Profil europoslance Ivana Davida

Kandidát koalice SPD a Trikolory kandidoval na post europoslance podruhé. Prvně úspěšně kandidoval v roce 2019 jako lídr kandidátky SPD. V europarlamentu byl součástí politické skupiny Identita a demokracie. Během svého působení se vyjadřoval negativně například k přijetí Green Dealu, byl proti omezení obchodních vztahů s Ruskem nebo proti poskytnutí pomoci státům EU na zmírnění ekonomických dopadů koronavirové pandemie.

Do letošních voleb vstupoval s programem, který se zaměřoval především na ochranu národní suverenity, zastavení nelegální migrace a zablokování migračních kvót. Zároveň se v rámci koalice chce zasadit o odstoupení od zelené dohody, zachování české koruny nebo zastavení zasílání financí na Ukrajinu.

V roce 1993 vstoupil do ČSSD a od roku 1998 za ni čtyři roky zasedal jako poslanec v Poslanecké sněmovně. Od roku 1998 do roku 1999 byl za ČSSD ministrem zdravotnictví. Za ČSSD se dvakrát neúspěšně pokusil kandidovat do Senátu v roce 1996 a 2004. Ze strany odešel v roce 2015. V roce 2018 kandidoval neúspěšně do Senátu za SPD. Členem hnutí se stal o rok později. 

Rozhovor se zvoleným europoslancem Ivanem Davidem (zdroj: ČT24)

Rodák z Prahy vystudoval obor terapie na Fakultě všeobecného lékařství Univerzity Karlovy. Zabýval se výzkumem v oblasti elektrofyziologie a psychofarmakologie. Složil dvě atestace v oboru psychiatrie. V roce 1991 obhájil hodnost CSc. v oboru analýza EEG. Po studiích pracoval jako psychiatr. Mimo jiné vedl v letech 2005 až 2008 Psychiatrickou léčebnu Bohnice. Doposud působí také jako soudní znalec v oboru psychiatrie. Je mu 71 let.