TÉMA

Zdeněk Koudelka

Fakultní senát VŠE se sejde kvůli odvolání Ševčíka příští středu

Návrh na odvolání děkana Miroslava Ševčíka by měl akademický senát Národohospodářské fakulty VŠE projednat přesně za týden. ČT o tom informovala jedna z jeho členek. Hlasování inicioval rektor Petr Dvořák. Podle jeho názoru poškodil dobré jméno univerzity svou účastí na demonstraci u Národního muzea, kde se skupina lidí snažila odstranit ukrajinskou vlajku z budovy. Ševčík uvedl, že pro své odvolání důvod nevidí.
29. 3. 2023|

Ševčík pro VŠE představuje reputační problém, děkanem by dál být neměl, míní ministr Balaš

Děkan Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické (VŠE) Miroslav Ševčík představuje pro univerzitu reputační problém, uvedl ministr školství Vladimír Balaš (STAN) v úterý večer na svém Facebooku. Domnívá se, že Ševčíkovo postavení v čele fakulty je neudržitelné. Doplnil ale, že ministr školství nemá žádné právní nástroje na odvolání děkana z funkce. Ševčíka v pondělí vyzval kvůli jeho dlouhodobému vystupování na veřejnosti včetně účasti na sobotní protivládní demonstraci k rezignaci rektor VŠE Petr Dvořák. Ševčík uvedl, že pro své odvolání nevidí důvod a odmítl, že by poškozoval dobré jméno VŠE, jak tvrdí jeho kritici.
15. 3. 2023Aktualizováno15. 3. 2023, 14:27|

Poslanci schválili základní parametry rozpočtu na příští rok. Počítá se schodkem 295 miliard

Poslanci ve středu v prvním čtení schválili státní rozpočet na příští rok. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) jej předložil s navrženým schodkem 295 miliard korun. Součástí jsou některá opatření proti energetické krizi a také daň z mimořádných zisků. Její začlenění do rozpočtu ostře kritizovala opozice vzhledem k tomu, že zatím není toto zdanění bank či rafinerií schválené.
26. 10. 2022Aktualizováno26. 10. 2022, 19:30|

Novým zástupcem ombudsmana bude vládní zmocněnec Schorm

Novým zástupcem ombudsmana bude právník Vít Alexander Schorm, kterého nominoval Senát jako svého jediného kandidáta. Schorm dosud působí jako vládní zmocněnec pro zastupování České republiky před Evropským soudem pro lidská práva. Poslanci mu ve středu v tajných volbách dali přednost před dvěma kandidáty, které navrhl prezident Miloš Zeman. Ombudsman Stanislav Křeček svého nového zástupce označil za posilu pro úřad veřejného ochránce práv.
26. 10. 2022Aktualizováno26. 10. 2022, 17:21|

Senát navrhl vládního zmocněnce Schorma na funkci zástupce ombudsmana. Na závěr schůze se rozloučili končící senátoři

Senát má za sebou poslední schůzi třináctého funkčního období. Někteří senátoři, kteří ve volbách na přelomu září a října neobhajovali nebo neobhájili funkci, se tak s horní komorou rozloučili. Předtím ještě schválili nominaci vládního zmocněnece pro zastupování České republiky před Evropským soudem pro lidská práva Víta Alexandera Schorma na zástupce ombudsmana, přičemž druhého kandidáta Senát nezvolil. Funkce se uvolnila předčasně rezignací Moniky Šimůnkové. Horní komora také nominovala ekonoma Petra Musila do Národní rozpočtové rady.
12. 10. 2022Aktualizováno12. 10. 2022, 18:43|

Prezident navrhl na zástupce ombudsmana Zdeňka Koudelku a Petra Scholze

Zdeňka Koudelku (Trikolora) a Petra Scholze navrhl prezident Miloš Zeman na nové zástupce veřejného ochránce práv. O tom, kdo post obsadí, rozhodnou poslanci. Vybírat budou ze čtyř kandidátů, další dva nominuje Senát. Funkce se uvolnila předčasně rezignací Moniky Šimůnkové, která z úřadu ombudsmana odešla kvůli sporům s jeho hlavou Stanislavem Křečkem.
4. 10. 2022|

