Policie obvinila karlovarského radního Bursíka z ODS

Události: Chomutovská kauza (zdroj: ČT24)

Policie obvinila karlovarského radního pro dopravu Petra Bursíka (ODS) v souvislosti s chomutovskou korupční kauzou. Návrh na vzetí do vazby nepodá. Stíhán je pro trestný čin zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, za což mu hrozí až osmileté vězení, řekla náměstkyně ústecké krajské státní zástupkyně Kateřina Doušová. Bursík už pozastavil své členství v ODS. Podle magistrátu je obviněná i vedoucí městského odboru technického v Karlových Varech Eva Pavlasová. V Chomutově radní svolali na 3. září mimořádné zastupitelstvo, na kterém pravděpodobně odvolají primátora Marka Hrabáče (ANO), který je rovněž obviněn.

„Mohu potvrdit, že v pondělí dopoledne jsme obviněnému doručili usnesení o zahájení trestního stíhání,“ uvedla Doušová a dodala, že Bursík nebyl zadržen.

Ve vazbě jsou tři obvinění v případu údajných machinací s veřejnými zakázkami, a to chomutovský primátor Marek Hrabáč (ANO), bývalý šéf Správy a údržby silnic Ústeckého kraje Libor Tačner a Ladislav Šmucr, jednatel jirkovské firmy Rocknet. Podle Doušové policie aktuálně doručila obvinění v daném případu všem, kterým chtěla.

„Petr Bursík pozastavil svoje členství v ODS a rezignuje na funkci radního, ve stávající situaci to byl jediný možný krok. Podezření jsou natolik závažná, že pokud by tak neučinil sám, celou věc by vyřešily stranické orgány,“ sdělil ČT mluvčí ODS Jakub Skyva.

Karlovarský radní má v pondělí po dohodě s primátorkou Andreou Pfeffer Ferklovou (ANO) rezignovat na funkci. Jako uvolněný radní měl Bursík v gesci odbor technický, který spravuje komunikace a infrastrukturu města, odbor životního prostředí a odbor dopravy, z příspěvkových organizací Lázeňské lesy a parky Karlovy Vary, Správu přírodních léčivých zdrojů a kolonád a Kancelář architektury města Karlovy Vary.

Od pondělka radní Bursík nebude věcně řídit svěřené kompetence. Převezmou je ostatní členové rady Lubomír Kovář, Martin Dušek a primátorka Andrea Pfeffer Ferklová (všichni ANO). Bude mít také pravomoc podepisovat dokumenty, uvedl mluvčí karlovarského magistrátu Jan Kopál.

„Protože obvinění bylo sděleno také vedoucí odboru technického, veškeré právně a finančně závazné dokumenty budou před podpisem předkládány primátorce města a tajemníkovi magistrátu. Sdělení obvinění neznamená ztrátu bezúhonnosti a není tedy zákonným důvodem například pro odvolání z funkce," vysvětlil mluvčí.

Bursík: Cítím se nevinen

Bursík reagoval slovy, že se cítí nevinen. Současně uvedl, že nikdy neskrýval, že než se stal radním, pracoval pro firmu Rocknet, která je jednou z pěti obviněných společností v kauze. Podle něj se policejní vyšetřování týká zakázky z roku 2023 na sanaci skalních masivů. Právě sanacím se zmíněná firma věnuje. Tyto práce nyní provádí například pro Ředitelství silnic a dálnic nad silnicí I/19 v úseku od dálnice D3 do Tábora.

„Považuji za důležité zdůraznit, že v Karlovarském kraji není žádná specializovaná firma na sanaci skalních masivů. Předmětem šetřené zakázky z roku 2023 je právě tato specifická činnost,“ prohlásil bez detailů Bursík. „Zakázka byla zadána v souladu s platnými pravidly města, a já se cítím v této věci nevinný,“ zdůraznil. Dodal, že k událostem v Chomutově, jak je popisují média, nemá žádné informace a nebyl prý jejich součástí.

