TÉMA

Kauza Stoka

Většina obviněných ve vedlejší větvi kauzy Stoka se přiznala. Obžaloba hovoří o úplatcích za zakázky

Ovlivňováním zadávání veřejných zakázek na Správě nemovitostí Brna-střed se začal zabývat soud. Většina z jedenácti obžalovaných v této vedlejší větvi kauzy Stoka na začátku jednání doznala vinu. Obžalováni jsou někdejší úředníci radnice Brna-střed, podnikatelé a živnostníci, kteří podle státního žalobce podpláceli, včetně jedné firmy.
28. 11. 2023|

Brněnský soud zastavil stíhání Švachuly a dalších v kauze úniku informací z policejních spisů

Krajský soud v Brně v kauze úniku informací z policejních spisů zastavil stíhání tří lidí včetně bývalého místostarosty části Brno-střed za ANO Jiřího Švachuly a podnikatele Samana El-Talabaniho, a to pro neúčelnost. Informovala o tom mluvčí soudu Klára Belkovová. Švachula i El-Talabani byli dosud nepravomocně potrestáni v korupční kauze Stoka, která se týkala manipulace s veřejnými zakázkami. Švachulovi soud uložil devět a půl roku vězení, vinu popřel, El-Talabanimu šest let vězení.
10. 10. 2023|

Státní zástupce se odvolal v kauze Stoka, požaduje přísnější tresty

Státní zástupce podal odvolání v brněnské korupční kauze Stoka. Pro některé obžalované včetně bývalého místostarosty městské části Brno-střed Jiřího Švachuly (dříve ANO) požaduje přísnější tresty. ČT to řekla Klára Belkovová, mluvčí Krajského soudu v Brně, který loni v květnu nepravomocně odsoudil Švachulu a další lidi za ovlivňování městských zakázek. Odvolání podali i někteří obžalovaní včetně podnikatele Samana El-Talabaniho, kterému soud uložil šestileté vězení.
26. 1. 2023|

Soud potrestal bývalého policistu Machalu za vynášení informací pokutou sto tisíc korun

S peněžitým trestem sto tisíc korun odešel v pondělí od Městského soudu v Brně bývalý vedoucí 1. oddělení hospodářské kriminality Městského ředitelství policie Brno Vladimír Machala. Ten od léta 2018 vyšetřoval podvody s obecními byty v Brně. Soud ho shledal vinným v tom, že předával neveřejné informace z trestního řízení někdejšímu šéfovi technického oddělení správy nemovitostí na radnici Brno-střed Petru Kosmákovi a dále že zmařil domovní prohlídku u bývalého starosty Rojetína Pavla Hubálka, který měl používat k přidělování bytů padělaná razítka.
21. 11. 2022|

Policisté obvinili devět lidí a firmu z manipulace se zakázkami. Spis nazvali Stoka II

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) obvinili devět lidí a jednu firmu ze zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, spis nazvali Stoka II. Podle Hospodářských novin šlo mimo jiné o bývalé manažery brněnské Správy železnic. Obvinění podle policistů ovlivnili desítky zakázek mimo jiné státní organizace působící v Jihomoravském kraji a na Vysočině.
30. 6. 2022Aktualizováno30. 6. 2022, 16:29|

Zazněly rozsudky v kauze Stoka, žalobce není spokojen

Krajský soud v Brně v korupční kauze na radnici Brno-střed uložil bývalému místostarostovi a radnímu městské části Jiřímu Švachulovi (dříve ANO) devět a půl roku vězení. Bývalý místostarosta brněnských Ivanovic Petr Liškutin dostal podmínečný trest. Soud vyměřil tresty i dalším sedmi obžalovaným a dvěma firmám. Podle rozsudku Švachula řídil organizované skupiny, žalobci mu navrhovali 14 let vězení. Švachula vinu popřel. Rozsudek není pravomocný, žalobce i obhájci obžalovaných si ponechali lhůtu pro možné odvolání. Žalobce s verdiktem nebyl spokojený.
31. 5. 2022Aktualizováno31. 5. 2022, 13:09|

Blažek chce, aby vláda nemohla odvolat šéfa žalobců bez udání důvodu

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) chce, aby v budoucnu nebylo možné odvolat nejvyššího žalobce bez udání důvodu, jako je to možné teď. Řekl to při návštěvě vrchního státního zastupitelství v Olomouci. Současná vláda se zavázala v programovém prohlášení dokončit novelu zákona o státních zastupitelstvích.
7. 2. 2022|

