Hejtmanem Pardubického kraje byl počtvrté za sebou zvolen Netolický

Události v regionech: Pardubické zastupitelstvo a zvolení hejtmana (zdroj: ČT24)

Hejtmanem Pardubického kraje byl v pátek zvolen Martin Netolický (3PK – Pro prosperující Pardubický kraj). Ve funkci bude čtvrté volební období. Odpoledne podepsaly koaliční smlouvu hnutí ANO, 3PK, Koalice pro Pardubický kraj a ODS s TOP 09. Volba hejtmana byla tajná.

Netolický měl jediného protikandidáta, Jana Foldynu z uskupení Stačilo!. Podle Foldyny koalice, která povede kraj, neodpovídá vůli voličů, neboť ANO uzavřelo spolupráci se členy vládní koalice.

Netolický ve své nominační řeči řekl, že mezi všemi čtyřmi subjekty panuje programová shoda, například na potřebné úpravě rozpočtového určení daní pro kraje. Řekl, že chce být „spojujícím hejtmanem“. Z 45 hlasovacích lístků byl jeden neplatný, tři prázdné, Netolický získal 38 hlasů, Foldyna tři.

Zastupitelé také zvolili čtyři náměstky hejtmana. Stali se jimi Dušan Salfický (ANO), Pavel Šotola (Koalice pro Pardubický kraj), Ladislav Valtr (ODS) a Pavel Štefka (ANO). Salfický bude prvním náměstkem a statutárním zástupcem Netolického. Do devítičlenné rady byli kromě hejtmana a jeho náměstků zvoleni i čtyři další radní. Za 3PK jimi budou Josef Kozel a Miroslav Krčil, za Koalici pro Pardubický kraj Roman Línek a za ODS Petra Šimečková. Zastupitelé rovněž schválili oblasti, jimž se budou členové rady věnovat. 

Netolický bude mít na starosti finance a hospodaření kraje, Kozel školství, Krčil zemědělství, venkov a životní prostředí, Salfický investice, sport a volnočasové aktivity. Štefka zastřeší zdravotnictví, Šotola sociální věci a neziskový sektor. Línek bude mít gesci nad kulturou, regionálním rozvojem a evropskými fondy, Valtr nad dopravou a dopravní obslužností a Šimečková se stala radní pro majetek, cestovní ruch a informatiku.

Tři uvolnění

V novém volebním období budou také tři uvolnění předsedové výborů zastupitelstva, v minulém období takové funkce placené nebyly. Předsedou výboru pro zdravotnictví se stal starosta Chrudimi František Pilný (ANO), předsedou finančního výboru Oldřich Jedlička (ANO) a předsedou výboru pro energetiku, informatiku, e-government a digitalizaci František Brendl (3PK). Foldyna protestoval proti tomu, že opozice povede pouze jeden z dvanácti výborů, a to kontrolní, v minulém období měla čtyři předsedy. Podle Netolického ale toto odpovídá výsledkům voleb a politickým dohodám.

V zastupitelstvu Pardubického kraje, které má 45 členů, bude mít koalice 37 hlasů. Volby vyhrálo hnutí ANO, získalo 15 zastupitelů. Druhé uskupení 3PK jich bude mít 11, Koalice pro Pardubický kraj šest a ODS s TOP 09 pět. STAN bude mít tři mandáty, Stačilo! tři a koalice SPD, Trikolora a PRO dva.

Průběžné výsledky krajských voleb
Volební účast
0 %
Sečteno okrsků
0 %

Zdroj: ČSÚ, ČT24