TÉMA

Koaliční smlouva

Nový polský Sejm poprvé zasedl, povede ho Holownia. Duda pověřil Morawieckého sestavením vlády

Poslanci polského Sejmu vybraní v říjnových volbách se v pondělí sešli na první schůzi. Dosluhující premiér Mateusz Morawiecki na ní podal demisi své vlády. Polský prezident Andrzej Duda ji oficiálně přijal a současně jej pověřil sestavením nové vlády. Hlavou dolní komory, Sejmu, takzvaným maršálkem, se nově stal Szymon Holownia, šéf strany Polsko 2050 z uskupení Třetí cesta, která společně s Občanskou koalicí a Novou levicí již dříve podepsala koaliční smlouvu. Porazil Elžbietu Witekovou, která Sejm dosud vedla.
13. 11. 2023Aktualizováno13. 11. 2023, 22:15|

Polskou vládu se pokouší sestavit Morawiecki, opoziční strany už ale podepsaly koaliční smlouvu

Šéfové stran, které chtějí vytvořit příští vládní koalici v Polsku, v pátek podepsali koaliční smlouvu. Podle lídra Občanské koalice (KO) Donalda Tuska jsou strany připravené převzít odpovědnost za Polsko. Prezident Andrzej Duda však tento týden pověřil sestavením vlády současného premiéra Mateusze Morawieckého ze strany Právo a spravedlnost (PiS).
10. 11. 2023Aktualizováno10. 11. 2023, 15:08|

Zúžená koalice v Hradci Králové pokračuje, podpoří ji přeběhlíci

Čtyři subjekty zúžené koalice v Hradci Králové uzavřely dodatek koaliční smlouvy a pokračují v čele města. Informovala o tom primátorka Pavlína Springerová (Hradecký demokratický klub). Program nechaly stejný. Většinu v zastupitelstvu zúžené koalici zajistí tři zastupitelé zvolení za jiné subjekty. Podpisy k dodatku podle primátorky připojí všech 21 zastupitelů stojících na straně koalice. Zastupitelstvo má 37 členů, většina je 19 hlasů.
5. 6. 2023Aktualizováno5. 6. 2023, 20:27|

Novým ostravským primátorem zvolili zastupitelé Dohnala, Macura skončil

Primátorem Ostravy ve středu dopoledne zastupitelé zvolili Jana Dohnala (ODS) z uskupení SPOLU (ODS, KDU-ČSL, TOP 09). Třetí největší město republiky povede nová koalice, ve které budou uskupení ANO, SPOLU, Ostravak, Starostové pro Ostravu a Piráti. V pětapadesátičlenném zastupitelstvu bude mít koalice 37 hlasů, koaliční smlouvu subjekty podepsaly ráno.
26. 4. 2023Aktualizováno26. 4. 2023, 13:25|

SPOLU, Piráti a STAN podepsali koaliční smlouvu na pražském magistrátu

Zástupci SPOLU (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), Pirátů a STAN ve středu podepsali koaliční smlouvu na pražském magistrátu. Koalice má v 65členném zastupitelstvu většinu 36 hlasů. Strany dokument podepsaly po téměř pěti měsících od komunálních voleb, což je nejdéle v historii Česka. Praha zůstala poslední obcí bez nového vedení. Volba radních a primátora je plánována na čtvrteční jednání zastupitelů. Kandidátem na primátora je lídr SPOLU Bohuslav Svoboda (ODS).
15. 2. 2023Aktualizováno15. 2. 2023, 19:54|

Pražští Piráti v on-line hlasování schválili vstup do magistrátní koalice

Pražští Piráti schválili v on-line hlasování vstup do magistrátní koalice se SPOLU (ODS, TOP 09, KDU-ČSL) a hnutím STAN. Pro bylo 86 procent hlasujících. Dvoudennímu hlasování předcházela pětidenní neveřejná diskuse na fóru. Vstup do koalice už schválily i ostatní strany. Smlouvu plánují politici podepsat před jednáním zastupitelů 16. února, kde chtějí zvolit nové vedení metropole v čele s primátorem Bohuslavem Svobodou (ODS).
11. 2. 2023Aktualizováno11. 2. 2023, 19:04|

