SPOLU ve středních Čechách preferuje koalici se STAN

Jednání o koalici v Středočeském kraji (zdroj: ČT24)

Případná koalice se STAN je pro SPOLU ve Středočeském kraji preferovaná varianta. Je to však jen preference, nikoli dohoda, uvedl po pondělní schůzce se zástupci STAN tamní lídr SPOLU Jan Skopeček (ODS). S hnutím ANO chce SPOLU dál komunikovat, aby nové zastupitelstvo bylo funkční. STAN podle své volební jedničky a současné hejtmanky Petry Peckové koalici SPOLU dál nabízí většinu v krajské radě, nikoli však funkci hejtmana. Řekla také, že SPOLU nyní pozastavilo jednání s ANO.

„Za koalici SPOLU je STAN jako předešlý koaliční partner partnerem preferovaným. Přestože s hnutím ANO chceme komunikovat dál, chceme, aby bylo platnou součástí zastupitelstva – koneckonců ta slabá menšina, která by vycházela z koaliční spolupráce se STAN, nás nutí s nimi diskutovat – tak v tuhle chvíli preferujeme spolupráci se STAN,“ prohlásil po jednání Skopeček.

Lídr SPOLU podotkl, že jde o preferenci, nikoli dohodu. Ta bude podle něj možná, až se dojedná vše včetně personálního složení, programových priorit i procesního fungování zastupitelstva. „Uvidíme, jestli budeme schopni dojít k nějakému kompromisu. Snažíme se o to jak my, tak věřím, že i kolegové ze STAN. Z obou stran je vůle v těch jednáních pokračovat,“ dodal Skopeček.

„Nadále trváme na té nabídce, kterou jsme dali minulý týden, že nabízíme koalici SPOLU většinu v radě. Post hejtmana nenabízíme,“ sdělila Pecková. Ocenila vyjádření Skopečka, že SPOLU preferuje jednání se Starosty a zároveň pozastavuje jednání s hnutím ANO. „Následně jsme se domluvili na tom, že na příštím jednání, které bude tento čtvrtek, se už budeme bavit o jednotlivých gescích a jejich náplni a také o nějakých programových shodách,“ nastínila.

Pecková také očekává, že na programu se bez problémů oba subjekty shodnou. „Čtyři roky jsme společně pracovali na tom, abychom tento kraj řídili a posouvali tím správným směrem. Takže očekávám, že v tom ta jednání nebudou mít žádný zádrhel,“ odhaduje.

Průběžné výsledky krajských voleb
Volební účast
0 %
Sečteno okrsků
0 %

Zdroj: ČSÚ, ČT24

V krajském zastupitelstvu o 65 členech obsadilo vítězné ANO 25 křesel. Druhý STAN bude mít dvacet mandátů a třetí SPOLU (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) třináct zastupitelů. SPOLU je tedy schopné vytvořit většinovou koalici s oběma subjekty. Nabídky má od ANO i STAN. Piráti se do zastupitelstva nedostali.

Nové zastupitelstvo by se podle Peckové mělo sejít nejpozději 21. října, pokud volby nikdo nenapadne. To, že koalice v Praze se po posledních volbách v metropoli dojednávala půl roku, podle ní není příkladem správné praxe. Skopeček očekává dohodu v rámci týdnů. „Nechceme to uměle zdržovat, na straně druhé nerozumím tlaku, který je, co se týče dohody, vyvíjen,“ dodal.