil, že společně s Čaputovou oba konají „striktně v mezích zákona“. „Kdo jiný než policie má stíhat zloděje a kriminálníky, kdo, pokud ne orgány činné v trestním řízení, mají dohlížet na dodržování zákonů? Nikdo není nedotknutelný, pokud poruší zákon,“ řekl Ódor.

Upozornil však, že i policisté musejí jednat v mezích zákona. „Nejbližší hodiny a dny ukážou, zda se s obviněními policie ztotožní i prokuratura a soudy,“ uvedl. Premiér ubezpečil, že Slovensko je stále právní stát. „Nezávislost policie, prokuratury a soudů nikam nezmizela,“ řekl. „Což ale samozřejmě neznamená, že si mohou nekontrolovaně dělat, co chtějí. Pokud se vám někdo snaží namluvit opak, nevěřte jim,“ dodal.

„Premiér zatím nenaznačil, jestli bude žádat výměnu v čele bezpečnostních úřadů. Chce se zaměřit na jejich řádný chod a také počkat na výsledky vyšetřování. Už brzy se ale debata o celé kauze i pozornost přesunou od Úřadu vlády a mimořádnou schůzi na příští týden podpořilo hned několik stran. Citlivé kriminální téma se tak šest týdnů před koncem kampaně stává i tématem předvolebním,“ řekl zahraniční zpravodaj ČT Jan Šilhan.

Operace Rozuzlení

Stíhání ve dvou kauzách vedení policie zdůvodnilo podezřením, že obvinění mařili vyšetřování korupčních a jiných trestných činů či konali proti nepohodlným příslušníkům NBÚ. Úřad kromě jiného dává lidem povolení k přístupu k utajovaným informacím.

Obvinění Aláč i Konečný podle vyjádření svých úřadů ve čtvrtek nebyli na Slovensku. Shodně ale uvedli, že vyšetřovatelům poskytnou plnou součinnost.

Podle médií jde o pokračování války v policii, která svou čtvrteční operaci pojmenovala „Rozuzlení“.

Zpravodaj ČT Šilhan o stíhání šéfů bezpečnostních složek na Slovensku (zdroj: ČT24)

Fico mluví o policejním převratu, jiní o nezávislosti

Elitní policejní jednotka NAKA se už v minulosti zabývala podezřením ze snahy zpochybnit vyšetřování kauzy, ve které jsou stíháni kromě jiných členové bývalého vedení policie včetně někdejšího policejního prezidenta Tibora Gašpara.

Činnost NAKA ohledně možného maření vyšetřování ale předloni zastavila generální prokuratura a policejní inspekce následně obvinila čtyři vyšetřovatele NAKA, kteří se ve vyšetřování angažovali a kteří skončili ve vazbě. Bratislavský krajský soud ale posléze tuto čtveřici propustil z vazby a její stíhání označil za neopodstatněné. Prokuratura obvinění ovšem nezrušila.

Čtvrteční obvinění pracovníků bezpečnostních složek zasáhlo do kampaně před zářijovými parlamentními volbami. Vůči postupu NAKA se vymezil například expremiér a šéf nejpopulárnější strany Smer-sociálna demokracia (Smer-SD) Robert Fico, když hovořil o policejním převratu.

„Jsme velmi zvědaví, jak se k tomuto postaví poslanci. Smer-SD bude stát v první linii boje proti převratu Slovenské republiky,“ tvrdí Fico. Tomu ovšem oponoval předseda strany Progresívne Slovensko (PS) Michal Šimečka. „Neexistuje jediný důkaz, který by potvrzoval paranoidní konspirace Roberta Fica o spiknutí proti opozici,“ prohlásil. 

Právě NAKA vyšetřuje i různé kauzy z doby dřívějšího vládnutí Smeru-SD, za který ve volbách kandiduje také Gašpar. Někteří jiní politici naopak Fica za jeho výroky o převratu kritizovali a uvedli, že policie je po dlouhých letech konečně nezávislá.

Zatím se však tato kauza neprojevila v politických preferencích před podzimními volbami. „Prozatím nemáme k dispozici takové průzkumy veřejného mínění, které by zohlednily dobu po zatýkaní,“ řekl Šilhan a dodal, že podle nejaktuálnějších průzkumů se zdá, že lehce stoupají preference druhému PS, které se pohybuje kolem sedmnácti procent.

„Politologové se shodují v tom, že právě i strana Smer-SD by mohla ještě růst, že má potenciál poskočit o několik desetin procent nebo i celá procenta,“ dodal zpravodaj. Stíhání je namířeno zčásti proti nominantům Smeru nebo proti osobám, které jsou spojovány s vládou této strany, připomněl Šilhan.