Vítězem prvního kola senátních voleb je ANO, rovnou získalo dva senátory

Vítězem prvního kola senátních voleb je ANO, získalo v něm poprvé v historii dva senátory. Jsou jimi Jana Mračková Vildumetzová na Sokolovsku a Martin Bednář v Ostravě. Navíc do finále postoupilo devatenáct dalších kandidátů hnutí. V prvním kole bylo letos senátory zvoleno pět kandidátů, kteří získali nadpoloviční většinu hlasů. Je to nejvíc v historii senátních voleb od roku 1996. V obvodu Praha 12 tak zvítězil také dosavadní senátor Pavel Fischer za koalici stran TOP 09, ODS, KDU-ČSL a hnutí STAN. V obvodu Vsetín uspěl dosavadní senátor Jiří Čunek (KDU-ČSL). Senátorem ve volebním obvodu Karviná bude Petr Vícha (SOCDEM). Volební účast činila 30,5 procenta, je tedy třetí nejnižší. Méně lidí přišlo volit jen v letech 2004 a 2002.

On-line přenos

Krajské a senátní volby

  • Neděle 22. září 2024
  • 02:00

    Textový přenos ke krajským a senátním volbám 2024 tímto končí. Děkujeme za pozornost.

  • 01:18

    V Pardubickém kraji vznikne nová koalice 3PK, ANO, Koalice pro Pardubický kraj a ODS. Její půdorys odpovídá výsledku voleb. STAN bude v opozici.

  • 00:16

    V Ústeckém kraji by se koalice mohla zvládnout domluvit zkraje příštího týdne, prohlásil lídr vítězného ANO Richard Brabec. ANO získalo v pětapadesátičlenném zastupitelstvu 26 křesel a může se tak spojit s kýmkoli.

1. kolo voleb do Senátu
Loading...Loading...
Praha
Brno
Ostrava
undefined
Volby v roce undefined
Mandát do undefined
Čekáme na první data
Postupující do 2. kola
Loading...Loading...
Zdroj: ČSÚ, ČT24

Zvolení v prvním kole těsně uniklo dalším kandidátům ANO – opavskému primátorovi Tomáši Navrátilovi i stávajícímu senátorovi Miroslavu Adámkovi. „Nám se v Senátu dlouhodobě nedařilo, a teď z našich dvaceti pěti kandidátů postupuje do druhého kola dvacet kandidátů. Máme obrovskou radost,“ uvedl večer šéf hnutí ANO Andrej Babiš ještě před tím, než sčítání ukázalo, že jeden z těchto kandidátů uspěl už v prvním kole. Analýza agentury ČTK navíc tvrdí, že pět kandidátů ANO má velmi blízko ke zvolení v druhém kole. ANO tak zřejmě minimálně zdvojnásobí celkový počet svých senátorů, jichž mělo dosud pět.

Vládní ODS letos naopak neobhájí deset senátorských mandátů, které získala ve volbách do horní parlamentní komory v roce 2018. „Říkal jsem, že bych chtěl, abychom získali sedm osm senátorských křesel, což je stále ve hře a máme šanci potvrdit pozici nejsilnějšího senátorského klubu a pozici předsedy Senátu,“ uvedl v reakci na výsledky premiér Petr Fiala (ODS). Ve hře má devět finalistů.

TOP 09, s níž mají občanští demokraté v Senátu společnou frakci, má dva finalisty, obhajuje jeden mandát. Úspěšně přitom proměnila nominaci Pavla Fischera, který byl i s podporou dalších vládních stran zvolen už v prvním kole. Podobně za KDU-ČSL byl senátorem znovuzvolen v prvním kole Jiří Čunek. Lidovci také mají dva finalisty, přičemž obhajují stejný počet křesel.

