Musíme něco dělat jinak, zmiňují ministři po volbách

Události: Vláda musí podle ministrů lépe komunikovat (zdroj: ČT24)

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) označil výsledky letošních krajských voleb za vyloženou prohru. Apeloval na vládu, aby se víc věnovala chudším českým a moravským regionům. K výzvám po změně ve stylu a obsahu vládnutí se přidali ale i ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) nebo ministr dopravy Martin Kupka (ODS).

V krajských volbách letos vládní strany obecně ztrácely, naopak opozice v čele s hnutím ANO značně posílila. Předseda vlády a šéf ODS Petr Fiala v sobotu řekl, že výsledky krajských voleb nejsou pro jeho stranu úspěch, ale ani fatální neúspěch. Jejich výsledky nebudou mít na fungování kabinetu prý žádný přímý vliv.

„Nemůžeme se tvářit, že to prohra nebyla,“ prohlásil naopak Rakušan, jehož strana získala oproti předchozímu volebnímu období čtyři nové mandáty. Výsledky považuje za neúspěch z hlediska vládní koalice jako celku. „Nesmíme nechávat náš venkov, nesmíme nechávat třeba ty slabší, chudší oblasti v naší zemi na pospas populistům, musíme se jim věnovat,“ zmínil také.

Podobně se k věci staví i ministr Hladík. „(Je třeba) být mezi lidmi, naslouchat jim, dávat zpětnou vazbu, komunikovat, vysvětlovat,“ řekl. Lepší komunikace je třeba také podle Kupky, podle kterého musí vláda dokázat „co nejlépe vysvětlit kroky, které děláme a které míří opravdu ve prospěch české veřejnosti“.

Svůj recept na možný volební úspěch nabídl i hejtman Martin Kuba (ODS), který drtivě vyhrál v Jihočeském kraji. „Dlouhodobě nějakým stylem mluvíme s voliči, dlouhodobě děláme nějakou politiku, dlouhodobě jim něco slibujeme a pak to plníme, a to se potom sečte ve výsledku,“ vysvětlil.

Vládní strany si chtějí udělat hlubší analýzu výsledků voleb v průběhu příštího týdne.

Přitvrdíme, vzkazuje opozice

Vítězem krajských voleb je opoziční hnutí ANO, které získalo 292 mandátů, tedy o 114 navíc. První místopředseda ANO Karel Havlíček vládě vzkázal, že vůči ní ještě přitvrdí. „Naše taktika takzvaného kobercového náletu, to znamená stínová vláda, parlament a regiony, slaví úspěch a my ještě přidáme,“ prohlásil.

„Jednoznačně se ukazuje, že voliči vystavili červenou kartu vládě, že prostě nejsou spokojeni s jejím vládnutím,“ myslí si místopředseda sněmovního rozpočtového výboru a člen SPD Jan Hrnčíř.