TÉMA

Volby 2024

Evropské volby budou hlasováním o migraci, bezpečnosti i „referendy“ o vládách

Bezpečnost, migrace a také podpora hospodářství a konkurenceschopnosti jsou v řadě evropských zemí hlavními tématy nadcházejících voleb. V nich občané Evropské unie určí nové složení Evropského parlamentu. Výsledky budou známé 9. června večer. Oproti minulosti je mnohem méně slyšet o klimatické politice, menší prioritou než v minulosti se zdá být i v Německu, někdejším tahounovi opatření na ochranu klimatu. Na předvolební situaci v Evropě a očekávaný dopad na členské státy i Unii jako celek se zaměřila speciální debata ČT24 s názvem Předvolební Evropa.
9. 5. 2024Aktualizováno9. 5. 2024, 22:16|

O eurovolby se zajímá většina lidí, přijde ale jen třetina, ukázal průzkum Ipsos

Spíše než rozhodnout o složení orgánu, který má rozhodující slovo při schvalování evropské legislativy, budou chtít čeští voliči u červnových eurovoleb vyjádřit názor na současnou vládu. Vyplývá to z průzkumu agentury Ipsos pro službu ČTK Connect. Z průzkumu také vyplynulo, že by o složení Evropského parlamentu mohla v Česku hlasovat asi třetina voličů.
9. 5. 2024|

Svobodné povede do eurovoleb jejich předseda Vondráček. Stranu podpoří Soukromníci a další uskupení

V čele kandidátky Svobodných bude v červnových volbách do Evropského parlamentu předseda strany Libor Vondráček. Svobodní, kteří v minulosti měli v Evropském parlamentu jednoho zástupce, jdou do voleb s podporou Soukromníků, strany Pro Plzeň a hnutí Zdraví Sport Vzdělání 2012, jejichž zástupci na kandidátce rovněž budou.
8. 1. 2024|

SOCDEM povede do evropských voleb exministr Zaorálek. Strana doufá v návrat na politické výsluní

Sociální demokraty povede do jarních voleb do Evropského parlamentu Lubomír Zaorálek. Podobu kandidátky představil předseda strany Michal Šmarda, který doufá, že s volbami do Evropského parlamentu začne postupný návrat někdejší vládní strany na politické výsluní.
12. 12. 2023|

SPD a Trikolora uzavřely smlouvu o společné kandidatuře v evropských, krajských a senátních volbách

SPD bude v evropských a následně i v krajských a senátních volbách v příštím roce spolupracovat s neparlamentní stranou Trikolora. Představitelé obou uskupení podepsali smlouvu, která mimo jiné stanoví mechanismus pro sestavení společných kandidátních listin. Podle předsedy SPD Tomia Okamury se strany shodují na společných programových prioritách, očekává, že dohromady budou představovat významnější politickou sílu.
14. 11. 2023|