Úspěšnost volebních subjektů
Loading...Loading...
Aktualizace
60 s
Loading...Loading...Loading...Loading...Loading...Loading...Loading...Loading...
Zdroj: ČSÚ, ČT24

Starostové za svůj senátorský klub obhajují šest míst včetně Hilšerova, přičemž mají stejný počet finalistů. „Řada z našich kandidátů má reálnou šanci zvítězit a náš senátorský klub by mohl být větší, než byl doteď,“ řekl předseda STAN Vít Rakušan. Za SEN21 má šanci obhájit mandát Přemysl Rabas, což by pomohlo zachránit existenci společné frakce tohoto hnutí s Piráty.

Existenční problémy naopak nemusí řešit klub ANO a SOCDEM díky znovuzvolení sociálního demokrata Petra Víchy. Navíc bude posílen o dva nové senátory ANO – Mračkovou Vildumetzovou a Bednáře. Předsedovi frakce Miroslavu Adámkovi uniklo znovuzvolení poměrně těsně a postoupil do finále s dalšími osmnácti kandidáty ANO. Kromě Wagenknechta možnost obhájit senátorský mandát už v prvním kole ztratilo pět senátorů, tři byli znovuzvoleni v prvním kole a do finále postoupilo čtrnáct senátorů. Zbývající čtyři včetně ministra školství Mikuláše Beka (STAN) mandát neobhajovali.

Nejvíce senátorů v prvním kole, tedy čtyři, bylo zvoleno v roce 1996. Před dvěma lety stejného úspěchu dosáhli tři ze senátních kandidátů. Při předchozích volbách v roce 2018 v obvodech, kde se hlasovalo i letos, byli v prvním kole zvoleni dva kandidáti.

V senátních volbách platí, že pokud nikdo z kandidátů nezíská v prvním kole nadpoloviční většinu, kandidáti s nejvyšším počtem hlasů se utkají za týden ve druhém kole.

Znovuzvolený Senátor Jan Fischer (ODS) reaguje na výsledek voleb (zdroj: ČT24)

Fischer: Nesmíme se bát složitých témat

Dosavadní senátor Pavel Fischer, který reprezentuje koalici stran TOP 09, ODS, KDU-ČSL a hnutí STAN, získal 53,6 procenta hlasů. Do Senátu se tak nedostane jeho soupeř a bývalý poslanec Boris Šťastný (za koalici Motoristé sobě a ANO) se ziskem 26,5 procenta. Po vyhlášení výsledků Fischer řekl, že si váží podpory voličů a považuje ji za povzbuzení do další práce.

„V příštím volebním období by měl Senát pracovat a jít do těžkých témat. Nesmí se bát jít do velmi složitých věcí, které se například týkají nejvyšších funkcí ve státě nebo otázek, které vláda zkrátka nemůže řešit černobíle. Je potřeba vést o nich debatu. Z tohohle pohledu má Senát fantastický nástroj, a to je například veřejné slyšení. Toho je potřeba v dnešní složité době využívat mnohem častěji,“ uvedl pro ČT. Dodal, že o vyšší pozici v Senátu neuvažuje. „Člověk by měl zůstávat nohama na zemi, takže nemám zájem o vyšší pozici v Senátu.“

Rozdělení křesel
Loading...Loading...
Aktualizace
60 s
Načítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání dat
Loading...Loading...Loading...Loading...Loading...Loading...Loading...Loading...
Zdroj: ČSÚ, ČT24

Čunek počtvrté senátorem

Dosavadní senátor Jiří Čunek (KDU-ČSL) se senátorem stal již počtvrté. Na druhém místě skončila Yvona Wojaczková (ANO). Čunek v reakci na volební výsledky řekl, že je voličům velmi vděčný. „Pracuji tady trvale, jsem velmi vděčný voličům, že tuto práci ocenili,“ uvedl s tím, že je rád, že se zopakoval výsledek z minulých voleb.