Hřib je s rolí Pirátů ve vznikající pražské radě spokojený. Zaměřit se chce na okruh a Dopravní podnik

Končící pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) by byl rád, kdyby koalice SPOLU umožnila podepsat koaliční smlouvu i radní Haně Kordové Marvanové, která se postavila proti spojení SPOLU s ANO. Politik v Interview ČT24 sdělil, že se Pirátům podařilo získat v rodící se pražské radě gesce, které odpovídají jejich prioritám. On bude zodpovídat za dopravu – chce získat podporu státu v dostavbě městského okruhu a avizuje i výběrové řízení na nového ředitele Dopravního podniku.
6. 2. 2023|

Pražští politici dohodli koaliční smlouvu. Čtyři měsíce po volbách

Zástupci SPOLU (ODS, TOP 09, KDU-ČSL), Pirátů a STAN v Praze v noci na pátek dokončili koaliční smlouvu, kterou budou v následujícím týdnu schvalovat jednotlivé strany. Informoval o tom dosluhující primátor Zdeněk Hřib (Piráti) a potvrdil předseda klubu zastupitelů SPOLU Zdeněk Zajíček (ODS). Smlouvu strany plánují podepsat ještě před jednáním zastupitelů 16. února, kde chtějí zvolit nové vedení metropole v čele s primátorem Bohuslavem Svobodou (ODS).
3. 2. 2023Aktualizováno3. 2. 2023, 10:48|

V Praze je shoda na koaliční smlouvě i programu

Pražská koalice SPOLU, Piráti a STAN našli shodu na koaliční smlouvě i programu, uvedli na tiskové konferenci po čtvrtečním jednání. V jednáních se ale bude ještě pokračovat v zúženém týmu, který bude dopracovávat nejdůležitější část dohody, kterou je program, uvedl Zdeněk Zajíček (ODS). Už mají jen dolaďovat formulace. O víkendu by pak mělo dojít na vnitrostranické schvalování koaliční smlouvy a programu.
2. 2. 2023Aktualizováno2. 2. 2023, 21:34|

Brněnská koaliční smlouva slibuje nový územní plán i zachování bytového fondu

Lidé si od středy mohou přečíst koaliční smlouvu, kterou před dvěma týdny uzavřeli politici v Brně. Dokument mimo jiné řeší i územní plán. Ten v minulém volebním období zastupitelé po letech příprav neschválili. Nyní ho znovu slibují dokončit. Od pondělí zároveň úřad sbírá návrhy na změny stávajícího územního plánu, aby některé stavby nemusely na ten nový čekat.
2. 11. 2022|

Koaliční vládnutí provázejí spory třeba o změnu zdanění loterií

Někteří vládní politici si stěžují na fungování koalice. Piráti kritizují, že jiné strany předkládají bez konzultace návrhy, které odporují koaliční smlouvě. I další partaje připouštějí neshody. Premiér Petr Fiala (ODS) však hovoří o „debatě“, je přesvědčen, že další fungování jeho kabinetu to neohrožuje.
27. 10. 2022|

Zasedají ustavující zastupitelstva. České Budějovice mají poprvé primátorku

Primátorkou Českých Budějovic se stala Dagmar Škodová Parmová z ODS. Tatáž strana získala v osobě Petra Ryšky i primátora Jihlavy, kde radnici povede vítězné hnutí ANO s druhými ODS a lidovci. Nejpozději v pondělí se podle zákona uskutečnila ustavující zasedání nových zastupitelstev tam, kde výsledek komunálních voleb nebyl zpochybněn u soudů.
24. 10. 2022Aktualizováno24. 10. 2022, 20:10|

