Řada školních jídelen příliš solí, ukázaly kontroly jihomoravských hygieniků

Události v regionech: Víc než dvacet procent obědů ve školních jídelnách na jižní Moravě je přesolených (zdroj: ČT24)

Příliš soli je podle hygieniků v každém pátém obědě, které vydávají školní jídelny v Jihomoravském kraji. Pracovníci hygienických stanic se ve čtvrtek vydali na kontrolu, při níž kontrolovali také teplotu nebo způsob skladování jídla.

Ve školních jídelnách jsou sice na kontroly hygieniků již zvyklí, letos ale přišly pracovnice hygienické stanice na jižní Moravě s novinkou. Kromě podmínek ve skladu a na výdeji či teploty se zaměřily také na slanost jídel.

Nešlo jen o to, zda množství soli splňuje normu, ale také o to, zda odpovídá doporučení Světové zdravotnické organizace. Ta doporučuje dospělým konzumovat pět gramů denně (ve všech jídlech dohromady), dětem méně v závislosti na jejich výdeji energie. V základní škole v Moravském Krumlově byl výsledek sice v normě, ale nad hodnotou, která je podle zdravotnických expertů pro děti vhodná.

Není to výjimečné. Podle hygieniků je přesolených přes dvacet procent obědů, které školní jídelny na jižní Moravě vydávají. Vedoucí oddělení hygieny dětí a mladistvých znojemského pracoviště krajské hygieny Dagmar Veverková doporučila kuchařkám, aby pro zlepšení na jedné straně méně solili, na druhé straně přidávaly čerstvé bylinky, jednodruhové koření a vařily z čerstvé zeleniny.

„Budeme se snažit solit méně, i když jsme prošli víceméně dobře,“ plánuje po kontrole vedoucí krumlovské jídelny Božena Čechová.

Hygienici kontrolují v Jihomoravském kraji 1400 školních jídelen, do každé přicházejí zpravidla jednou za tři roky. Při pěti stovkách letošních kontrol udělili sedm desítek pokut dohromady ve výši sto osmdesáti tisíc korun. Nejčastější chyby bývají ve skladování při nevhodných teplotách.