„Dokonce se dá říci, že jsem věřil, že to tak bude. Ale samozřejmě volby jsou volby a nikdy to není jisté, takže jsem vděčný voličům,“ uvedl. Překvapil ho zisk jeho soupeře Roberta Hampla (SPD). „Neznal jsem ho. Získal přes deset procent, to je dost. Paní Wojaczková jako zástupkyně ANO také nemá špatný výsledek,“ uvedl Čunek.

Starosta nejlidnatějšího ostravského obvodu Jih Martin Bednář (ANO) v obvodu Ostrava-město v prvním kole porazil dosavadního senátora Leopolda Sulovského (Ostravak). Bednář získal již v prvním kole téměř 52 procent hlasů, druhý Sulovský skončil s 20,3 procenta hlasů.

Vítězství vnímá jako úspěch. Lidé podle něj ocenili jeho práci starosty pro obvod. „Nejvíce hlasů jsem dostal právě tady na jihu,“ řekl. V Senátu by chtěl zasednout v hospodářském výboru. „Mám ale i silná sociální témata. Máme tady hodně ubytoven, které je potřeba omezit. Také obchod s chudobou,“ řekl. Dodal, že jej zajímá i výbor, který se věnuje posílení pravomocí obcí.

Senátorem ve volebním obvodu Karviná bude opět Petr Vícha (SOCDEM), který získal přes 58 procent hlasů. Druhý náměstek havířovského primátora Bohuslav Niemiec (KDU-ČSL) získal 18,79 procenta hlasů. Vícha v reakci na výsledky řekl, že jeho výsledek ve volbách je poslední věc, která by ho v současné době zajímala. Bohumín na Karvinsku, kde je Vícha tři desítky let starostou, totiž patří k záplavami nejpostiženějším městům. Město bylo řadu dní bez proudu, problémy jsou stále s teplem i teplou vodou. Dodal, že je ale rád, že lidé ocenili jeho dlouhodobou práci.

Jana Mračková Vildumetzová komentuje výsledek voleb (zdroj: ČT24)

Mračková Vildumetzová: V Senátu potřebujeme posílit

V senátním volebním obvodu Sokolov zvítězila v prvním kole nynější poslankyně ANO Jana Mračková Vildumetzová, neuspěl tak dosavadní senátor STAN Miroslav Balatka, který obhajoval svůj mandát. Mračkové Vildumetzové tak zanikne poslanecký mandát. Na její poslanecké místo se tedy zřejmě dostane osminásobný vítěz Velké pardubické žokej Josef Váňa, který kandidoval v roce 2021 do sněmovny na kandidátce hnutí ANO.

„Mám ohromnou radost, nemám slov, protože postoupit z prvního kola, když je šest kandidátů, jsem vůbec nečekala,“ prohlásila Mračková Vildumetzová. „Já jsem to říkala mnohokrát, že dneska pětikoalice má sněmovnu, má Senát, má s největší pravděpodobností i pana prezidenta. A v Senátu potřebujeme posílit, potřebujeme být více slyšet, více vidět. Jak vidíte, tak všechny tisky, které jdou z Poslanecké sněmovny, ať už je to konsolidační balíček, ať už je to valorizace důchodů a další věci, se tam pouze schválí a jdou právě k podpisu panu prezidentovi. Myslím si, že některé tisky by se měly vrátit do Poslanecké sněmovny a měla by se o nich vést další debata a měly by být třeba navrženy úplně jinak,“ řekla o své motivaci jít do Senátu Mračková Vildumetzová.

Nejvyšší účast v Benešově

Nejvyšší účast byla ve volebním obvodu Benešov, kde do druhého kola postoupili nynější senátor Zdeněk Hraba (za ODS) a poslankyně Helena Válková (ANO). Hlas tam přišlo odevzdat 35,28 procenta voličů. Celková účast ve volbách do třetiny Senátu byla 30,47 procenta, nižší byla jen v letech 2002 a 2004. Z obvodů, kde se nyní volilo, byl po Benešovsku druhý nejvyšší zájem na Českobudějovicku s 35 procenty a Třebíčsku s účastí 34,75 procenta. Naopak nejmenší zájem o výběr senátora byl v obvodu Chomutov, kde byla účast 23,35 procenta. Za Chomutovskem byla druhá nejnižší účast v obvodu Praha 2 s 24,63 procenta a na Teplicku s 25,67 procenta.

