Evropská komise žádá ombudsmana Křečka o vysvětlení jeho výroků o Romech

Evropská komise je znepokojená výroky českého ombudsmana Stanislava Křečka na adresu Romů a žádá po něm vysvětlení. Informaci zveřejnil server Romea.cz. Podle něj si Evropské komisi loni v únoru na vyjádření veřejného ochránce práv o Romech stěžovalo dopisem šestnáct organizací a několik jednotlivců. V listu pisatelé uváděli, že Křečkovy výroky odrazují příslušníky menšiny od toho, aby se se svými problémy na ombudsmanův úřad obraceli.

„Komise obdržela stížnost na hanlivé výroky pana Křečka. Úřad zaslal panu Křečkovi dopis s vyjádřením vážného znepokojení a žádostí o vysvětlení těchto tvrzení,“ sdělila Evropská komise. Podotkla, že podle směrnice EU o rasové rovnosti mají instituce, které mají rovné zacházení na starosti, podporovat přístup bez diskriminace na základě etnického původu.

Na Křečkův přístup si před rokem stěžovalo šestnáct organizací a pět romských členů rady vlády pro záležitosti romské menšiny tehdejšímu premiérovi Andreji Babišovi (ANO) a poslancům minulé sněmovny. Vyzvali je, aby se od ombudsmanových výroků distancovali. Podle nich Křeček svými slovy posiloval protiromské předsudky, rozdmýchával nenávist a znevážil svůj úřad.

Výroky na webu a blogu

Veřejný ochránce práv mimo jiné loni v lednu na webu svého úřadu ve svých připomínkách k připravované strategii romské integrace uvedl, že někteří Romové mají problémy s bydlením ne kvůli diskriminaci, ale kvůli tomu, že „devastují bytový fond a přeměňují část obcí ve vyloučené lokality“. Podobně se vyjádřil i nedávno. Na svém blogu mimo jiné napsal, že „na vytvořeném bohatství v USA měla v minulosti značný podíl práce černošských otroků, pak totéž se o evropských Romech v žádném případě říci nedá“.

Šimůnková s Křečkem nesouhlasila

S ombudsmanovým stanoviskem k chystané strategii romské integrace tehdy nesouhlasila jeho zástupkyně Monika Šimůnková. Pak oznámila, že ji veřejný ochránce stáhl ze tří vládních rad, kde zasedala za jeho kancelář. Křeček poté jen řekl, že Šimůnkovou z rad neodvolal a ze zákona je jejich členem on. Bývalá vládní zmocněnkyně pro lidská práva Helena Válková (ANO) tehdy označila ombudsmanovu kritiku nehotové integrační strategie za nestandardní a jeho připomínky k ní za nepravdivé.

Stanislav Křeček, kterému bude letos v květnu 84 let, se stal ombudsmanem 19. února 2020. Zvolila ho sněmovna. Mandát je šestiletý. V letech 2013 až 2019 byl Křeček zástupcem ombudsmanky.