V Ústeckém kraji je vítězem ANO, chce jednat se všemi

V Ústeckém kraji vyhrálo ANO, má 26 mandátů. Richard Brabec (ANO), který vedl kampaň hnutí v kraji, řekl, že chce o koalici jednat se všemi stranami, které se dostanou do zastupitelstva. ANO už se sešlo s druhými Starosty pro Ústecký kraj a třetí ODS. Na jednání dorazili také zástupci z Lepšího Severu, koalice SPD, Trikolora a PRO a Stačilo!. Šlo však spíše o informační schůzky.

Průběžné výsledky krajských voleb
Volební účast
0 %
Sečteno okrsků
0 %

Zdroj: ČSÚ, ČT24

Volby v Ústeckém kraji vyhrálo ANO, získalo 26 mandátů. Po sedmi mandátech získali druzí Starostové pro Ústecký kraj a třetí ODS. Šest křesel získala v 55členném zastupitelstvu koalice SPD, Trikolora a PRO, pět Stačilo! a čtyři Lepší Sever. Volební účast činila 28,13 procenta, byla nejnižší v zemi.

Brabec poznamenal, že by si přál pro Ústecký kraj silnou koalici. Na sobotní schůzce se nejednalo o podmínkách, za kterých by případná koalice ANO s ODS vznikla. „Byla to spíš taková seznamka,“ řekl náměstek současného hejtmana Jiří Kulhánek (ODS). Spolu s ODS a ANO jsou v nynější koalici ještě Spojenci pro kraj, kteří však propadli a do zastupitelstva se nedostali.

Kulhánek dodal, že až následující setkání budou konkrétnější. Další termín si ale strany nedomluvily. Termín dalšího setkání nemají ani Starostové pro Ústecký kraj, řekl po jednání jejich lídr Jan Papajanovský.

„Bavili jsme se o tom, jak to může po volbách vypadat. Je tady několik různých variant, které jsou ale zatím všechny úplně na začátku, takže se nic víc bohužel říct ještě nedá,“ popsal výsledek jednání Papajanovský. Dodal, že by Starostové stáli o to se na vedení kraje podílet.

Brabce překvapilo, že voliči neřešili chomutovskou kauzu

ANO se přiblížilo čtyřicetiprocentní hranici. Brabec řekl, že jej samotného překvapilo, že se do výsledků voleb nepromítla kauza bývalého chomutovského primátora a původního lídra ANO v kraji Marka Hrabáče, kterého policie v létě obvinila z machinací s veřejnými zakázkami.

Rozhodnuto o koalici by mohlo být v pondělí. „Nutně to nemusí být o tom, že se okamžitě podepíše nějaká koaliční smlouva,“ uvedl Brabec s tím, že by se mohli koaliční partneři domluvit zkraje příštího týdne. V neděli se chce spojit s vedením hnutí a také si vyjasnit některé otázky se subjekty po sobotních schůzkách. Podle něj jsou varianty, že by vznikla dvoukoalice, vedení kraje by však mohlo mít i tři členy.

Brabec připomněl, že chce zkusit skloubit hejtmanskou funkci, kterou pravděpodobně převezme, s funkcí poslance. „Pokud bych měl pocit, že se to skloubit nedá, hlavně tedy v zájmu kraje, tak bych se rozhodl dřív než za rok,“ doplnil Brabec, který chce obě funkce zkusit udržet do voleb v Poslanecké sněmovně příští rok.

Zklamáni jsou Spojenci pro kraj, ODS i Piráti

Zklamání z výsledků voleb neskrýval končící náměstek hejtmana Jiří Řehák (Spojenci pro kraj). Spojenci pro kraj získali 4,01 procenta hlasů, tedy se do zastupitelstva nedostali. Doposud byli v koalici s ODS a ANO.

„Očekával jsem lepší výsledky. Vypadá to, že občané hází hlasy ANO a nesystémovým stranám,“ řekl. Podotkl, že kampaň bude hnutí teprve vyhodnocovat. Podle Rouse se hlasy voličů Pirátů a Spojenců pro kraj tříštily. „Z mého pohledu spojenectví dávalo smysl, ale nebyla tam vůle,“ míní Rous.

Zklamán je i dosavadní náměstek hejtmana občanský demokrat Jiří Kulhánek. To, že ODS neobhájí počet mandátů, považuje za neúspěch kampaně. ODS získala oproti minulým volbám o mandát méně. „Je to naše chyba, že jsme nedokázali zabrat víc,“ uvedl Kulhánek. „Pořád jsme ještě ve hře,“ doplnil.

Do zastupitelstva se tentokrát nedostali ani Piráti. Získali jen něco málo přes tři procenta. Lídr Pirátů v kraji Vít Rous řekl, že za neúspěchem vidí zejména nedávný problém s digitalizací stavebního řízení.

„Výsledek nás neuspokojil. Očekávali jsme, že to nebude slavné, ale věřili jsme, že překonáme pětiprocentní hranici,“ uvedl. Piráti ztráceli i v jiných krajích. „Značka Pirátů byla poškozena. Znělo to z různých krajů, aby se lépe dění okolo digitálního stavebního řízení vysvětlovalo. Bohužel to se stalo až v tomto týdnu, a to je pozdě,“ řekl Rous.

ANO vyhrálo volby v Ústeckém kraji také v roce 2016. Tehdy KSČM utvořila koalici s ČSSD a SPD-SPO. Komunisté letos kandidovali v koalici se sociálními demokraty a ČSND pod hlavičkou Stačilo!.