Nejvíce hlasů dostal v prvním kole senátor Čunek v obvodu Vsetín, a to zásluhou 16 414 hlasů, což představovalo 56,76 procenta. Druhá Wojaczková s 33,12 procenta a 9579 hlasy získala nejvíce hlasů jako nepostupující kandidát. Nejvíce hlasů pro druhého finalistu získala Válková na Benešovsku, vybralo si ji 11 058 voličů.

Z pěti senátorů, kteří prošli do horní komory hned v prvním kole, získal nejvyšší procentní podíl dlouholetý bohumínský starosta Vícha, který v obvodu Karviná získal 58,33 procenta. Nejmenší podíl stačil k prvnímu místu mezi postupujícími Jaroslavu Komínkovi (KSČM) na Chomutovsku. Dostal 23,34 procenta, do finále za dva týdny spolu s ním postoupil obhájce senátorského postu Přemysl Rabas (SEN21) s 20,73 procenta.

Nejméně stačilo k účasti ve druhém kole Pavlu Dopitovi (SPD) na Prostějovsku, obdržel 4004 hlasů, což představuje 13,45 procenta. První kolo tam vyhrál prostějovský primátor František Jura (ANO) se ziskem téměř 42 procent. S největším procentním podílem prošel jako druhý do finále politolog Stanislav Balík (NK) na Šumpersku, kde s 44,38 procenta zaostal za obhajujícím senátorem Miroslavem Adámkem (ANO) zhruba o čtyři procentní body.

Nejtěsnější rozdíl mezi finalisty byl v prvním kole mezi obhajujícím senátorem Hilšerem (MHS) a egyptologem Miroslavem Bártou (STAN) ve volebním obvodu Praha 2. Hilšer v prvním kole získal jen o 362 hlasů víc než Bárta. Nejmenším rozdílem uteklo druhé kolo dosavadnímu senátorovi Rostislavu Koštialovi na Břeclavsku. Třetí skončil o 81 hlasů za poslancem Miloslavem Janulíkem (ANO), první kolo tam vyhrál šéf hnutí Přísaha Róbert Šlachta.

Nejvíce křesel letos obhajovala ODS, jejíž nominanti před šesti lety vyhráli v deseti obvodech. Kandidáti Starostů se při minulých volbách prosadili v pěti obvodech, lidovečtí adepti ve dvou. Tři místa získali nezávislí kandidáti včetně Pavla Fischera, který nyní kandidoval za koalici čtveřice vládních stran. Zbývajících sedm křesel obsadili po jednom uchazeči za ANO, ČSSD (dnes SOCDEM), Piráty, TOP 09, hnutí Ostravak a Senátor 21 a bývalý prezidentský kandidát Marek Hilšer v čele svého hnutí, který nyní kandidoval s podporou Pirátů.

Kluby stran současné vládní koalice si v jednaosmdesátičlenném Senátu udrží většinu i v případě, že by jejich kandidáti v žádném z obvodů neuspěli. Bez ohledu na výsledek voleb si v horní parlamentní komoře uchovají jen kluby ODS s TOP 09, Starostů a lidovců společně 44 hlasů.

Přesné územní vymezení volebních obvodů nabízí web ministerstva vnitra. V senátních volbách není možné volit ze zahraničí, lidé zapsaní ve zvláštním seznamu voličů na zastupitelském úřadě Česka si ale mohli vyřídit voličský průkaz a pak volit ve kterémkoliv senátním obvodu, kde se hlasuje. Spolu se senátními volbami se v pátek 20. a v sobotu 21.9. konaly krajské volby.