TÉMA

SPD a Trikolora

Čtveřice politiků se přela o přínosech a záporech členství v EU

O výhodách, či nevýhodách dvacetiletého členství Česka v Evropské unii debatovali ve speciálním vysílání České televize europoslanci Alexandr Vondra (ODS), Marcel Kolaja (Piráti), Martin Hlaváček (ANO) a také bývalý europoslanec Petr Mach (SPD).
včera|

Kdo kandiduje za koho a na kterém místě? Projděte si uchazeče o křesla europoslanců

O křesla jednadvaceti českých europoslanců letos podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) usiluje 675 kandidátů. Je to méně než při minulých volbách do Evropského parlamentu před pěti lety, kdy kandidovalo o devět uskupení více než nyní. Letos ale kandiduje téměř dvojnásobek koalic. Úřad přehledy adeptů, pro které budou Češi hlasovat 7. a 8. června, zveřejnil na volebním webu.
25. 4. 2024|

Průzkum: Eurovolby by nyní vyhrálo ANO, druhé by skončilo SPOLU

Volby do Evropského parlamentu by nyní v Česku vyhrálo podle průzkumu agentury STEM/MARK ANO s 27,5 procenta hlasů před koalicí SPOLU (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), kterou by volila pětina lidí. Zhruba po deseti procentech hlasů by dostala koalice Starostové a osobnosti pro Evropu, kterou tvoří hnutí STAN a SLK, a koalice SPD a Trikolory. Podobný zisk by měli i Piráti. Pětiprocentní hranici by ještě překročila koalice Stačilo! v čele s komunisty a koalice Přísahy a Motoristů sobě. S ohledem na očekávanou nízkou volební účast je ale třeba brát výsledky průzkumu s obezřetností, upozornila agentura.
9. 4. 2024Aktualizováno9. 4. 2024, 14:09|

V Olomouci zvítězilo ANO. Chce primátora, o koalici začne jednat v neděli

Komunální volby v Olomouci vyhrálo ANO, získalo 16 mandátů v zastupitelstvu, které má 45 členů. Druhé skončilo SPOLU s deseti mandáty. Třetí ProOlomouc a Piráti budou mít osm zastupitelů. Voleb se zúčastnilo 39,77 procenta voličů.
24. 9. 2022Aktualizováno25. 9. 2022, 00:03|