V Sokolově vyhrála Mračková Vildumetzová již v prvním kole

V senátním volebním obvodu Sokolov zvítězila již v prvním kole nynější poslankyně ANO Jana Mračková Vildumetzová. Získala přes 50 procent hlasů. Neuspěl tak dosavadní senátor STAN Miroslav Balatka. Mračková Vildumetzová získala 50,72 procenta hlasů. Druhý Balatka získal 25,41 procenta. Mračkovou Vildumetzovou ve sněmovně zřejmě nahradí Josef Váňa.

Zdroj: ČSÚ, ČT24

K volbám v tomto obvodu přišlo téměř 27 procent voličů. O post senátora se tu ucházelo šest kandidátů.

„Mám ohromnou radost, nemám slov, protože postoupit z prvního kola, když je šest kandidátů, jsem vůbec nečekala,“ řekla Mračková Vildumetzová.

Jana Mračková Vildumetzová komentuje výsledek voleb (zdroj: ČT24)

„Já jsem to říkala mnohokrát, že dneska pětikoalice má sněmovnu, má Senát, má s největší pravděpodobností i pana prezidenta. A v Senátu potřebujeme posílit, potřebujeme být více slyšet, více vidět. Jak vidíte, tak všechny tisky, které jdou z Poslanecké sněmovny, ať už je to konsolidační balíček, ať už je to valorizace důchodů a další věci, tak se tam pouze schválí a jdou právě k podpisu panu prezidentovi. Myslím si, že některé tisky by se měly vrátit do Poslanecké sněmovny a měla by se o nich vést další debata a měly by být třeba navrženy úplně jinak,“ řekla o své motivaci jít do Senátu Mračková Vildumetzová.

Mračková Vildumetzová dříve uvedla, že chce pomoci také s tím, aby obce měly dostatek peněz na svůj rozvoj, s hledáním praktických lékařů či pediatrů pro obce, hodlá také zlepšit podmínky pro policisty a hasiče.

Balatka je zklamaný účastí

V roce 2018 zvítězil v Sokolově Miroslav Balatka (za STAN). Ve druhém kole získal 59,47 procenta hlasů. Druhá skončila Renata Oulehlová (ANO). Voleb se zúčastnilo devět kandidátů.

Balatka je zklamaný velmi nízkou účastí. „To, že nebude druhé kolo senátních voleb, je pro mě překvapení. Bylo to pro mě zajímavých šest let, kdy jsem sbíral zkušenosti. Jsem rád, že vznikl podvýbor pro regiony v transformaci, který sdružuje ústecké, moravskoslezské a karlovarské senátory, a snaží se tlačit společná témata výš. Už máme za sebou i první výsledky. Trochu mě mrzí, že se už nebudu účastnit prosazení zákona pro strukturálně poškozené regiony, ale bude to muset zvládnout někdo jiný. Kolegyni Mračkové Vildumetzové gratuluji a přeji hodně štěstí,“ řekl Balatka.

Senátorku zřejmě nahradí ve sněmovně Váňa

Mračková Vildumetzová byla v minulosti například místopředsedkyní sněmovny a v letech 2016 až 2019 byla hejtmankou Karlovarského kraje. V minulosti působila na ministerstvu vnitra, byla starostkou Horního Slavkova. Byla i předsedkyní Asociace krajů. V roce 2017 byla poprvé zvolena do sněmovny, mandát obhájila i v roce 2021 a byla zvolena místopředsedkyní sněmovny. Předloni z funkce místopředsedkyně odstoupila, byla totiž terčem kritiky v souvislosti s kauzou Dozimetr, která se týká možné korupce kolem pražského dopravního podniku.

Novou senátorku ve sněmovně zřejmě nahradí osminásobný vítěz Velké pardubické, žokej Josef Váňa. „Chtěl bych udělat maximum pro to, aby se do sportu dostávalo více peněz, takže bych se samozřejmě rád dostal do sportovního výboru. Měl jsem na starosti sport i na kraji, když jsem byl radním, je to důležité téma,“ řekl Váňa.