Pavel Fischer se stal senátorem na Praze 12

V prvním kole v senátním obvodu Praha 12 zvítězil dosavadní senátor Pavel Fischer, který reprezentuje koalici stran TOP 09, ODS, KDU-ČSL a hnutí STAN. Získal 53,63 procenta hlasů. Do Senátu se tak nedostane jeho soupeř a bývalý poslanec Boris Šťastný (za koalici Motoristé sobě a ANO) se ziskem 26,28 procenta. Voleb se zúčastnilo 32,48 procenta voličů, o hlasy usilovalo šest kandidátů. Fischer v tomto obvodu zvítězil již v roce 2018. Dvakrát se také v prezidentských volbách ucházel o pozici hlavy státu.

„Chtěl bych v Senátu otevírat témata, abychom vládě pomohli připravit takovou legislativu, abychom byli obranyschopni,“ prohlásil Fischer ve vysílání ČT24. „Člověk by měl zůstávat nohama na zemi, takže nemám zájem o vyšší pozici v Senátu,“ dodal.

Zdroj: ČSÚ, ČT24

Fischer působí v Senátu jako předseda výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost. V předvolební kampani označoval za svoji prioritu posílení bezpečnosti Česka. Chce prosazovat modernizaci armády, posilovat obranyschopnost země a rozvíjet působení Česka v NATO. Na kampaň plánoval dát asi 1,7 milionu. Fischer měl podporu všech vládních stran s výjimkou Pirátů, kteří do voleb nasadili pražskou zastupitelku a ekoložku Evu Tylovou.

Fischer vystudoval Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy, studoval i v Ženevě (sociální učení církve) a na pařížské Národní škole pro státní správu (ENA). Krátce pracoval jako učitel francouzštiny na gymnáziu, v letech 1991 až 1993 byl osobním sekretářem biskupa Františka Lobkowicze, následující dva roky byl zástupcem ředitele pražského Institutu komunikace.

V letech 1995 až 2003 působil v Kanceláři prezidenta republiky, mimo jiné jako poradce Václava Havla, v letech 1999 až 2003 byl ředitelem politického odboru. V letech 2003 až 2010 byl českým velvyslancem ve Francii a v Monaku.