Brněnský magistrát podle primátorky Vaňkové ukončí proces privatizace

Brněnský magistrát v návaznosti na kauzy z posledních týdnů podle primátorky Markéty Vaňkové (ODS) ukončí proces privatizace. Vaňková to sdělila v rozhovoru pro Denik.cz. Policisté kvůli privatizaci městských domů zasahovali v Brně v úterý. Zadrželi deset lidí, tři později propustili. Prohledávali například prostory bytového odboru brněnského magistrátu, o podání vysvětlení a přístup do kanceláře požádala policie také místopředsedu KDU-ČSL, kandidáta na ministra životního prostředí a nyní už exnáměstka primátorky Petra Hladíka.
22. 10. 2022|

ANO v Olomouci podepsalo koaliční smlouvu s ProOlomouc, Piráty a spOLečně. Primátorem zůstane Žbánek

Vítězné hnutí ANO v Olomouci podepsalo koaliční smlouvu se zástupci hnutí ProOlomouc, Pirátů a spOLečně. Primátorem zůstane lídr ANO Miroslav Žbánek. Dohodnutá radniční koalice bude mít v pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu většinu 28 hlasů. Nové zastupitelstvo poprvé zasedne v pátek.
17. 10. 2022Aktualizováno17. 10. 2022, 13:03|

Pardubice povede ANO s Žijeme Pardubice a Společně pro Pardubice. Lídři podepsali koaliční dohodu

Město Pardubice povede hnutí ANO, Žijeme Pardubice a Společně pro Pardubice. Koalice má těsnou většinu 20 hlasů. Primátorem bude Jan Nadrchal, lídr ANO, které volby v Pardubicích v září vyhrálo. Lídři uskupení v pátek podepsali koaliční dohodu. Ustavující zastupitelstvo se uskuteční v pondělí 17. října. Město bude mít opět čtyři náměstky primátora.
14. 10. 2022|

Ve Zlíně podepsalo koaliční smlouvu ANO s trojblokem ODS, lidovců a Pirátů

Ve Zlíně podepsali zástupci vítězného ANO a trojbloku ODS, lidovců a Pirátů koaliční smlouvu. Primátorem by měl být i nadále Jiří Korec, který byl lídrem ANO a město vedl v končícím volebním období.
14. 10. 2022Aktualizováno14. 10. 2022, 12:43|

V Liberci podepsaly koaliční smlouvu čtyři strany, primátorem má být Zámečník

V Liberci podepsali koaliční smlouvu zástupci vítězného uskupení starostů (SLK), TOP 09 a KDU-ČSL s ANO, ODS a Piráty. Budou mít 29 z 39 mandátů v zastupitelstvu. Primátorem by měl zůstat Jaroslav Zámečník (SLK), který zastává tento post poslední čtyři roky, jeho statutární náměstkyní by se nově měla stát Šárka Prachařová (ANO). V opozici bude uskupení Liberec otevřený lidem (LOL) a SPD. Ustavující zastupitelstvo se bude konat v úterý 18. října.
14. 10. 2022|

K liberecké koalici se připojili Piráti i ODS. Smlouvu se Starosty a ANO podepíšou v pátek

V nové liberecké radě budou nakonec zástupci čtyř politických stran. K dříve oznámené koalici Starostů pro Libercký kraj, kteří ve městě vyhráli komunální volby, a ANO se připojili i Piráti a ODS. Koaliční smlouvu podepíšou zástupci stran v pátek dopoledne. Oproti dosavadnímu složení se rada rozšíří o Piráty.
12. 10. 2022|

O koalici v Brně by mohlo být jasno do pátku. Se Zelenými a Žít Brno už vítězové voleb nepočítají

Primátorka Brna a jednička vítězné kandidátky ODS s TOP 09 Markéta Vaňková (ODS) by chtěla do pátku oznámit, k jaké koalici se kloní. Záležet ale bude na jednání s lidovci a STAN. Z koaličních jednání Vaňková nevyloučila ani ANO, Piráty a ČSSD, naopak v jednání nebude pokračovat se Zelenými a Žít Brno, protože se neshodnou na projektu horkovodu z jaderné elektrárny Dukovany. Už dříve Vaňková vyloučila z jednání SPD.
10. 10. 2022Aktualizováno10. 10. 2022, 13:38|

