Zastupitelé Ústeckého kraje přijali Hrabáčovu rezignaci

Události v regionech: Rezignace bývalého primátora na post radního kraje (zdroj: ČT24)

Bývalý primátor Chomutova Marek Hrabáč (zvolen za ANO) rezignoval na funkci radního i zastupitele Ústeckého kraje. Zastupitelé v pondělí jeho rezignaci přijali. Původně měli hlasovat o jeho odvolání. Jeho agendu převezme radní Jan Růžička (KDU-ČSL, zvolen na kandidátce ODS). Hrabáč je obviněný v kauze údajného ovlivňování veřejných zakázek. Stále také zůstává ve vazbě.

Původně měli zastupitelé Ústeckého kraje hlasovat o odvolání Marka Hrabáče z postu radního. Mimořádně ale zařadili bod o přijetí jeho rezignace. Tu sám podal prostřednictvím svého právního zástupce. Pro bylo pětačtyřicet zastupitelů, jeden se zdržel.

Rezignaci obdržel hejtman Jan Schiller (ANO) 29. srpna s tím, že mandát člena zastupitelstva a současně funkce člena rady Ústeckého kraje Hrabáčovi daným okamžikem zanikly.

Hrabáč měl na starosti dopravu. Nyní spadá pod radního Růžičku. Zastupitelstvo také rovnou schválilo změny v zadávání veřejných zakázek v dopravě.

V kauze je obviněno celkem čtrnáct lidí a pět firem. Soud poslal kromě Hrabáče do vazby také Libora Tačnera, který šéfoval Správě a údržbě silnic Ústeckého kraje a Ladislava Šmucra, ředitele obviněné firmy Rocknet.

Z primátorského křesla Hrabáče jednohlasně odvolali chomutovští zastupitelé už koncem srpna. Jeho post zatím zastupuje náměstek Milan Mörc za Nový sever. O tom, kdo chomutovskou radnici povede dál, se bude rozhodovat 16. září.