Prezident navrhl na zástupce ombudsmana Zdeňka Koudelku a Petra Scholze

Zdeňka Koudelku (Trikolora) a Petra Scholze navrhl prezident Miloš Zeman na nové zástupce veřejného ochránce práv. O tom, kdo post obsadí, rozhodnou poslanci. Vybírat budou ze čtyř kandidátů, další dva nominuje Senát. Funkce se uvolnila předčasně rezignací Moniky Šimůnkové, která z úřadu ombudsmana odešla kvůli sporům s jeho hlavou Stanislavem Křečkem.

O prezidentových nominacích na zástupce ombudsmana informoval mluvčí hlavy státu Jiří Ovčáček. Oba právníci podle něj „dávají svými rozsáhlými zkušenostmi a odbornými znalostmi záruku, že každý z nich je způsobilý se kvalifikovaně a účinně podílet na výkonu působnosti veřejného ochránce práv“.

Petr Scholz pracoval v několika veřejných funkcích. Působil jako zástupce finančního arbitra, byl také interním ombudsmanem Energetického regulačního úřadu, kde měl za úkol posílit oblast ochrany spotřebitele.

Petr Scholz na starším snímku z doby, kdy byl zástupcem finančního arbitra
Zdroj: Michal Kamaryt/ČTK

Zdeněk Koudelka vystupuje i jako politik. Kromě advokátní a pedagogické činnosti byl dvě funkční období na přelomu století i poslancem za ČSSD. V současnosti je členem mimoparlamentní strany Trikolora. Za ni také v září kandidoval do Senátu a skončil se čtrnáctiprocentním ziskem na čtvrtém místě v jednom z brněnských obvodů. Během epidemie covidu podal k Nejvyššímu správnímu soudu několik žalob, kterými napadal protiepidemická opatření.

Po odchodu ze sněmovny byl pět let náměstkem tehdejší nejvyšší státní zástupkyně Renaty Vesecké. Později se stal náměstkem ředitele Justiční akademie v Kroměříži, následně rektorem Vysoké školy Karla Engliše.

Monika Šimůnková odešla z úřadu ombudsmana s koncem srpna, poté se stala členkou vládní rady pro lidská práva. Do funkce nastoupila v prosinci 2019, rezignovala tedy v necelé polovině šestiletého funkčního období. Jejímu odchodu předcházely spory s ombudsmanem Stanislavem Křečkem. Vyvrcholily počátkem léta, kdy jí Křeček odebral agendu. Dodatečně to zdůvodnil prodlevami při řešení kauz, což Šimůnková odmítla. Situací se v červenci zabýval také sněmovní petiční výbor. Ve sporu se nepřiklonil k žádné ze stran.