V obvodu Brno-město 58 budou o Senát usilovat Dušek a Vokřál

Do druhého kola v senátním obvodu Brno-město 58 postupují senátor Jiří Dušek (za ODS) a brněnský zastupitel Petr Vokřál (za ANO). V prvním kole byl úspěšnější obhajující Dušek se ziskem 29,27 procenta hlasů. Bývalý primátor Vokřál získal podporu 26,59 procenta voličů, kteří k prvnímu kolu přišli. O tom, kdo usedne do senátorského křesla, rozhodnou voliči v druhém kole, které se uskuteční v pátek 30. září a sobotu 1. října.
24. 9. 2022Aktualizováno28. 9. 2022, 14:27|

Odebrání agendy Šimůnkové je nešťastné gesto, řekla Válková. Podle Richterové je to osobní msta

„Názory pana Křečka na moji práci jsou křivé a nepravdivé,“ řekla zástupkyně ombudsmana Monika Šimůnková v pořadu 90’ v reakci na krok veřejného ochránce práv Stanislava Křečka, který se rozhodl odebrat jí veškerou agendu. Podle místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Olgy Richterové (Piráti) hrál roli prvek osobní msty. Odůvodnění považuje za chabé. Právník Zdeněk Koudelka (Trikolora) vidí v situaci spíše osobní spor. Nicméně úřad to podle něj neohrozí. Bývalá ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO) to považuje za nešťastné gesto. Sám ombudsman pozvání do diskusního pořadu odmítl.
29. 6. 2022|

Fiala věří, že Zeman podepíše pandemický zákon. Na pracovní schůzce hovořili o něm, o Turówu i Ukrajině

První pravidelnou schůzku, na nichž se domluvili, mají za sebou prezident Miloš Zeman s premiérem Petrem Fialou (ODS). Předseda vlády uvedl, že hovořili o čerstvě podepsané dohodě s Polskem o dole Turów, o rozpočtu, covidové epidemii i o situaci na Ukrajině. Fiala původně hovořil o tom, že by chtěl s hlavou státu hovořit i o skartaci dokumentu od Bezpečnostní informační služby, který se týkal vyšetřování explozí ve Vrběticích, na to ale podle něj nedošlo.
3. 2. 2022Aktualizováno3. 2. 2022, 20:43|

Někomu Ústavní soud vyhoví rychle, návrhy jiných se tam válí dlouho, kritizuje právník Koudelka

Už za osm měsíců mají v Česku proběhnout volby do Poslanecké sněmovny, do té doby se ale musí změnit volební zákon. Minulý týden o tom rozhodl Ústavní soud (ÚS). Právník a bývalý poslanec Zdeněk Koudelka (Trikolóra) rozhodnutí ústavních soudců kritizuje, a to nejen proto, že se na verdikt čekalo tři roky. Vadí mu i samotný obsah rozhodnutí. Řekl to v pondělních Událostech, komentářích.
9. 2. 2021|

Na čtrnáct krajů Česko rozdělila složitě hledaná politická shoda. Nyní fungují už dvacet let

Kraje, země, regiony nebo okresy? Vzniknou kraje tři, nebo jich bude třeba sedmadvacet? O podobě vyšších územních samosprávných celků se vedly dlouhé politické diskuse. První krajská zastupitelstva proto poprvé zasedla až v roce 2001.
8. 9. 2020|

Křeček je ombudsmanem, složil slib do rukou místopředsedy sněmovny Okamury

Stanislav Křeček se v poledne oficiálně stal ombudsmanem – v Poslanecké sněmovně složil slib do rukou jejího místopředsedy. Do Brna, kde úřad veřejného ochránce práv sídlí, by měl jedenaosmdesátiletý exposlanec zamířit ve čtvrtek. Bude se ale muset vypořádat s pokusem o protestní blokádu.
19. 2. 2020Aktualizováno19. 2. 2020, 12:22|
Události komentáře

