Podepsáno. Jihomoravský kraj zná budoucí koalici

Zástupci koalice SPOLU, která v Jihomoravském kraji vyhrála volby, a Starostů pro jižní Moravu ve středu ráno v Brně podepsali koaliční smlouvu. Hejtmanem zůstává Jan Grolich (KDU-ČSL), který řekl, že je rád, že se podařilo dosáhnout koaliční dohody tak rychle. Až na Piráty, kteří pětiprocentní hranici nepřekročili, bude pokračovat stejná koalice jako v minulém volebním období. V zastupitelstvu bude mít 35 mandátů z celkových 65.

Dokument podepsali lídři stran Grolich, Jiří Crha (ODS), Marek Sovka (TOP 09) a František Lukl (STAN), následovali další členové. „Jsme první kraj, pokud se nepletu. Navazujeme se stejnými lidmi a stejným programem. Máme, a vždy jsme měli, přátelské vztahy. Domlouvání tedy nebylo dlouhé a nebyl důvod to odkládat,“ uvedl Grolich. Zástupci stran se už v neděli dohodli na složení krajské rady a personálním obsazení jednotlivých pozic.

V koaliční smlouvě strany definovaly své programové priority. „Důležité je, abychom nechali stejně vysoké investice do dopravy. V této oblasti také chceme pořídit nové vlaky na zbývající koleje. Do čtyř let asi nebudou hotové, ale měly by být ve výrobě. Ve zdravotnictví chceme zachovat stávající síť nemocnic v majetku kraje a systém řízení stabilizovat. Co se týče sociálních věcí, potřebujeme modernizovat domovy pro seniory a navýšit jejich kapacitu,“ popsal hejtman.

Loading...Loading...
Volební účast
0 %
Sečteno okrsků
0 %

Zdroj: ČSÚ, ČT24

Politiky nyní čeká dopracování programového prohlášení, které má být hotové do ustavujícího zasedání zastupitelstva. Dále je potřeba dokončit obsazení výborů a komisí včetně toho, kolik funkcí bude uvolněných.

Členové rady

Členové rady jsou už známí. Grolich bude mít kromě dosavadních oblastí, jako jsou finance nebo bezpečnost, nově na starost zdravotnictví. „Je to jedno z nejsilnějších témat, ve kterém se teď děje poměrně hodně věcí složitých na komunikaci. Veřejnost, i ta odborná, je vnímá citlivě. Je důležité to s nimi komunikovat, hejtman navíc na jednáních stejně být musí,“ řekl.

Proti končícímu volebnímu období nebude mít v gesci sport. „Samozřejmě zdravotnictví je náročnější než sport, ale je vytvořená Jihomoravská zdravotní a máme tým odborníků. Nebojím se, že bych to z role hejtmana nezvládl,“ doplnil Grolich.

Funkci prvního náměstka, který má na starosti i dopravu a nově sport, bude nadále vykonávat Jiří Crha z ODS, radním pro školství bude i v dalším období Karel Jurka (ODS). Dosavadní radní pro zdravotnictví Karel Podzimek (ODS) bude mít na starosti životní prostředí a energetiku.

Náměstkem hejtmana pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch bude dál František Lukl ze STAN, funkce radního pro územní plánování zůstane Martinu Malečkovi z hnutí SOL za Starosty pro jižní Moravu.

Náměstkem pro strategický rozvoj a chytrý region bude Jan Zámečník z KDU-ČSL, který byl dosud náměstkem pro regionální rozvoj. Funkce radního pro investice připadne Davidu Grundovi (ODS), náměstkem pro sociální a rodinnou politiku se stane Roman Celý (KDU-ČSL) a Marek Sovka (TOP 09) dostane funkci náměstka pro regionální rozvoj a přípravu výstavby Jaderné elektrárny Dukovany II. Radním pro majetek bude František Hasoň (KDU-ČSL).

Do opozice míří v Jihomoravském kraji ANO, Stačilo! a koalice SPD, Trikolora, PRO a Svobodní.