Na koalici v Ústeckém kraji se dohodly ANO, ODS a Lepší Sever

Vítězné hnutí ANO se dohodlo na budoucí koaliční spolupráci v Ústeckém kraji s ODS a Lepším Severem. Kandidátem na hejtmana je lídr ANO Richard Brabec (ANO). Další detaily chtějí zástupci koalice oznámit příští týden.

Hnutí ANO navrhne kandidáta na hejtmana a dalších šest členů rady, ODS navrhne kandidáty na tři členy rady a uskupení Lepší Sever navrhne kandidáta na jednoho radního.

Končící hejtman Jan Schiller (ANO) na kandidátce do krajských voleb nebyl. Lídrem měl být obviněný někdejší chomutovský primátor Marek Hrabáč (zvolen za ANO). Kvůli kauze machinací s tendry mu hrozí až dvanáct let vězení. Vedení ANO jeho kandidaturu odvolalo. Schillera lidé o víkendu zvolili senátorem.

ANO získalo v pětapadesátičlenném zastupitelstvu šestadvacet křesel, druzí Starostové pro Ústecký kraj a třetí ODS shodně po sedmi. Do zastupitelstva se dostala ještě koalice SPD, Trikolora a PRO s šesti mandáty, STAČILO! s pěti a hnutí Lepší Sever se čtyřmi.

Průběžné výsledky krajských voleb
Volební účast
0 %
Sečteno okrsků
0 %

Zdroj: ČSÚ, ČT24

Krajské volby v Ústeckém kraji vyhrálo v roce 2020 ANO, získalo sedmnáct mandátů v zastupitelstvu. Druhá skončila ODS s osmi mandáty. Třetí STAN a čtvrtí Piráti obdrželi šest mandátů. Na pátém místě skončila SPD s pěti zastupiteli, šestá byla KSČM se čtyřmi mandáty. Sedmou příčku obsadili Spojenci pro kraj se čtyřmi zastupiteli, na osmém místě byl Lepší sever rovněž se čtyřmi mandáty. Koalici v kraji vytvořilo ANO, ODS a Spojenci pro kraj.