Většina obviněných ve vedlejší větvi kauzy Stoka se přiznala. Obžaloba hovoří o úplatcích za zakázky

Ovlivňováním zadávání veřejných zakázek na Správě nemovitostí Brna-střed se začal zabývat soud. Většina z jedenácti obžalovaných v této vedlejší větvi kauzy Stoka na začátku jednání doznala vinu. Obžalováni jsou někdejší úředníci radnice Brna-střed, podnikatelé a živnostníci, kteří podle státního žalobce podpláceli, včetně jedné firmy.

Podle obžaloby dávali zástupci stavebních firem a živnostníci za to, aby získali zakázku, patnáct procent její ceny na úplatcích. Původně policie obvinila asi tři desítky lidí, ale případy těch, kteří se přiznali, mohly být vyřešeny mimosoudně. Před soudem tak stanulo deset lidí a jedna právnická osoba.

Tři z obžalovaných působili před rokem 2020, kdy policie podezřelé obvinila, na radnici. Je mezi nimi někdejší šéf technického oddělení správy nemovitostí Petr Kosmák, který již byl loni podmíněně potrestán v hlavní větvi kauzy Stoka. Ten podle obžaloby oslovil tehdejšího technika úřadu Marka Slováka a chtěl po něm, aby mu pomohl oslovit řemeslníky, kteří úplatky budou platit. Slovák pak podle žalobce úplatky vybíral. „Osobně je pak v hotovosti předával Kosmákovi nebo mu je nechával v šuplíku,“ uvedl žalobce.

Jeho obhájce uvedl, že obžalovaný se cítí vinen, avšak s výhradou. Míní, že se skutku nedopustil jako člen organizované skupiny. To mu jako jedinému klade žalobce za vinu, a v případě odsouzení by to byla přitěžující okolnost.

Obžalobě čelí také Jan Molitor, podle žalobce jako živnostník předával úplatky za zakázky spoluobžalovanému Filipu Robertovi. Molitor se u soudu přiznal, a také obhájce Roberta uvedl, že se obžalovaný cítí vinen. Přiznal se i podnikatel Marcel Slováček.

„Na vině je systém. Dneska se dostat k práci, která je stálá, není až tak jednoduché, a když mi Kosmák řekl podmínky, pochybuju, že by jinde byly jiné. Systém je tady tak nastavený, že nás k tomu tlačí. Nezbývá mi nic jiného,“ řekl u soudu Slováček.

Vinu naopak popřeli Jakub Churý, Miloš Müller či Vlastimil Ströer. 

Obžaloba se týká trestných činů přijetí úplatku, podplácení a zjednání výhody. Úplatky byly podle státního zástupce někdy v řádu jednotek tisíc korun, jindy ale podstatně vyšší. V souhrnu u několika obžalovaných dosáhly statisícových až milionových částek.

Krajský soud v Brně v kauze Stoka rozhodl loni na konci května, tresty uložil devíti lidem a dvěma firmám. Bývalý místostarosta Brna-střed Jiří Švachula (dříve ANO) dostal 9,5 roku vězení, podle rozsudku byl hlavou organizované skupiny. Švachula vinu popřel a proti rozsudku se odvolal, stejně jako žalobce a další obžalovaní. Případ tedy není u konce, bude se jím zabývat Vrchní soud v Olomouci.