Havlíček chce vítězné ANO ve vedení Středočeského kraje, STAN je proti

Krajské volby ve Středočeském kraji vyhrálo ANO. Získalo 33,35 procenta hlasů. Vyjednávat chce s koalicí SPOLU či s jejími jednotlivými stranami o vytvoření krajské vlády. První místopředseda hnutí Karel Havlíček si nedovede představit, že by hnutí ve vedení kraje nebylo. Na postu hejtmana pro ANO ale netrvá. Hnutí STAN nechce vítězné ANO pustit do vedení kraje, nabídlo spolupráci SPOLU. Lídr SPOLU Jan Skopeček uvedl, že bude jednat se STAN i s ANO.

Průběžné výsledky krajských voleb
Volební účast
0 %
Sečteno okrsků
0 %

Zdroj: ČSÚ, ČT24

„Vůbec si nedovedu představit, že by ANO nemělo být ve vedení kraje,“ uvedl Havlíček po oznámení výsledků. „Je důležité, aby vedení Středočeského kraje mělo jasnou majoritu, ne o jeden hlas. Jsme připraveni vyjednávat s koalicí SPOLU nebo s jednotlivými stranami koalice SPOLU,“ dodal.

ANO získalo třetinu hlasů a 25 mandátů. STAN má 26,91 procenta a 20 mandátů. SPOLU získalo 17,56 procenta a 13 křesel, čtyři posty získala koalice SPD, Trikolora a PRO s 5,43 procenta hlasů a tři mandáty koalice Stačilo!. Další strany a uskupení nepřekonaly pětiprocentní hranici. Voleb se zúčastnilo 33,23 procenta voličů.

Středočeská kandidátní listina podle Havlíčka nebyla nabita nejznámějšími jmény, hnutí na ní chtělo mít „úspěšné lidi z mikroregionu“. Havlíček řekl, že tým tlačil zezadu. Svou roli v krajské politice ale nevidí. Chtěl by prý být spojkou kraje do nejvyšší politiky.

ANO na hejtmanovi netrvá, mohl by jím být Skopeček

„Zvítězili jsme, máme právo mít hejtmana, ale není to věc, přes kterou by nejel vlak,“ podotkl Havlíček. Lídr vítězného ANO ve středních Čechách Tomáš Helebrant nevyloučil možnost, že by jeho hnutí přenechalo funkci hejtmana lídrovi SPOLU Janu Skopečkovi.

Se Skopečkem Helebrant zatím mluvil po telefonu, žádné oficiální jednání se podle něj neuskutečnilo. Nicméně všechny varianty jsou podle něj možné. „Počítat musíte se vším, důležité je mít stabilní vedení kraje a pokusit se naplnit program, který jsme slíbili voličům,“ uvedl.

Výsledek povolebních vyjednávání nechtěl předjímat. „Třeba už jsou domluveni se STAN a bavíme se úplně zbytečně,“ podotkl.

SPOLU chce jednat s ANO a STAN

Skopeček nevylučuje možnou koalici se STAN ani s ANO. Naopak dříve řekl, že nepředpokládá jednání s SPD, Trikolorou a PRO ani koalicí Stačilo!.

Nejprve se sešel se Starosty. „Chceme tím ukázat, že to jsou naši dosavadní partneři,“ vysvětlil. Situace v kraji je podle něj poměrně patová. „Jakákoli koalice, která tam může vzniknout, bude velmi křehká, co se týče počtu hlasů. Tak uvidíme, co se nám z toho podaří vyjednat tak, aby vznikla ve středních Čechách stabilní vláda,“ dodal.

Podle něj je zřejmé, že SPOLU, které skončilo ve volbách třetí, má politicky blíž k hnutí STAN, dohromady však tato uskupení mají těsnou většinu jednoho hlasu. „Budeme si užívat role jazýčku na vahách, protože bez SPOLU bude těžko vznikat jakákoliv koalice,“ prohlásil. Podle něj není důvod na „nějaké dramatické spěchání“.

Poukázal na to, že z nového zastupitelstva vypadli Piráti, kteří byli v dosavadní krajské radě. To podle něj staví SPOLU a STAN do složité situace, protože by šlo o velmi křehkou většinu. „Nejde jen o radu, ale i o to, jak to krajské zastupitelstvo bude vypadat, a hnutí ANO vyhrálo takovým způsobem, že ho nejde vylučovat z debat,“ dodal.

STAN je proti ANO, chce se spojit se SPOLU

Hnutí STAN ve středních Čechách nechce pustit do vedení kraje vítězné ANO. Nabídlo spolupráci koalici SPOLU.

„Máme ambici a možnost pokračovat v koalici, byť křehké, bez populistů a extremistů a ANO do vedení kraje nepustit. Nabídli jsme spolupráci panu Skopečkovi a koalici SPOLU. Pakliže by upřednostnil pozici hejtmana v koalici s ANO, je to na jeho vlastní odpovědnost," uvedla Pecková.

Brífink STAN ve Středočeském kraji po prvním jednání (zdroj: ČT24)

STAN nabídlo na sobotním jednání SPOLU pět míst v radě, tedy více, než na kolik má koalice na základě výsledků voleb právo. Více pozic nabídli Starostové SPOLU i ve výborech a komisích Středočeského kraje. 

