V Karlovarském kraji je vítězem ANO, má většinu mandátů

Vítězem krajských voleb v Karlovarském kraji je hnutí ANO. Získalo 44,03 procenta hlasů, získá 28 z 45 mandátů. V minulých volbách jich mělo 13. Ačkoli má dost postů na to, aby vládlo samo, osloví prý i další strany v krajském zastupitelstvu. Druhé skončilo hnutí STAN s 12,57 procenta, získalo sedm mandátů. Třetí je SPD a Trikolora s 6,53 procenta hlasů a čtyřmi zastupiteli. Volební účast dosáhla 30,01 procenta.

Průběžné výsledky krajských voleb
Volební účast
0 %
Sečteno okrsků
0 %

Zdroj: ČSÚ, ČT24

ANO vyhrálo celkově nejen v kraji, ale i ve všech okresech i větších městech. Míst, kde nebylo ve volbách na první místě, bylo poskrovnu. I STAN mělo stabilní zisky v okresech i ve velkých městech. Jen třetí SPD a Trikolora někde předběhly jiná uskupení.

Podle hejtmana Karlovarského kraje a lídra STAN Petr Kulhánka samotné hnutí, které skončilo druhé, proti výsledkům před čtyřmi lety příliš neoslabilo. „Přišli jsme ale o koaliční partnery. Vlna ANO, která sem přišla, umožní vytvořit jednobarevnou vládu. Je to pro mě trochu rozčarování nad stavem společnosti, která dává přednost lacinému pozlátku a planým slibům před odvedenou prací. Ale to je můj osobní postoj,“ řekl Kulhánek.

Dodal, že i kdyby byl STAN osloven pro případné koaliční jednání, sám si takovou spolupráci neumí představit.

Hnutí Volba pro kraj (VOK) bude se ziskem tří mandátů zastoupeno i v novém krajském zastupitelstvu. „Jsme rádi, že jsme překonali hranici pěti procent, i když jsme doufali ve výsledek okolo sedmi procent. Přesto nás potěšilo, že jsme svým výsledkem blízko velkých politických stran, které se pohybují ve vládní politice. My jsme jen regionální uskupení, takže ten výsledek je velmi dobrý,“ řekl lídr kandidátky a starosta Hroznětína na Karlovarsku Martin Maleček (VOK). V končícím volebním období má VOK tři, respektive jednoho zastupitele. V minulých volbách uskupení VOK kandidovalo v koalici s Karlovaráky, kteří mají mandáty dva.

Jednička kandidátky Pirátů, kteří měli v uplynulých čtyřech letech šest mandátů a nyní se do krajského zastupitelstva nedostali, Markéta Monsportová cítí zklamání. Zároveň je ale vděčná těm voličům, kteří svým hlasem Pirátům projevili svou důvěru. „Podařilo se nám nastartovat spoustu pozitivních změn a strategických projektů a doufám, že budou pokračovat. Musíme výsledky nějak vyhodnotit, trochu to nechat uležet a uvidíme, co dál. Chtěla bych poděkovat našim kolegům z koalice, ta spolupráce byla velmi dobrá a konstruktivní,“ řekla.

Koalici v Karlovarském kraji tvořili poslední čtyři roky STAN, ODS, Piráti, Místní, SNK1 a Volba pro kraj. Přestože byla složená z mnoha subjektů, podařilo se jí po celé čtyři roky zůstat jednotnou. V letošních volbách ale ANO posílilo, a to hlavně na úkor menších subjektů. Do zastupitelstva se dostaly jen ANO, STAN, SPD a Trikolora, Volba pro kraj a ODS, které získalo tři mandáty. Z dosavadních koaličních partnerů tak ze zastupitelstva zmizí Piráti, SNK1 i Místní.