V Královéhradeckém kraji zvítězilo hnutí ANO, bude chtít hejtmanský post

Krajské volby v Královéhradeckém kraji vyhrálo hnutí ANO. Po sečtení všech okrsků mělo 34,54 procenta hlasů, získá 18 mandátů v pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu. Na druhém místě jsou Silní lídři pro kraj (ODS, KDU-ČSL, Východočeši), kteří mají 26,66 procenta a 13 mandátů. Lídr hnutí ANO Petr Koleta uvedl, že by o koalici chtěl jednat se Silnými lídry a bude chtít získat post hejtmana. Dosud bylo ANO v opozici. Hejtmanem je od roku 2020 Martin Červíček (ODS). Volební účast je 34,22 procenta.

Průběžné výsledky krajských voleb
Volební účast
0 %
Sečteno okrsků
0 %

Zdroj: ČSÚ, ČT24

ANO chce podle Kolety, který je krajským zastupitelem a starostou Hronova na Náchodsku, nejprve jednat se Silnými lídry. „Nejdřív by se měli sejít dva nejsilnější a hledat programovou shodu. A potom, pokud to nejde, tak teprve ti další,“ prohlásil.

Vládní strany na kraji již většinovou koalici neutvoří. Piráti se do zastupitelstva vůbec nedostali a zbývající vládní strany seskupené v Silných lídrech pro kraj a ve Čtyřkoalici dohromady získaly 19 mandátů.

Jednání se Čtyřkoalicí, kterou tvoří STAN, TOP 09, HDK a LES, Koleta nepředpokládá, protože Čtyřkoalice již před volbami možnost vlády s ANO odmítla. Čtyřkoalice má přes 12 procent hlasů a možnost získat šest mandátů.

Programy ANO a Silných lídrů jsou podle Kolety obdobné, koalici si proto podle svých slov umí představit. „Dokážu hledat programovou shodu,“ přiblížil. Výsledek voleb pak ukázal, že ANO bude usilovat o místo hejtmana. Dosud bylo ANO v historii kraje vždy v opozici.

Lídr Čtyřkoalice a náměstek hejtmana Rudolf Cogan (STAN) označil šest mandátů za dobrý výsledek, ač cílem bylo získat osm až deset křesel. „Jsme vládní strana, je to dobrý výsledek,“ uvedl. O možné krajské koalici je Čtyřkoalice podle Cogana připravena jednat, ale je také připravena skončit v opozici. „Již jsem v opozici byl. Je to pracné a namáhavé, ale já slyšet budu,“ dodal.

Do zastupitelstva se ještě dostaly další tři subjekty. Koalice HLAS samospráv, kterou tvoří SOCDEM, Společně pro kraj a Rozvíjíme Hradec, získala tři mandáty. Tři mandáty má i uskupení SPD, Trikolora, PRO a Svobodní. Koalice Stačilo!, kterou tvoří KSČM a Česká strana národně sociální, má dvě křesla.

Lídr koalice HLAS samospráv Jiří Štěpán (SOCDEM) je otevřen k povolební spolupráci se všemi subjekty, které se dostaly do zastupitelstva, kromě hnutí Stačilo! „Náš projekt, který je tady několik málo měsíců, ve volbách uspěl, máme sedm procent, jsme v krajském zastupitelstvu. Dále budeme jednat o možném složení povolební koalice, vše je otevřené. Chceme být u správy kraje. Domníváme se, že není možné zakládat koalici s koalicí Stačilo!, další věci jsou k jednání,“ sdělil Štěpán, který působí jako starosta Rokytnice v Orlických horách. V minulosti byl rovněž hejtmanem.

Červíček odmítl vládnutí s SPD a Stačilo

Hejtman Martin Červíček (ODS), který stojí v čele v pořadí druhého subjektu Silní lídři pro kraj, tedy ODS, KDU-ČSL a Východočeši, si nedovede představit jakoukoli variantu spolupráce s hnutím SPD a koalicí Stačilo! Chce vyjednávat se současnými partnery i s opozicí. Kraj vede koalice čtyř subjektů složená z koalice ODS, STAN a Východočeši, Pirátů, Koalice pro Královéhradecký kraj (KDU-ČSL, VPM, Nestraníci) a Spojenců pro Královéhradecký kraj (TOP 09, HDK, LES).

Červíček v sobotu odpoledne nechtěl budoucí rozdělování funkcí komentovat. „Vítězovi jsem pogratuloval k vítězství. Před volbami jsme se všichni domluvili, že se postupně sejdeme podle výsledků, takže první na tahu je hnutí ANO. Uvidíme, kdo s čím přijde. Minimálně na chvilku se budu chtít se všemi potkat,“ řekl Červíček.

Podle něj současná vládnoucí koalice obhájila důvěru voličů, když získala na procenta více hlasů než před čtyřmi lety. „Voliči se tímto vyjádřili, že chtějí, abychom v nějaké podobě pokračovali a měli možnost ovlivňovat vedení tohoto kraje,“ pokračoval Červíček. Za velké překvapení považuje to, že se do zastupitelstva nedostali koaliční Piráti.

„To velmi komplikuje jakékoliv vyjednávání. Naopak nejsem nadšen z toho, že se do zastupitelstva dostaly dva subjekty, se kterými jsem moc nepočítal, a to jsou SPD a Stačilo! Tyto výsledky budou zásadně ovlivňovat jakékoli vyjednávání o budoucí koalici,“ dodal Červíček.

Ve volbách v roce 2020 zvítězila koalice ODS, STAN a Východočeši s 12 mandáty v pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu. Druhé hnutí ANO získalo také 12 mandátů. Třetí Piráti získali sedm zastupitelů. Po čtyřech mandátech získaly koalice ČSSD a Zelených, Koalice pro Královéhradecký kraj (KDU-ČSL, VPM, Nestraníci) a koalice Spojenci pro Královéhradecký kraj (TOP 09, HDK, LES). Dva mandáty měla SPD. Krajskou vládu vytvořili koalice ODS, STAN a Východočeši, Piráti, Koalice pro Královéhradecký kraj a Spojenci pro Královéhradecký kraj, hejtmanem se stal Červíček. Voleb se před čtyřmi lety zúčastnilo 41,01 procenta voličů.