Funkci hejtmana si ale chce STAN ponechat. S ohledem na to, že má hnutí o deset procentních bodů více, než má koalice SPOLU, tak prý Pecková nevidí důvod, „proč bychom měli pozici hejtmana pouštět“.

Věří, že SPOLU přesvědčí především možnost pokračovat v započaté práci, což ona považuje za „důležitější než pozice“. SPOLU chce jednat ještě s ANO, další setkání se Starosty je domluveno na pondělí, Pecková předpokládá, že dříve se SPOLU nevyjádří.

Není to nedůstojná nabídka, ale nadšeni nejsme, reagoval Skopeček

Skopeček Starosty podle Peckové ujistil, že jsou první volbou koaličních partnerů. „Vyslechli jsme si nějakou představu hnutí STAN, jak si představuje počty a pozice ve vedení kraje,“ potvrdil po jednání Skopeček. „Že bychom z představy byli dramaticky nadšeni, to nikoliv, ale není to nedůstojná nabídka a v jednání budeme dál pokračovat,“ dodal.

SPOLU čeká podle něj ještě jednání i uvnitř politického hnutí. Roli hraje podle Skopečka mimo jiné i to, které straně bude náležet funkce hejtmana.

Přestože si podle Peckové ANO udělalo z rozhodování o budoucnosti kraje referendum o vládě, je výsledek Starostů ve Středočeském kraji vysoko nad jejich očekáváními i predikcemi z průzkumů.

„Je to nejlepší výsledek STAN ve Středočeském kraji vůbec, velká gratulace Petře Peckové, která v kraji jednoznačně zvítězila na počet preferenčních hlasů,“ vzkázal předseda hnutí STAN Vít Rakušan. Avizoval, že hnutí STAN je v kraji otevřeno možnosti dohodnout se s koalicí SPOLU. Vyjádřil lítost nad volebním výsledkem Pirátů v kraji.

Vyloučit nelze žádnou variantu, říká Kobza z koalice SPD, Trikolora a PRO

Roli své strany v zastupitelstvu zatím nechce blíže komentovat lídr kandidátky koalice Stačilo! ve Středočeském kraji Jindřich Havelka. Zisk tří mandátů v krajském zastupitelstvu označil za obrovský úspěch.

„Máme tu výhodu, že jsme v zastupitelstvu dlouhá léta působili, takže se nemusíme zorientovávat. Náš volební program je jasně daný, zdravotnictví a sociální práce, minimálně co se týká pěti krajských nemocnic, provést revizi, jak fungují jednotlivá oddělení, jak fungují jednotlivé lékařské obory,“ uvedl k agendě své strany.

Do středočeského zastupitelstva se se ziskem 5,43 procenta dostali i čtyři zastupitelé za SPD, Trikoloru a PRO. „V tuto chvíli, kdy jednání ani nezačala, je těžko soudit nebo očekávat, kterým směrem to půjde. Myslím, že se teď nedá vyloučit žádná varianta,“ uvedl lídr kandidátky Jiří Kobza.

Nejvíce preferenčních hlasů dostala Pecková

Havlíček kandidoval z posledního místa kandidátky, vyneslo ho přes 12 tisíc preferenčních hlasů, což je druhý nejvyšší počet ve volbách ve Středočeském kraji. Nejvíce preferenčních hlasů získala dosavadní hejtmanka a jednička kandidátky STAN Petra Pecková, a to více než 18 tisíc.

Druhým nejvíce preferovaným kandidátem hnutí ANO je s počtem 8064 preferenčních hlasů bývalá hejtmanka a nynější europoslankyně ANO Jaroslava Pokorná Jermanová, kandidovala z šestého místa. Podobně se díky kroužkování dostala z šestého místa na druhé na kandidátce ANO při červnových eurovolbách.

Na kandidátce SPOLU lidé nejvíce preferovali lídra Jana Skopečka, získal 7296 preferenčních hlasů.

Piráti jsou zklamaní

Výsledek krajských voleb ve středních Čechách je zklamáním pro Piráty. Skončili na šestém místě se 4,03 procenta hlasů a nedostali se do zastupitelstva. Voliči pojali krajské volby jako referendum o vládě, řekla lídryně kandidátky Lucie Cirkva Chocholová. Z volebního výsledku chce vyvodit odpovědnost, nebude obhajovat křeslo předsedkyně krajské organizace.

Je ale ráda, že dosavadní koaliční partneři Pirátů obhájili své pozice. „Je to signál, že věci, které se nám podařilo nastartovat, by se mohlo podařit realizovat,“ věří Cirkva Chocholová. Piráti v minulých krajských volbách skončili na čtvrtém místě se ziskem 14,4 procenta hlasů a podílejí se na dosavadní krajské vládě.

Minulé krajské volby ve středních Čechách vyhrálo hnutí STAN, které získalo 18 mandátů. Druhá skončila ODS s 16 křesly a třetí ANO jich získalo 15. Piráti dostali 12 mandátů a Spojenci pro Středočeský kraj, které tvoří TOP 09, Hlas a Zelení, zbývající čtyři. ČSSD a KSČM se vůbec nedostaly do zastupitelstva. Hnutí STAN se dohodlo na široké koalici se všemi ostatními stranami s výjimkou ANO. V nynější krajské radě tak jsou zástupci STAN, ODS, Pirátů a Spojenců. Hejtmankou se stala volební jednička STAN Petra Pecková.