„Na část spisu se zapomnělo.“ Žalobci přiznali chybu v kauze Stoka

Státní zastupitelství přiznalo chybu v takzvané kauze Stoka v Brně. Ve spisu totiž přibylo deset až dvanáct tisíc stran listin, se kterými se budou muset obhájci seznámit. Žalobci tyto dokumenty předali pozdě. Soud měl přitom už v pondělí v kauze rozhodnout, nakonec jednání odročil na 23. března. V případu údajného ovlivňování zakázek čelí obžalobě 11 lidí a dvě firmy včetně bývalého místostarosty městské části Brno-střed Jiřího Švachuly (dříve ANO). Ten byl údajně hlavou organizované skupiny, což ale odmítá.
31. 1. 2022Aktualizováno31. 1. 2022, 16:58|

Faltýnek mladší u soudu odmítl spojitost s kauzou Stoka. Nikdo po něm prý ovlivňování zakázek nechtěl

Syn šéfa poslanců ANO Jaroslava Faltýnka Jiří u soudu v Brně řekl, že po něm nikdy nikdo nechtěl ovlivnění žádné veřejné zakázky. Faltýnek působil v představenstvu brněnských tepláren, jeho jméno a jméno jeho otce zazněly v některých odposleších. Oba odmítli s kauzou Stoka jakoukoli spojitost. Soud odročil hlavní líčení na září.
8. 6. 2021|

V kauze Stoka zněly odposlechy. Švachula mi dal bianco šek na obraz od brněnského patlala, řekl El-Talabani

Krajský soud v Brně ve čtvrtek při projednávání kauzy údajné korupce na radnici Brna-středu přehrává odposlechy. Jeden z nich zachytil schůzku obžalovaného někdejšího politika za hnutí ANO Jiřího Švachuly a spoluobžalovaného podnikatele Samana El-Talabaniho. Podle El-Talabaniho se hovor točil mimo jiné i kolem vybírání úplatků. Hlavní líčení pokračuje zhruba po dvouměsíční pauze. Další jednání bude 26. května, strany navrhly soudu provedení dalších důkazů, především výslechy svědků.
20. 5. 2021Aktualizováno20. 5. 2021, 20:01|

Vrchní soud uzavřel případ krácení daní za textil, souvisí s kauzou Stoka

Olomoucký vrchní soud uzavřel kauzu krácení daní na textilním zboží ze strany skupiny podnikatelů, kteří podle rozsudku obrali stát o půl miliardy korun. Ve skupině byl i brněnský podnikatel iráckého původu Saman El-Talabani, klíčový svědek, který policisty dovedl ke korupční kauze v Brně-střed zvané Stoka. Krajský soud mužům uložil původně tresty od čtyř do 13 let, vrchní soud ve čtvrtek zmírnil tresty čtyřem obžalovaným včetně El-Talabaniho, tomu soud snížil trest o rok na tři roky.
7. 5. 2021|

V kauze Stoka přibylo deset obviněných. Měli manipulovat se zakázkami investičního odboru radnice

Ve vedlejší větvi kauzy Stoka týkající se možné korupce na radnici Brno-střed přibylo dalších deset obviněných. Jde o pět podnikatelů a jejich firem. Na obvinění upozornily Hospodářské noviny a server Aktuálně.cz. Policie nově obviněné stíhá za manipulaci zakázek investičního odboru městské části, hlavní větev případu už řeší soud.
16. 3. 2021|

Podnikatel popsal předávání úplatků v kauze Stoka. Peníze měly směřovat ke Švachulovi

O odevzdávání desetiprocentních úplatků promluvil ve čtvrtek u Krajského soudu v Brně spoluvlastník firmy Kros-stav Lubomír Smolka, který je jedním z obžalovaných v takzvané kauze Stoka týkající se údajné korupce na radnici Brno-střed. Peníze předával dalšímu z obžalovaných, který je odevzdával šéfovi, podle Smolky bývalému politikovi zvolenému za ANO Jiřímu Švachulovi. Někdejší místostarosta a radní Brna-středu Švachula je podle žalobce hlavou skupiny, která ovlivnila desítky zakázek na radnici.
11. 3. 2021Aktualizováno11. 3. 2021, 15:02|

Měl jsem Švachulovi nasypat kokain na stůl, aby byl vydíratelný, vypověděl svědek v kauze Stoka

Svědek v případu údajné korupce na radnici Brno-střed Basman Jaza u Krajského soudu v Brně řekl, že měl na pokyn nasypat tehdejšímu místostarostovi městské části Jiřímu Švachulovi (dříve ANO) trochu kokainu na stůl, aby byl vydíratelný. Nařídil mu to údajně jeho nadřízený, podnikatel Saman El-Talabani, který je v kauze mezi obžalovanými. Švachula už dříve uvedl, že to on sám byl obětí nátlaku.
21. 1. 2021Aktualizováno21. 1. 2021, 14:51|