Ombudsman má chránit před zvůlí státní moci. Její součástí ale Křeček léta byl, kritizuje Brožová jeho volbu

Středeční zvolení Stanislava Křečka ombudsmanem jen rozvířilo debatu o jeho schopnostech a budoucím směřování úřadu veřejného ochránce práv pod jeho vedením, která začala již před volbou. I někteří poslanci, kteří ombudsmana vybírali, neskrývali překvapení, že volba byla vůbec úspěšná. Politická linie ve sněmovně se při volbě nakonec zhruba ustálila na rovině vládních stran plus SPD ve prospěch Křečka a zbytku opozice proti němu. Politici i právní experti debatovali o ombudsmanovi Stanislavu Křečkovi v Událostech, komentářích.
13. 2. 2020|

Zástupkyní ombudsmanky se stala Šimůnková. Dříve byla zmocněnkyní vlády pro lidská práva

Zástupkyní veřejné ochránkyně práv Anny Šabatové se stala Monika Šimůnková, která dříve působila jako zmocněnkyně vlády pro lidská práva. Do nové funkce ji ve středu v tajném hlasování zvolili poslanci. Vyhověli návrhu Senátu a také prezidenta Miloše Zemana. Šimůnkové ve volbě konkurovala právnička Lenka Marečková, rovněž Zemanova kandidátka.
27. 11. 2019|

Trikolóru povede Václav Klaus mladší. Vyzyvatele neměl

Delegáti brněnského volebního sněmu zvolili předsedou politického hnutí Trikolóra jediného kandidáta a zakladatele Václava Klause mladšího. Místopředsedy jsou Zuzana Majerová, která odešla z ODS za vyloučeným Klausem, jihlavský podnikatel Jan Tesař a starosta středočeského Jenštejna Norbert Hlaváček.
28. 9. 2019Aktualizováno28. 9. 2019, 17:07|

Skupina senátorů chce do ústavy zakotvit právo bránit se zbraní, vychází z petice se sto tisíci podpisy

Právo bránit se legálně drženou zbraní chce do ústavního pořádku zakotvit skupina senátorů. Zákonodárci horní komory připravili novelu, která má mimo jiné reagovat na snahu Evropské unie držení zbraní regulovat, a doplnila by Listinu základních práv a svobod. Senátorská iniciativa vychází z petice, kterou podepsalo přes sto tisíc lidí.
17. 9. 2019|
Poslanecká sněmovna

Rozhodnutí o další vlně EET se opět odkládá. ČSSD ale podpoří vynětí části sociálních služeb

Poslanci se už počtvrté zabývali schvalováním vládní novely o rozšíření elektronické evidence tržeb (EET) do dalších oborů podnikání. O stovkách pozměňovacích návrhů začali hlasovat už na minulé schůzi, opět ale nestihli dojít až k závěrečnému hlasování. Koaliční ČSSD nicméně uvedla, že podpoří vynětí některých sociálních služeb z elektronické evidence tržeb. Po klubu KSČM, který se o tom chtěl poradit, si přestávku až do konce doby vyčleněné pro schvalování zákonů vzala vládní frakce ANO. Jednání o vládní předloze bude pokračovat nejdřív v pátek.
5. 6. 2019Aktualizováno5. 6. 2019, 18:19|
Poslanecká sněmovna

Sněmovna zůstává pro policii nedobytná, poslanci nevydali ani Roznera

Poslanci nevydali k trestnímu stíhání Miloslava Roznera (SPD). Policie ho chtěla obvinit kvůli výroku o někdejším táboře v Letech u Písku. Současná sněmovna tak zůstává pro policii „neprůstřelná“. S výjimkou premiéra Andreje Babiše (ANO) a místopředsedy ANO Jaroslava Faltýnka v kauze Čapí hnízdo nevydali poslanci žádného zákonodárce, kterého chtěla policie stíhat. Poslanci také navzdory opoziční kritice schválili vznik Národní sportovní agentury a změnu cizineckého zákona.
13. 3. 2019Aktualizováno13. 3. 2019, 20:40|