Plísně, prošlé potraviny či nepořádek, vytýká hygiena školním jídelnám

Hygienici pravidelně kontrolují školní jídelny a kuchyně a pravidelně nacházejí stejná pochybení. Nejčastěji dávají pokuty za špatné postupy, nepořádek, plísně nebo nedostatečnou osobní hygienu zaměstnanců. Stále se opakujícím problémem jsou také přesolená jídla.

Během prvního čtvrtletí letošního roku zkontrolovali hygienici ve Středočeském kraji téměř dvě stovky školních kuchyní a jídelen. Zaměřili se především na dodržování pořádku a skladování potravin. Nedostatky zjistili ve čtvrtině případů. Nejčastěji to byly špatně uskladněné potraviny nebo ty, které měly prošlou trvanlivost.

„Problémy bývají tam, kde se nedodržuje provozní hygiena, pokud je to dlouhodobě nebo se nedodržují skladovací podmínky u potravin. Pokud ty provozy jsou zachovalé, tak je to zjevně vidět už na první pohled,“ řekla hygienička Pavla Cihlářová.

„Je to opravdu náročné, ty plochy jsou obrovské, je víc běhání. Děvčata si máknou,“ poznamenala vedoucí školní jídelny ZŠ a MŠ Čachovice Alena Mlsová.

3 minuty
Události v regionech: Hygienici kontrolují školní jídelny
Zdroj: ČT24

Opakované prohřešky

Na Vysočině provedli loni hygienici přes tři stovky kontrol všech typů stravovacích provozů pro děti a mladistvé. „Nejčastější závady byly obecné požadavky na potravinářské prostory, na hygienu provozu, osobní hygiena osob činných ve stravovacích službách, datum použitelnosti nebo minimální trvanlivosti potravin,“ shrnula mluvčí KHS Kraje Vysočina Jana Böhmová.

„Školní jídelny většinou stihneme zkontrolovat jednou ročně. Do některých stravovacích provozů, když jsou zjištěny nějaké závady, tak jdeme na kontrolu i několikrát, až je závada vyřešena,“ uvedla ředitelka odboru hygieny dětí a mladistvých Krajské hygienické stanice Jihomoravského kraje Marcela Hadámková. Ročně provedou hygienici v kraji přes sedm set kontrol školního stravování. Největší závady jsou v čistotě provozu.

„Měření koncentrace soli v polévkách školního stravování monitorujeme asi pět let. Součástí měření je i edukace personálu školních kuchyní, kde učíme kuchařky správně číst etikety na surovinách, výrobcích, které používají k vaření. Chceme, aby nepoužívaly vysoce průmyslově zpracované potraviny, používaly suroviny s nízkým obsahem soli,“ řekla Hadámková. „V kuchyních, kde měříme opakovaně, se situace velice zlepšila. Ale je to bohužel dlouhá cesta, která je ale velice důležitá pro zdraví naší populace,“ poznamenala.

Hygienici v Moravskoslezském kraji kontrolují školní jídelny s frekvencí zhruba jednou za dva až tři roky. „Pro tento rok je naplánováno dvě stě kontrol školních jídelen,“ řekla Michaela Pavelková z Krajské hygienické stanice Moravskoslezského kraje. I ona potvrzuje, že nejčastějšími prohřešky jsou nedostatky v provozní hygieně, ve skladování potravin nebo přesolené polévky.

Hygienické stanice pořádají pro pracovníky školních jídelen pravidelné semináře, které se zaměřují právě na problematiku bezpečnosti a hygieny ve stravovacích zařízeních a chystané změny ve spotřebním koši. „Školení bylo tentokrát obohaceno také o praktickou ukázku osvitu rukou za účelem ověření úrovně provádění osobní hygieny a také o preventivní programy na snižování obsahu soli v pokrmech připravovaných ve školních jídelnách a na snižování obsahu cukru v nápojích,“ řekla Pavelková.

V Jihočeském kraji se letos hygienici chtějí zaměřit i na dětské skupiny a lesní školky. „Protože se jedná o riziková zařízení určená pro nejmladší děti a ve druhém případě o pobyt dětí ve ztížených hygienických podmínkách. Prioritou dozoru bude také opakovaně letní dětská rekreace se zaměřením na stravování,“ uvedla v tiskové zprávě ředitelka odboru hygieny dětí a mládeže Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje Marie Nosková.

Méně brambor a sladkých nápojů, víc luštěnin

Ministerstvo zdravotnictví připravuje novelu vyhlášky o školním stravování. Školní jídelny by podle návrhu měly servírovat například méně brambor, omezit by se měly sladké nápoje. Snížit by se měly i průměrné porce masa, naopak mírně přibýt by mělo ryb či luštěnin.

Podle Svazu měst a obcí povedou některé změny ke zvýšení odpadu, protože dětem jídla nebudou chutnat. „Když byl k obědu čočkový dhál s basmati rýží, skončilo to tak, že většina dětí ani neochutnala a rovnou odnášela jídlo do odpadků,“ potvrdila vedoucí jablonecké školní jídelny ZŠ Pasířská Iveta Pavlidisová.

Vedoucí školní jídelny Šumák Břetislav Fiala Mayer se zase obává nových norem ohledně solení a slazení jídel, podle něj jsou navrhované gramáže nerealistické a jídlo tak nebude dochucené. To podle něj může vést také k tomu, že jídelnám ubydou strávníci.