Jeden rozpočet s navýšením, druhý bez něj, popsal svědek v kauze Stoka

U Krajského soudu v Brně pokračuje hlavní líčení v případu údajné korupce na radnici Brno-střed, takzvané kauze Stoka. Svědek z obžalované firmy Kros-stav ve čtvrtek popsal, že jeho společnost měla potřebné materiály pro zakázky ještě před jejich zveřejněním. Řekl také, že nabídková cena už obsahovala deset až 15 procent, které se za vyhrané zakázky odevzdávaly.
14. 1. 2021Aktualizováno14. 1. 2021, 13:04|

Úplatek měl být patnáct procent ze získané zakázky, řekl svědek v brněnské kauze Stoka

U Krajského soudu v Brně pokračuje ve středu hlavní líčení v případu údajné korupce na radnici Brna-střed, takzvané kauzy Stoka. Předsedkyně senátu čte výpovědi svědků z přípravného řízení, jeden z nich popsal, jak měl jako živnostník předávat úplatky lidem ze správy nemovitostí. Díky tomu prý získal zakázky.
6. 1. 2021|

Ve vedlejší větvi brněnské kauzy Stoka se přiznala zhruba polovina obviněných, řekl státní zástupce

Ve vedlejší větvi případu údajné korupce na radnici městské části Brno-střed, takzvané kauzy Stoka, se k úplatkům doznala asi polovina z obviněných 26 lidí a jedné firmy. Informoval o tom dozorující státní zástupce Radek Mezlík. Tato vedlejší větev kauzy se týká údajných úplatků na správě nemovitostí městské části, k soudu se ale zatím nedostala.
23. 12. 2020|

Vrchní soud nezruší Švachulovi vazbu. Propuštění aktéra kauzy Stoka vidí jako předčasné

Olomoucký vrchní soud zrušil rozhodnutí brněnského krajského soudu, který před dvěma týdny rozhodl o propuštění z vazby obžalovaného Jiřího Švachuly, jenž je souzený v případu rozsáhlé korupce na radnici městské části Brno-střed. Odvolací soud tak rozhodl v neveřejném jednání na základě stížnosti státního zástupce Radka Mezlíka. Žalobce ČTK řekl, že vrchní soud předchozí rozhodnutí označil za předčasné a krajskému soudu uložil, aby se věcí znovu zabýval.
23. 10. 2020Aktualizováno23. 10. 2020, 11:54|

Soud rozhodl o propuštění Švachuly souzeného v kauze Stoka z vazby, žalobce je proti

Krajský soud v Brně nečekaně rozhodl o propuštění Jiřího Švachuly (dříve ANO) souzeného v případu rozsáhlé korupce na radnici městské části Brno-střed z vazby. Obžalovaný bývalý politik ale prozatím ve vazbě zůstává, státní zástupce totiž proti rozhodnutí na místě podal stížnost a usnesení soudu není pravomocné. Na usnesení soudu upozornil server iHNed.cz.
7. 10. 2020|

Dalších 26 obviněných v kauze Stoka. Dle policie podpláceli hlavně zaměstnanci stavebních firem

Policie v jedné z větví korupční kauzy v městské části Brno-střed obvinila z podplácení dalších 26 lidí a firmu. Jde zejména o živnostníky a zaměstnance stavebních firem, úplatky dosáhly celkem 20 milionů korun, řekl dozorující státní zástupce Radek Mezlík.
8. 7. 2020Aktualizováno8. 7. 2020, 15:17|
Interview ČT24

V roce 2014 jsem vstupoval do jiného ANO, než je dnes, říká bývalý místopředseda Vokřál

Vládní hnutí ANO opustil před měsícem jeho republikový místopředseda a předpokládaný jihomoravský lídr kandidátky do podzimních krajských voleb Petr Vokřál. Je přesvědčen, že odchodem přispěl k tomu, že situace kolem brněnské organizace ANO zcela neustrnula. Při jejím komentování je ale stále opatrný. Petr Vokřál byl hostem Interview ČT24.
1. 7. 2020|

ANO povede do voleb na jihu Moravy zřejmě hejtman Šimek. V Brně chtějí vyloučit další členy hnutí

Jihomoravskou kandidátku hnutí ANO zřejmě povede hejtman Bohumil Šimek, doporučilo to jednohlasně krajské předsednictvo hnutí. V čele kandidátní listiny do krajských voleb nahradí bývalého primátora Brna a místopředsedu ANO Petra Vokřála, který před týdnem řady hnutí opustil. Rozhodnutí krajského předsednictva musí ještě potvrdit celostátní vedení ANO.
9. 6. 2020|