Daň na tiché víno a sladké nápoje zřejmě nebude

Události: Daň na tiché víno a sladké nápoje zřejmě nebude (zdroj: ČT24)

Vládní koalice už v tomto volebním období nechystá žádné zásadní daňové změny, řekl České televizi ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Kabinet tak neplánuje diskutované zdanění tichého vína a málo pravděpodobné je i zdanění slazených nápojů, které prosazuje ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

Ministr zdravotnictví Válek chce i přes nesouhlas části koalice prosadit novou daň ze slazených nápojů nejpozději v průběhu příštího roku. Podle propočtů části Národní ekonomické rady vlády by mohl stát začít vybírat z prvních padesáti gramů cukru na litr tři koruny a čtyřicet haléřů. Za každých deset gramů by pak daň rostla o 35 haléřů. Návrh podporují hnutí STAN, TOP 09 a Piráti, naopak ODS a lidovci jsou proti. Bez shody všech stran ale Válek svůj návrh neprosadí.

„Cukr má riziko. Jednak výrazně zvyšuje riziko zubního kazu, zvlášť u dětí. A samozřejmě má zdravotní dopady,“ poznamenal Válek.

„Můžeme si říci celý výčet dalších položek, o kterých lze říci, že mají negativní dopady na lidské zdraví. A co budeme dělat? Budeme také uvalovat nějakou daň? Já jsem v tomto opatrný a spíše skeptický,“ argumentoval ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Pětikoalice také déle než rok průběžně debatovala o odvodu z tichého vína. Resort financí původně zvažoval 23 korun a čtyřicet haléřů za litr. Za klasickou sedmičku by to tak bylo přes šestnáct korun. Nápad ale zablokovali lidovci a část ODS. V ní patřil k nejhlasitějším odpůrcům premiér Petr Fiala.