Zástupci Starostů a SPOLU v Libereckém kraji podepsali koaliční smlouvu

Liberecký kraj povede další čtyři roky koalice vítězných Starostů pro Liberecký kraj a SPOLU pro Liberecký kraj – ODS, TOP 09, KDU-ČSL, která skončila třetí. Jejich zástupci na Ještědu podepsali koaliční smlouvu. Koalice má většinu 25 mandátů ze 45 v krajském zastupitelstvu. Kraj povede devítičlenná rada, šest míst obsadí Starostové a tři SPOLU. Hejtmanem by měl zůstat další čtyři roky lídr Starostů Martin Půta, bude to jeho čtvrté volební období.

„Dohodli jsme se na spolupráci, která bude navazovat na práci končící koalice a která zároveň bude dál kraj rozvíjet v našich programových prioritách,“ řekl Půta. K těm podle něj patří investice do středního školství, zrychlení železničního spojení z Liberce do Prahy nebo oprava Ještědu.

V minulém období vládli Starostové v koalici s Piráty a ODS, kteří měli po pěti mandátech, koalice tak měla v zastupitelstvu silnou většinu 32 mandátů. V letošních volbách ale Piráti propadli, získali jen 3,78 procenta hlasů a do zastupitelstva se nedostali.

Studio ČT24: Podpis koaliční smlouvy v Libereckém kraji (zdroj: ČT24)

Hejtman bude mít v gesci ekonomiku, na rozdíl od minulého volebního období bude mít o náměstka víc. Lídr kandidátky SPOLU Edvard Kožušník (ODS) bude statutárním náměstkem pro rozvoj a SPOLU získá i další dva náměstky – životní prostředí a zemědělství převezme Jiří Klápště (TOP 09) a zdravotnictví stejně jako minulé čtyři roky Vladimír Richter (ODS).

Starostové budou mít dva náměstky a dva radní. Náměstkem pro dopravu zůstane Jan Sviták a náměstkyní pro kulturu a cestovní ruch Květa Vinklátová. Radní pro školství bude nově Jana Skalická a sociální věci převezme Anna Provazníková.

Stížnost koalice Stačilo!

Voliči v kraji vybírali v září ze 13 kandidátek, do zastupitelstva se dostaly jen čtyři subjekty. Starostové získali dvacet mandátů, druhé ANO má o dva méně. Třetí SPOLU získalo pět mandátů a uspěla ještě koalice SPD a Trikolora, která má dva mandáty. Počty ale nemusí být definitivní. Uskupení Stačilo! chybělo osm hlasů k dosažení pětiprocentní hranice nutné pro zisk mandátu. Její zástupci podali ke krajskému soudu stížnost, kterou se domáhají zneplatnění volby všech kandidátů v krajských volbách v Libereckém kraji. Soud zatím o návrhu nerozhodl.

Na libereckou pobočku krajského soudu se se stížností na výsledek voleb obrátila ještě Karolína Štípská z Velkých Hamrů na Jablonecku. Domáhala se vyslovení neplatnosti volby kandidátů a případných náhradníků zvolených do Zastupitelstva Libereckého kraje za koalici SPD a Trikolora. Vadila jí nenávistná kampaň, kterou koalice před volbami vedla a jež je podle ní neslučitelná s hodnotami demokratického právního státu. Soud ale v úterý návrh zamítl, dva mandáty zastupitelů zvolených za SPD a Trikoloru tak zůstaly v platnosti.

Ustavující zastupitelstvo by se mělo uskutečnit v pátek 25. října. „Budeme ale čekat na rozhodnutí soudu ve věci stížnosti koalice Stačilo!,“ dodal Půta

Průběžné výsledky krajských voleb
Volební účast
0 %
Sečteno okrsků
0 %

Zdroj: ČSÚ, ČT24