Před pondělní poradou vedení města Bursík řekl, že mu obvinění policie doručila. „Rezignace už byla podána na pozici uvolněného radního. Tím, že se ta kauza týká odboru technického, který je v mé gesci od ledna tohoto roku, tak jsem to viděl jako logický krok, že podávám rezignaci na uvolněného radního. Je to úplně na začátku, já jsem se vrátil z dovolené, takže teď nejsem v pozici, že bych s tím byl více obeznámen,“ řekl. Své členství v ODS pozastavil. „Dnes (v pondělí) doručím rezignaci panu hejtmanovi na podatelnu,“ řekl Bursík, který byl dosud i předsedou komise dopravní rady kraje.

Vývoj v Chomutově

Radní v Chomutově v pondělí rozhodli o svolání mimořádného zastupitelstva na 3. září. Rozhodovat bude o odvolání primátora Marka Hrabáče (ANO), řekl jeho náměstek Milan Märc (Nový Sever), který převzal primátorovu agendu. Hrabáčovi hrozí za přijetí úplatku a další trestné činy až dvanáct let vězení. Od čtvrtka je ve vazbě.

Mezi obviněnými lidmi je také ředitelka chomutovského zooparku Věra Fryčová či ředitel strážníků Tomáš Douda. Také o jejich odvolání se bude rozhodovat. O ředitelce už 26. srpna na jednání rady, o Doudovi rovněž na mimořádném jednání zastupitelstva. Další úředníci z chomutovského magistrátu obviněni nejsou. Obviněný je také bývalý ředitel Správy a údržby silnic Ústeckého kraje Libor Tačner, kterého krajští radní z funkce odvolali.

„Nic nenasvědčuje tomu, že do této kauzy je zapojen náš úřad jako celek. My to vnímáme jako lidské selhání,“ řekl Märc. Vedení města kauza překvapila, o ničem prý nevědělo. Podle Märce je ale na pořadu dne začít přemýšlet o zpřísnění kontrolního systému u veřejných zakázek.

Rada mohla Fryčovou odvolat už v pondělí. Také mimořádné zastupitelstvo mohlo být svoláno na dřívější termín. „My čekáme na informace, které bychom měli dostat ze státního zastupitelství, protože žádnou oficiální informaci v této chvíli nemáme,“ uvedl Märc.

Doušová řekla, že pouze odmítla poskytnout informace po telefonu. „Hovořila jsem s panem náměstkem primátora v pátek odpoledne,“ upřesnila s tím, že ho požádala o zaslání dotazů v písemné formě. „Nemůžu mu podávat žádné informace telefonicky, protože nevím, kdo je na druhé straně,“ dodala. Dotazy jí přišly do datové schránky v pondělí odpoledne.

Pokud Hrabáče zastupitelé odvolají, jeví se jeho možným nástupcem jeho druhý náměstek Milan Petrilák (ANO). „Nebudu fabulovat v tom, že bylo naplánováno, že Marek Hrabáč se stane hejtmanem a já bych eventuálně, pokud by si to zastupitelé přáli, dělal primátora,“ uvedl. Jednou z možností je také to, že zastupitelstvo odvolá celou radu.

O Hrabáčově vyloučení z ANO bude vedení hnutí rozhodovat v úterý. ANO už rozhodlo o jeho odvolání z čela kandidátky do krajských voleb, na volebním webu v pondělí odpoledne nicméně stále figuroval jako lídr. Hnutí už nemá možnost kandidátku doplnit nebo změnit pořadí, podle zákonných lhůt to mohlo učinit do 22. července. Hrabáčovo jméno tak pravděpodobně bude i na hlasovacích lístcích a informace o jeho odvolání bude vyvěšena ve volebních místnostech.

Podezřelí nebo firmy podle žalobce v úmyslu zvýhodnit konkrétní stavební společnosti vytvořili systém, ve kterém si poskytovali majetkové a jiné výhody. Stíháni jsou kvůli přijetí úplatku, zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, krácení daně a poplatku, zneužití pravomoci úřední osoby a kvůli podplácení. Nejpřísnější trest, až dvanáct let vězení, hrozí za přijetí úplatku. Z něj je obviněn i chomutovský primátor.

Policie pokračuje podle Doušové ve vyšetřování, vyslýchá svědky, obviněné a bude hodnotit výsledky domovních prohlídek.