Do druhého kola v obvodě Břeclav postupují Šlachta a Janulík

Ve druhém kole senátních voleb se v obvodě Břeclav utkají bývalý policista a nyní šéf hnutí Přísaha Róbert Šlachta a poslanec Miloslav Janulík (ANO). Šlachta získal 24,74 procenta hlasů, Janulík 22,54 procenta. Dosavadní senátor Rostislav Koštial (ODS) mandát neobhájil. Voleb se zúčastnilo 33 procent voličů, o hlasy usilovalo devět kandidátů.

Zdroj: ČSÚ, ČT24

Koštial v roce 2018 zvítězil ve druhém kole s 64,03 procenta hlasů. Druhý skončil Libor Nazarčuk (za ANO).

Šlachta je prvním členem Přísahy, který se kdy dostal do druhého kola senátních voleb. Uvedl, že jeho postup je jen velmi slabá útěcha. „Jsem předseda hnutí a je pro mne důležitější výsledek celého hnutí,“ uvedl Šlachta. Přísaha totiž byla neúspěšná v krajských volbách, v žádném kraji nezískala ani jednoho zastupitele.

Ve volebním štábu zaznělo, že by do druhého kola ale raději uvítali za soupeře Koštiala, protože pak by mohli doufat v to, že by Šlachtovi dali hlasy voliči ANO. Koštial ale nakonec skončil na třetím místě, získal 22,29 procenta hlasů, tedy jen o 81 hlasů méně než Janulík. Podporu kandidátovi ANO vyslovil neúspěšný kandidát Zdeněk Koudelka, který se dostal také do krajského zastupitelstva jako lídr uskupení kombinovaného z SPD, Trikolory, PRO a Svobodných. „Jde o kandidáta, který bojuje proti vládě Petra Fialy (ODS),“ uvedl v tiskové zprávě Koudelka. Proti vládě se silně vymezuje i Šlachta.

Koštial vzal výsledek pragmaticky. „Voliči rozhodli a tak to má v demokracii být. Nálada voličstva je nyní taková. Robert bojuje proti vládě a asi nasbíral dostatek voličů. A ANO už dnes vyhrává brandem,“ řekl. Hodlá pokračovat v komunální politice v Mikulově. Někdejší starosta je nyní v opozici. „A pak se uvidí. S dnešním stavem nejsme spokojeni a budeme pracovat na tom, aby se to zlepšilo,“ prohlásil Koštial.