V Děčíně se na spolupráci domluvilo ANO s SPD. Koalice vznikají i v dalších městech

Děčín je prvním statutárním městem, kde do koalice vstoupí SPD. S hnutím se na spolupráci domluvilo vítězné ANO. Koalice vznikají i v dalších českých městech. Šumperk povede koalice složená z vítězného hnutí ANO, Šumperáků a ODS. V Uherském Hradišti budou spolupracovat čtyři subjekty – Společně pro Hradiště, ANO, Nestraníci pro Hradiště a KDU-ČSL. V Blansku se na spolupráci domluvily hnutí ANO, ODS, Volba pro Blansko a ČSSD. Nymburk povede další čtyři roky vítězné hnutí Nymburk s klidem (NSK) a ODS. V Českém Krumlově bude vládnout širší koalice pěti subjektů – ANO, ČK rozumem a srdcem-Nezávislí, ODS, Krumlováci a Žijeme Krumlovem.
7. 10. 2022Aktualizováno7. 10. 2022, 16:43|

Tábor 2020, Společně pro Tábor a Piráti se domluvili na podmínkách koalice

Hnutí Tábor 2020, Společně pro Tábor a Piráti se domluvili na podmínkách spolupráce ve vedení města. Jejich zástupci se chystají podepsat koaliční smlouvu. Jednou z priorit nového vedení bude například příprava bytové čtvrti Dvorce. Starosta Tábora Štěpán Pavlík (Tábor 2020), bude ve funkci pokračovat i v začínajícím volebním období.
4. 10. 2022|

ANO, SPD a Znojmáci uzavřeli ve Znojmě koaliční smlouvu, mají křehkou většinu

Znojmo povede koalice ANO, SPD a Znojmáci. Podepsali koaliční smlouvu, budou vytvářet programové prohlášení a řešit rozdělení funkcí v radě města. Koalice disponuje šestnácti mandáty z jednatřiceti. Kvůli koalici s SPD vystoupil z hnutí ANO zvolený zastupitel Jan Šťastník a z hnutí Znojmáci rezignovali na mandát Jan Padalík a následně Bruno Kotrnetz, který za něj měl nastoupit jako náhradník. V zastupitelstvu tak zasedne až druhý náhradník Bert Bartas.
3. 10. 2022Aktualizováno3. 10. 2022, 17:09|

ANO uzavřelo v Přerově koaliční dohodu s ODS, lidovci a TOP 09. Primátorem bude Vrána

Vítězné hnutí ANO v Přerově podepsalo koaliční smlouvu se zástupci ODS a koalice KDU-ČSL a TOP 09. Její součástí je i rozdělení resortů, ANO bude mít na starost ekonomiku, dopravu a investice, ODS správu majetku, životní prostředí a školství. Primátorem by se měl stát lídr ANO, poslanec Petr Vrána. Koalice bude mít v pětatřicetičlenném zastupitelstvu jednadvacet mandátů.
3. 10. 2022|

Vznikají další nové koalice. Jasno už má Jindřichův Hradec, Nový Jičín či Svitavy

Další města v Česku už mají jasno v tom, kdo je povede v příštích čtyřech letech. Například v čele Nového Jičína zůstane stávající koalice ANO, KDU-ČSL, ODS a Strana Zelených s Piráty, TOP 09 a STAN.  Karvinou povede ČSSD, která volby vyhrála s více než 51 procenty. Ke spolupráci ale zřejmě přizve ANO. V Jindřichově Hradci na jihu Čech se vítězné ANO domluvilo na koalici s ODS, STAN a hnutím Společně s Piráty. Ve Svitavách bude vládnout Sdružení pro město Svitavy spolu s ODS, KDU-ČSL a 3PK – Pro prosperující Svitavy. Dohoda vzniká už i v Kroměříži.
29. 9. 2022Aktualizováno29. 9. 2022, 21:43|