V Pardubicích podepsali koaliční smlouvu, hejtmanem bude opět Netolický

Pardubický kraj povede nová koalice. Čtyři subjekty v úterý podepsaly smlouvu do roku 2028. Na spolupráci se dohodlo vítězné hnutí ANO, 3PK – Pro prosperující Pardubický kraj, Koalice pro Pardubický kraj a ODS s TOP 09. Hejtmanem bude podle povolební dohody už počtvrté za sebou Martin Netolický (3PK/SOCDEM).

Volby v Pardubickém kraji vyhrálo hnutí ANO, získalo 15 zastupitelů. Druhé uskupení 3PK jich bude mít jedenáct, Koalice pro Pardubický kraj šest a ODS s TOP 09 pět. STAN bude mít tři mandáty, Stačilo! rovněž tři a koalice SPD, Trikolora a PRO dva.

Uskupení 3PK obsadí v radě tři křesla včetně hejtmana, hnutí ANO získá dva náměstky hejtmana. Koalice pro Pardubický kraj tvořená KDU-ČSL, SNK ED a Nestraníky a ODS s TOP 09 budou mít po jednom náměstkovi a jednom radním.

Netolický by měl mít v radě na starosti finance a hospodaření kraje. Za uskupení 3PK by měl být radním pro školství Josef Kozel, stejně jako doposud. Gesci zemědělství, venkov a životní prostředí by měl získat Miroslav Krčil, i on byl v této funkci v končícím volebním období. Prvním náměstkem hejtmana by se měl stát lídr ANO Dušan Salfický, který se bude věnovat investicím, sportu a volnočasovým aktivitám. Další radní za ANO, místostarosta Poličky Pavel Štefka, bude vést zdravotnictví.

Za Koalici pro Pardubický kraj se má stát náměstkem hejtmana Pavel Šotola, stejně jako doposud si ponechá sociální věci a neziskový sektor. Radním pro kulturu, regionální rozvoj a evropské fondy by měl být Roman Línek. ODS s TOP 09 budou mít náměstka hejtmana Ladislava Valtra, kterému svěří dopravu a dopravní obslužnost. Petra Šimáčková by se měla stát radní pro majetek, cestovní ruch a informatiku.

V příštím funkčním období by měli být nově tři uvolnění předsedové výborů zastupitelstva. Placenou funkci získá předseda výboru pro zdravotnictví a starosta Chrudimi František Pilný (ANO), finančního výboru Oldřich Jedlička (ANO) a výboru pro energetiku, informatiku, e-government a digitalizaci František Brendl (3PK). V končícím volebním období nebyly funkce v čele finančního a kontrolního výboru placené, v období 2016 až 2020 předsedové dostávali měsíční odměnu 90 tisíc.

Průběžné výsledky krajských voleb
Volební účast
0 %
Sečteno okrsků
0 %

Zdroj: ČSÚ, ČT24