Ve Zlínském kraji povládne vítězné ANO se STAN

Dohoda o koalici ve Zlínksé kraji (zdroj: ČT24)

Na koaliční spolupráci ve Zlínském kraji se dohodlo hnutí ANO se STAN, které kandidovalo s podporou TOP 09 a hnutí ZVUK 12. V zastupitelstvu mají dohromady 25 ze 45 křesel. Hejtmanem zůstane Radim Holiš (ANO). V devítičlenné radě kraje bude mít ANO šest křesel, STAN má dvě křesla, TOP 09 jedno.

O případné účasti v krajské koalici vyjednávalo ANO i s volební koalicí K21 Zlínský kraj 21. století. Utvořili ji lidovci spolu s hnutím Zlín 21 a má deset mandátů. Jednání vedlo též s ODS, která má pět křesel v zastupitelstvu a s níž bylo ANO v krajské koalici v uplynulých čtyřech letech.

Zatímco zpočátku preferovalo ANO variantu se dvěma koaličními partnery, později dalo přednost spolupráci pouze s jedním. Koalice K21 i ODS tedy zamíří do opozice. V ní bude také Stačilo! a SPD.

Dosud mělo ANO v krajském zastupitelstvu devět křesel. Minulé krajské volby hnutí těsně vyhrálo před druhou KDU-ČSL. Následně ANO sestavilo koalici s Piráty, ODS a SOCDEM. Nyní však Piráti ve volbách neuspěli, stejně tak SOCDEM. V opozici byli v minulých čtyřech letech lidovci, STAN, SPD a koalice Trikolory, Soukromníků a Nezávislých.

Průběžné výsledky krajských voleb
Volební účast
0 %
Sečteno okrsků
0 %

Zdroj: ČSÚ, ČT24

Volby do krajského zastupitelstva ve Zlínském kraji vyhrálo právě hnutí ANO se ziskem 37,27 procenta hlasů. Druhá v krajských volbách ve Zlínském kraji skončila volební koalice K21 Zlínský kraj 21. století, která získala deset mandátů. ODS bude mít pět zastupitelů, stejně jako hnutí STAN, které kandidovalo spolu s TOP 09 a hnutím ZVUK 12. Do zastupitelstva se dostalo i Stačilo! se třemi mandáty a SPD se dvěma křesly.