ON-LINE: Češi rozhodují o části Senátu

Otevřely se volební místnosti a lidé vybírají ve druhém kole nové senátory. Volby do horní komory parlamentu se nyní konají ve 22 obvodech z 27. Už v prvním kole poslali Češi do Senátu pět kandidátů.

Lidé mohou v pátek volit do 22:00 a v sobotu od 8:00 do 14:00. Hlasovací lístky dostanou ve volebních místnostech, do nichž si stejně jako před týdnem musí vzít průkaz totožnosti. „Jde o řádný a zákonný postup,“ vysvětlil ředitel odboru voleb Tomáš Jirovec z ministerstva vnitra s tím, že voliči tedy nemusí být znepokojeni, že lístky tentokrát nedostali do schránek. Podotkl, že mezi prvním a druhým kolem voleb je pouze týden, tedy málo času na to, aby úřady stihly vytisknout miliony hlasovacích lístků a poté je rozesílat voličům.

On-line přenos

Senátní volby 2024

  • 15:32

    Nejvyšší správní soud (NSS) obdržel první dvě stížnosti v souvislosti s prvním kolem senátních voleb, informaci ČT potvrdila mluvčí soudu Sylva Dostálová. Uvedla, že jedna stížnost se týká údajně zakázané volební agitace, druhý stěžovatel zase namítá, že mu nebylo umožněno volit, protože neprokázal totožnost.

  • 15:18

    Senátory si již v prvním kole vybrali lidé v Praze 12, na Vsetínsku, Karvinsku, Ostravsku a Sokolovsku. Mandáty tam obhájili Pavel Fischer (navržený koalicí KDU-ČSL, ODS, STAN a TOP 09), Jiří Čunek (KDU-ČSL) a Petr Vícha (SOCDEM, navržený koalicí SOCDEM a ANO). Ostravsko bude místo Leopolda Sulovského (Ostravak) z klubu Starostů zastupovat Martin Bednář (ANO), Sokolovsko místo Miroslava Balatky (STAN) pak Jana Mračková Vildumetzová (ANO).

  • 14:57

    Z kandidátů navržených ANO se do finále senátních voleb probojovalo 19 adeptů. ODS má devět finalistů. Za Starosty postoupilo do druhého kola šest kandidátů, KDU-ČSL a TOP 09 mají shodně po dvou zástupcích. SPD, KSČM, SEN 21 a Přísaha mají ve finále po jednom zástupci. Do druhého kola se za své hnutí s podporou Pirátů dostal také senátor Marek Hilšer a Stanislav Balík jako jediný nezávislý kandidát.

Jirovec také zmínil, že podpůrná opatření kvůli povodním ministerstvo na postižených místech zachovalo. Týká se to Jesenicka a Opavska. „V České Vsi na Jesenicku budou například i ve druhém kole lidé volit v mobilní místnosti, kterou vystavěl hasičský záchranný sbor,“ dodal Jirovec.

Také například opavský magistrát musel ze zatopených lokalit přesunout volební místnosti celkem dvanácti okrsků. Volit se nedá ve čtyřech základních a jedné mateřské škole.

Hlasovat může 2,24 milionu voličů, kteří si letos nezvolili senátora v prvním kole. V něm přišlo hlasovat 30,47 procenta voličů. Výsledky voleb by měly být známé během sobotního odpoledne.

Volební místnosti zůstaly zavřené v Praze 12 a na Vsetínsku, Karvinsku, Ostravsku a Sokolovsku, protože lidé si tam vybrali senátory už před týdnem v prvním kole. Mandáty tam obhájili Pavel Fischer (navržen koalicí KDU-ČSL, ODS, STAN a TOP 09), Jiří Čunek (KDU-ČSL) a Petr Vícha (SOCDEM, navržen koalicí SOCDEM a ANO). Ostravsko bude místo Leopolda Sulovského (Ostravak) z klubu Starostů zastupovat Martin Bednář (ANO), Sokolovsko místo Miroslava Balatky (STAN) pak Jana Mračková Vildumetzová (ANO).

Před šesti lety ve finále senátních voleb v obvodech, kde se volí i letos, přišlo hlasovat v průměru 16,5 procenta voličů.

1. kolo voleb do Senátu
Loading...Loading...
Praha
Brno
Ostrava
undefined
Volby v roce undefined
Mandát do undefined
Čekáme na první data
Zdroj: ČSÚ, ČT24
Senátorky a senátoři zvolení v Senátních volbách 2024
Zdroj: ČSÚ, ČT24
Úspěšnost volebních subjektů
Loading...Loading...
Aktualizace
60 s
Loading...Loading...Loading...Loading...Loading...Loading...Loading...Loading...
Zdroj: ČSÚ, ČT24