V Plzeňském kraji budou vládnout ANO, STAN a Pro náš kraj

Plzeňský kraj povedou v následujícím období politická uskupení ANO, STAN a Pro náš kraj. Vyjednávací týmy se na tom dohodly v neděli večer, termín podpisu koaliční smlouvy neuvedly. V 55členném zastupitelstvu budou mít dohromady 36 křesel. ANO, které jako vítěz krajských voleb získalo 24 mandátů, bude mít osm radních včetně hejtmana, STAN dvě křesla v krajské radě a Pro náš kraj jedno, sdělil krajský předseda ANO a primátor Plzně Roman Zarzycký. Dosavadní koalici v kraji tvořilo ANO, Piráti a STAN.

Podle lídra krajské kandidátky ANO Kamala Farhana, který by se měl stát novým hejtmanem, bude mít ANO v gesci školství a sport, zdravotnictví, regionální rozvoj a cestovní ruch, investice a majetek, sociální záležitosti, životní prostředí a finance s ekonomikou. Konkrétní jména ANO nesdělilo, ale posty už jsou podle Farhana přidělené. Sám jako lékař se nebude věnovat zdravotnictví, ale jen funkci hejtmana.

STAN bude spravovat dopravu a kulturu a památkovou péči. Půjde o Pavla Čížka, místopředsedu republikového STAN, který doposud působil jako náměstek hejtmana pro dopravu, a Libora Picku, který byl dosud krajským radním pro kulturu, cestovní ruch a památkovou péči. Pro náš kraj pak má v gesci IT a evropské záležitosti, post radního bude zastávat Martin Rybár, člen celorepublikového výboru KDU-ČSL.

ANO po letošních krajských volbách zdvojnásobilo svůj zisk mandátů ve srovnání s minulými krajskými volbami v roce 2020. Druhé místo patří koalici ODS a TOP 09, ty budou mít společně devět zastupitelů, o dva méně než teď. V pořadí třetí STAN má osm mandátů. Čtyři křesla získá Stačilo a také uskupení Pro náš kraj, tři z jeho mandátů připadnou KDU-ČSL. Po třech křeslech mají Piráti a SPD s Trikolorou.

„Všichni jsme si podali ruce na to, že pan doktor Farhan bude novým hejtmanem,“ uvedl Zarzycký. Na složení výborů ještě Farhan nechtěl odpovídat, protože o jejich obsazení se stále jedná.

„Bez ANO nelze sestavit žádná koalice. Naším hlavním cílem bylo i v následujícím období realizovat všechna témata našich dosavadních gescí,“ řekl Čížek. Podle něj se nakonec podařilo domluvit na hlavních programových prioritách pro STAN a věří, že zastupitelé Starostů najdou také způsob, jak se podílet na obnově životního prostředí, což byla gesce, o kterou hnutí STAN přišlo. „Také jsme se dohodli, že budeme pokračovat v projektu městských lázní v Plzni tak, aby byl úspěšně dokončen,“ uvedl. Jde o přestavbu zdevastovaného objektu na kulturní centrum a galerii.

Koaliční smlouva má vzniknout do konce roku

„Volby dopadly pro Plzeňský kraj velmi pozitivně a může vzniknout funkční a efektivní koalice. Podařilo se nám dosáhnout programu v tom kontextu, že můžeme být skutečně prodlouženou rukou k obcím,“ řekl Rybár.

Podle Zarzyckého se teď začne pracovat na memorandu o spolupráci. „Zcela určitě představíme průsečíky programového prohlášení a zcela určitě podle něj budeme závazně pracovat,“ uvedl. Na koaliční smlouvu si daly strany čas do konce roku.

Pro Zarzyckého, který díky největšímu počtu preferenčních hlasů poskočil ze sedmého místa kandidátky na první, je prioritou post primátora Plzně. „Nemám žádnou ambici ve vedení kraje,“ řekl. Důležitá je pro něj úzká spolupráce kraje s Plzní, kde momentálně vládne koalice ANO, STAN, Piráti a Pro Plzeň (součást koalice Pro náš kraj v krajských volbách). „Nová koalice na kraji je velmi podobná tomu, jakým způsobem funguje město Plzeň a řada jeho obvodů. Koneckonců voliči to ocenili. I když v nové krajské koalici nejsou Piráti, jsou vztahy s nimi velmi dobré,“ dodal.

Loading...Loading...
Volební účast
0 %
Sečteno okrsků
0 %

Zdroj: ČSÚ, ČT24

V letošních volbách se v kraji poprvé volilo 55 zastupitelů, dosud jich bylo 45. Protože počet obyvatel kraje překročil 600 tisíc, zvýšil se počet zastupitelů o deset, také krajská rada bude mít namísto dosavadních devíti jedenáct členů.

V roce 2020 volby vyhrálo hnutí ANO, získalo dvanáct mandátů. Druhá skončila ODS + TOP 09 s jedenácti mandáty. STAN a Piráti získali po sedmi zastupitelích, SPD a ČSSD (dnes SOCDEM) měly tři mandáty a KSČM dva. Koalici po volbách utvořila ODS + TOP 09, Piráti a STAN.

V únoru 2020 se ale Piráti a STAN spojili s ANO, odvolali hejtmanku Ilonu Mauritzovou (ODS) a radní z ODS + TOP 09. Hejtmanem nové koalice byl zvolen Rudolf Špoták (Piráti).