V obvodu Ostrava-město zvítězil už v prvním kole Martin Bednář

V senátním volebním obvodu Ostrava-město zvítězil již v prvním kole starosta nejlidnatějšího ostravského obvodu Jih Martin Bednář (ANO). Porazil tak dosavadního senátora Leopolda Sulovského (Ostravak). Bednář získal již v prvním kole téměř 51,84 procenta hlasů, druhý Sulovský skončil s 20,28 procenta hlasů. Voleb se zúčastnilo 27,27 procenta voličů, o hlasy usilovalo sedm kandidátů.

Zdroj: ČSÚ, ČT24

Bednář vnímá vítězství v první kole jako úspěch. Lidé podle něj ocenili jeho práci starosty pro obvod. „Nejvíce hlasů jsem dostal právě tady na jihu,“ řekl. V Senátu by chtěl zasednout v hospodářském výboru. „Mám ale i silná sociální témata. Máme tady hodně ubytoven, které je potřeba omezit. Také obchod s chudobou,“ řekl. Dodal, že jej zajímá i výbor, který se věnuje posílení pravomocí obcí.

„Nepotěšilo mě to. Byl by to ale zázrak, kdybych v tomto obvodě porazil starostu za ANO, který se navíc nezapsal nějak špatně,“ prohlásil Sulovský. Připustil, že jeho šance byly nízké, ale čekal menší rozdíl mezi ním a vítězem.

Na třetím místě skončil Leo Luzar (KSČM) s 10,49 procenta hlasů. Čtvrtá v pořadí je Liana Janáčková (Svobodní) s 9,93 procenta hlasů. Pátou příčku obsadila Marie Malcharová (SPD), volilo ji 5,58 procenta lidí. Šestý je Štefan Režný (ReMeK) s 1,22 procenta.

V roce 2018 zvítězil v obvodu Ostrava-město 71 Sulovský. Ve druhém kole získal 59,89 procenta hlasů. Druhý skončil Ivo Gondek (za ANO). Voleb se zúčastnilo devět kandidátů.