TÉMA

Zahraniční vztahy

Rusko na Ukrajině porušuje mezinárodní právo, shodli se ministři zahraničí V4

Ministři zahraničí zemí Visegrádské skupiny (V4), tedy Česka, Slovenska, Polska a Maďarska, se na setkání v Praze shodli na tom, že ruská agrese na Ukrajině porušuje mezinárodní právo a ukrajinské území musí zůstat v mezinárodně uznaných hranicích. Slovensko a Maďarsko se ale nechtějí připojit k české muniční iniciativě pro Ukrajinu a představitelé těchto zemí zopakovali, že neposkytnou Kyjevu žádné zbraně. Skupina je do budoucna podle čtveřice ministrů důležitá pro spolupráci hlavně v oblastech, ve kterých se země shodují a mají podobné zájmy.
21. 3. 2024Aktualizováno21. 3. 2024, 20:42|

30 let zpět: Ministr zahraničí SSSR odsoudil invazi vojsk Varšavské smlouvy do Československa

Ministři zahraničí Československa a Sovětského svazu podepsali bilaterální smlouvu o dobrém sousedství, přátelských vztazích a spolupráci. Boris Pankin za sovětskou stranu prohlásil, že invaze z roku 1968 byla vměšováním do vnitřních záležitostí Československa neslučitelným s normami vztahů mezi suverénními státy.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
3. 10. 2021|

30 let zpět: První schůze ministrů práce a sociálních věcí Visegrádské trojky

Ve Varšavě se poprvé sešli ministři práce a sociálních věcí Visegrádské trojky. Ministři Polska, Maďarska a Československa se formou dopisu obrátili na Evropská společenství, kde žádali o vzájemnou spolupráci. Hlavní důvody k vytvoření dohody vysvětluje zástupce ČSFR Petr Miller.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
27. 9. 2021|

30 let zpět: Příprava československo-německé smlouvy

Federální ministr zahraničí Jiří Dienstbier po jednání v Německu ubezpečil veřejnost, že otázka majetkových nároků sudetských Němců se ve smlouvě otevírat nebude. Jak poznamenal, stará bezpráví nelze řešit bezprávím novým.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
7. 9. 2021|

30 let zpět: Československo navštívil italský prezident Francesco Cossiga

Prezident Václav Havel zhodnotil význam historicky první návštěvy italské hlavy státu v Československu. Ocenil podporu, které se ČSFR od Itálie dostávalo v úsilí o integraci do evropských struktur.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
5. 7. 2021|