Rusko na Ukrajině porušuje mezinárodní právo, shodli se ministři zahraničí V4

Setkání ministrů V4 (zdroj: ČT24)

Ministři zahraničí zemí Visegrádské skupiny (V4), tedy Česka, Slovenska, Polska a Maďarska, se na setkání v Praze shodli na tom, že ruská agrese na Ukrajině porušuje mezinárodní právo a ukrajinské území musí zůstat v mezinárodně uznaných hranicích. Slovensko a Maďarsko se ale nechtějí připojit k české muniční iniciativě pro Ukrajinu a představitelé těchto zemí zopakovali, že neposkytnou Kyjevu žádné zbraně. Skupina je do budoucna podle čtveřice ministrů důležitá pro spolupráci hlavně v oblastech, ve kterých se země shodují a mají podobné zájmy.

Shodu států visegrádské čtyřky ohledně porušení mezinárodního práva ze strany Ruska oznámil český ministr Jan Lipavský (Piráti). Je podle něj nutné zvýšit pomoc napadené zemi, včetně té vojenské. Zájmem celého regionu podle něj je, aby ruská armáda zůstala co nejdál od jeho hranic. Zástupci V4 vedli upřímné rozhovory, skupina je důležitá pro dialog a je nástrojem pro vzájemné kontakty, dodal Lipavský. „Je to přesně to, co v této době potřebujeme. České předsednictví se domnívá, že V4 je důležitá pro dialog a jako nástroj pro kontakty mezi národy,“ uvedl.

Polský ministr zahraničí Radoslaw Sikorski vyzdvihl českou iniciativu na sehnání dělostřelecké munice pro Ukrajinu. Polsko k ní přispěje nejen finančně, ale také logisticky, oznámil. Naopak šéf slovenské diplomacie Juraj Blanár a maďarský ministr Péter Szijjártó uvedli, že se k plánu nepřipojí a nebudou Ukrajině dodávat žádné zbraně.

„Myslíme, že konflikt nemá vojenské řešení,“ řekl za slovenskou vládu Blanár. Zdůraznil ale, že jeho země bude Ukrajině pomáhat humanitárně. „Naše pozice je také známá a není důvod ji měnit. Maďarsko neposílalo a nebude posílat žádné zbraně na Ukrajinu. Nebudeme se přidávat k žádným iniciativám, které dodávají zbraně na Ukrajinu,“ poznamenal Szijjártó.

Bylo cítit napětí, míní Mathé

Na tiskové konferenci se ministři také dostali k tématu nedávného setkání Blanára i Szijjártóa se šéfem ruské diplomacie Sergejem Lavrovem. Oba zmínění se shodli, že v diplomacii je nutné jednat nejen s těmi, s nimiž politiky pojí stejné názory. Blanár i Szijjártó se domnívají, že by uzavření komunikačních kanálů s Ruskem znamenalo i vzdání se nadějí na diplomatické řešení konfliktu.

Země V4 rozděluje pohled na příčiny konfliktu i na formy podpory, které jsou ochotny Ruskem napadenému státu poskytovat. Česko a Polsko pomáhají Ukrajině i vojenským materiálem, Maďarsko a Slovensko tento postoj nesdílejí.

Události: Jednání ministrů zahraničí V4 v Praze (zdroj: ČT24)

„Je tam mezi ministry cítit, kdybych si prošel tu tiskovou konferenci, přece jenom jisté napětí v otázce Ukrajiny,“ podotkl redaktor ČT Lukáš Mathé. Všímal si například „mimických reakcí“ Sikorského a Szijjárta ve chvíli, kdy spolu ne úplně souhlasili ve věci některých bezpečnostních otázek.

Četnost summitů V4 bývala před rozkolem kvůli ruské agresi podstatně větší, připomněl Mathé. „Je otázka, v jaké může být tento středoevropský formát kondici, když se liší u takto zásadního tématu, které se dotýká budoucnosti Evropy a evropské bezpečnosti,“ řekl. Na druhou stranu je znát, že státy V4 nadále spojuje téma migrace do EU a názor, že je nutno ji regulovat, dodal.

Redaktor ČT Lukáš Mathé o jednání ministrů zahraničí zemí V4 (zdroj: ČT24)

Další body

Tématem byla i role Mezinárodního visegrádského fondu, který se navýší po dohodě ministrů o deset procent. Ten nyní ročně činí 10 milionů eur, tedy asi 252 milionů korun. „Umožní to další spolupráci mezi našimi občany a společnostmi,“ zmínil Lipavský. Fond vznikl v roce 2000 a je zaměřený na podporu spolupráce nevládních organizací a občanské společnosti v rámci zemí V4 i v partnerských regionech Východního partnerství a západního Balkánu. Fond od srpna povede slovenská diplomatka Linda Kapustová, doplnil Blanár.

Zástupci zemí se i přes odlišné přístupy k některým tématům shodli na významu visegrádské čtyřky. Skupina musí koordinovat taktiku v oblastech jako migrace, infrastruktura, zemědělství či energetika, prohlásil Sikorski. Szijjártó zase označil pokračování V4 za maďarský národní zájem. „Bez ohledu na to, že můžeme mít k něčemu rozdílný přístup, například k tomu, jak by se měl budovat mír na Ukrajině, chceme i nadále společně pracovat. Je tu společná vůle dál V4 udržet, což jsou podle mě ty nejlepší zprávy,“ prohlásil. V4 podle něj zajišťuje zachování suverenity a zvyšuje váhu zemí při vyjednávání v EU. Podle Blanára je nutné ve visegrádské čtyřce respektovat jiné názory.

Ve středu se samostatně sešli v Černínském paláci Lipavský se Sikorským. Obě jednání nechtěl český ministr dávat do politických souvislostí. „Obě tyto události probíhají v plnohodnotném formátu, ani jedna z nich není na okraj druhé,“ uvedl. Stejně jako šéfové diplomacií nedávno krátce před setkáním čtyř premiérů v Praze jednali předsedové vlád obou zemí Petr Fiala (ODS) a Donald Tusk.