Na Vysočině vyhrálo ANO. Druhé Společně se Starosty s ním vládnou nechce

Krajské volby v Kraji Vysočina vyhrálo hnutí ANO, získalo osmnáct mandátů v zastupitelstvu, které má 45 členů. Druhá skončila koalice Společně se Starosty pro občany s jedenácti mandáty. Voleb se zúčastnilo 36,26 procenta voličů. Společně se Starosty pro občany není připravené vytvořit koalici s vítězem voleb na Vysočině. SPD naopak spolupráci s ANO podporuje.

Lídr hnutí ANO Martin Kukla chtěl ještě v sobotu začít jednat s možnými koaličními partnery. „Potkáme se se všemi, uvidíme, jaké budou požadavky případných koaličních partnerů,“ řekl Kukla. První kolo jednání by podle něho mohlo skončit v neděli, pokud všechny strany budou souhlasit s navrženými termíny. Preferuje koalici, která bude mít víc hlasů než těsnou většinu. Osloví i Společně se Starosty pro občany.

Uskupení Společně se Starosty pro občany vedl do voleb současný hejtman Vysočiny Vítězslav Schrek (ODS). Avizoval, že ještě v sobotu večer přizve k jednání zástupce stran dosavadní koalice. „Výsledek (necelých) 22 procent pro naši koalici je slušných, nicméně v součtu stávajících koaličních partnerů nám to zatím na přepočet mandátů nevychází,“ řekl Schrek.

Průběžné výsledky krajských voleb
Volební účast
0 %
Sečteno okrsků
0 %

Zdroj: ČSÚ, ČT24

„Nám by přišlo neslušné, kdybychom řekli, že se nebudeme s nikým bavit, tak to není. My nejednáme s komunisty, to prostě máme zakázané, ale pokud s námi někdo bude chtít mluvit, tak samozřejmě tu návštěvu absolvujeme, ale znovu říkám, že vůle našeho uskupení Společně se Starosty pro občany je nevládnout s hnutím ANO,“ prohlásil Schrek.

KDU-ČSL bude mít čtyři zastupitele, stejně tak uskupení STAN+SNK ED. Po třech mandátech má Stačilo! a SOCDEM. V koalici s Trikolorou a PRO získalo SPD díky 5,5 procenta hlasů dvě křesla.

„Jednání už probíhají a budou probíhat dál. Doufáme, že se nám třeba nakonec podaří nějak dohodnout dejme tomu na koalici, na nějaké užší spolupráci, protože přece jen programových shod máme poměrně hodně,“ řekl krajský lídr SPD a poslanec Radek Koten.

Piráti se do zastupitelstva nedostali

Piráti v nynějších volbách získali jen 4,55 procenta hlasů a do krajského zastupitelstva se nedostali. Lídryně kandidátky Pirátů na Vysočině a dosavadní náměstkyně hejtmana Hana Hajnová uvedla, že by kvůli špatnému volebnímu výsledku měly nastat změny ve vedení strany.

To, že Piráti na Vysočině nepřekročili pětiprocentní hranici, Hajnovou mrzí, považuje to ale spíš za celostátní trend. „Protože si myslím, že jak práce, kterou jsme ve vedení kraje odváděli, tak i kampaň, všechno bylo odvedené perfektně,“ řekla.

ANO v roce 2020 navzdory vítězství zůstalo v opozici. Druhá skončila Česká pirátská strana se sedmi mandáty. Stejný počet mandátů měla tehdy třetí koalice ODS a Starostů pro občany, jejíž lídr Vítězslav Schrek se stal hejtmanem. Po šesti mandátech získala čtvrtá KDU-ČSL, pátá ČSSD (dnes SOCDEM) a šestí Starostové pro Vysočinu. Do krajského zastupitelstva se se třemi mandáty dostala ještě KSČM. Koalici se 32 mandáty vytvořilo uskupení ODS se Starosty pro občany, Piráti, KDU-ČSL, SOCDEM a Starostové pro Vysočinu.