„Snažíme se zařazovat zdravější potraviny tak, aby to dětem chutnalo. To znamená hledáme cesty, jak dostat ty doporučené potraviny do klasického jídelníčku,“ řekl ředitel pražské ZŠ Pod Žvahovem Jan Horkel.

„V posledních letech výrazně stoupá počet dětí s obezitou a dalšími nemocemi způsobenými nevhodnými stravovacími návyky. Jsem rád, že po třiceti letech k aktualizaci spotřebního koše dochází,“ uvedl v polovině března náměstek ministra školství Jiří Nantl.

Sdružení místních samospráv i školské odbory chtějí posunout účinnost novely vyhlášky až na září 2026. Mají řadu připomínek. Sporná je podle nich například možnost pro žáky sníst si v jídelně vlastní donesené jídlo, kterou novela zavádí.

Výběr redakce

Aktuálně z rubriky Domácí

Po bouřích jsou bez proudu tisíce lidí, padaly i kroupy jako míčky

Zhruba pět tisíc odběratelů bez proudu evidovali kolem pátečního poledne energetici po bouřkách, které ve středu a v noci ze čtvrtka na pátek zasáhly část Česka. Nejrozsáhlejší výpadky energetici řeší na Frýdecko-Místecku a Vsetínsku. Ráno bylo bez dodávek zhruba 3,5 tisíce míst, v noci jich byly desítky tisíc. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) upozornil, že ve čtvrtek padaly na Moravě a ve Slezsku až sedmicentimetrové kroupy.
08:58Aktualizovánopřed 6 mminutami

Poslanci místo plánovaných bodů řešili na schůzi jen bitcoinovou kauzu

Sněmovna měla v pátek schvalovat uzákonění povinného příspěvku zaměstnavatelů do spoření na stáří pracovníkům v části náročných profesí z takzvané třetí kategorie rizika, poslanci také měli pokračovat v závěrečném projednávání sporného rozšíření pravomocí obcí například o možnost zřídit společnou obecní policii. Místo těchto bodů od rána na schůzi ale probírali bitcoinovou aféru, kvůli které rezignoval ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS).
09:01Aktualizovánopřed 40 mminutami

Peněženku s bitcoiny otevřel znalec ještě před příchodem notáře, píší média

Bitcoinovou peněženku před darem ministerstvu spravedlnosti otevřel znalec najatý advokátem trestaného dárce, a navíc bez dohledu notáře a zástupce ministerstva. Píší to servery Seznam Zprávy a Info.cz. Nedá se tedy nezávisle prokázat, zda v elektronické peněžence byly skutečně bitcoiny jen zhruba za tři miliardy korun, jak ministerstvu tvrdil zmíněný znalec.
před 1 hhodinou

Soud zprostil Peterkovou obžaloby za šíření poplašné zprávy

Písecký soud zprostil bývalou novinářku Janu Peterkovu obžaloby z šíření poplašné zprávy. Podle žalobce uvedla, že po nástupu prezidenta Petra Pavla na Pražský hrad bude vyhlášen válečný stav a mobilizace. Rozsudek není pravomocný, státní zástupce si ponechal lhůtu na odvolání.
před 2 hhodinami

Východu Moravy hrozí v sobotu silné bouře s kroupami a přívalovými dešti

V sobotu odpoledne a večer hrozí silné bouřky na východě Moravy podél hranic se Slovenskem. Provázet je může přívalový déšť, menší kroupy a vítr o rychlosti až 70 kilometrů v hodině. Výstrahu vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).
před 3 hhodinami

Čínu nelze úplně odříznout, shodli se Zahradil s Langšádlovou

Úplně se ekonomicky odříznout od Číny kvůli bezpečnostním rizikům spojeným s technologiemi není možné. V Událostech, komentářích se na tom shodli bývalý europoslanec Jan Zahradil se členkou sněmovního zahraničního výboru Helenou Langšádlovou (TOP 09). Podle ní je třeba brát Peking jako hrozbu. Zahradil by naopak uvítal, kdyby Česko vůči Pekingu zaujalo méně konfrontační postoj. Pořad moderoval Martin Řezníček.
před 3 hhodinami

Co o nás on-line platformy shromáždily? Nabízíme postupy, jak získat informace

Uživatelé sociálních sítí a internetových platforem mají možnost je požádat o svá data podle obecného nařízení o ochraně osobních údajů (GDPR). Přinášíme návod, jak je získat, a vidět tak, jaká data shromáždily. Osobní údaje mohou sloužit společnostem k prodeji cílené reklamy. Jednou z největších společností, která na tom postavila svůj obchodní model, je Meta. Popsali jsme i tři způsoby, jak omezit nakládání s daty pro účely reklamy. Tématu užití dat uživatelů se věnuje také pořad De facto v sobotu od 12:30.
před 7 hhodinami

Změnila se pravidla pro braní volna z práce. Podívejte se, na co máte právo

V červnu vstoupila v platnost flexinovela zákoníku práce, která přináší nejen změny ve výpovědní době nebo práci mladistvých během prázdnin, ale i v pravidlech pro čerpání volna v práci. Jde zejména o situace spojené se svatbami, pohřby a hledáním nového zaměstnání. Co se změnilo a na co máte od 1. června 2025 nárok?
před 8 hhodinami
Načítání...