Na jižní Moravě SPOLU a STAN podepíšou koaliční smlouvu do týdne

Krajské volby v Jihomoravském kraji vyhrála koalice SPOLU. Získala 39,91 procenta hlasů. Na druhém místě je hnutí ANO s 28,79 procenta. Volební účast přesáhla 35 procent. SPOLU podepsalo memorandum se Starosty pro jižní Moravu, kteří mají 5,68 procenta. Hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL) řekl, že koaliční smlouvu strany podepíší příští týden. Po čtyřech křeslech by měli mít Stačilo!, které má 6,03 procenta hlasů, i koalice SPD, Trikolora, PRO a Svobodní, kteří mají 5,73 procenta hlasů. Ze zastupitelstva vypadli Piráti, kteří byli její součástí v končícím volebním období.

„Uzavřeli jsme dohodu o společném postupu při tvorbě koaliční smlouvy. Budeme se dál bavit o složení rady a rozdělení gescí, je pravděpodobné, že smlouvu podepíšeme v průběhu příštího týdne,“ uvedl Grolich po jednání se STAN. Postup musí schválit regionální vedení stran, v neděli večer bude jednání pokračovat.

„Musíme teď ustavit klub zastupitelů a zvolit předsedu, vše musí u nás posvětit regionální rada, než se budeme bavit o rozdělení gescí,“ doplnil Jiří Crha za ODS, který byl dvojkou na kandidátce SPOLU.

Loading...Loading...
Volební účast
0 %
Sečteno okrsků
0 %

Zdroj: ČSÚ, ČT24

Lídr Starostů pro jižní Moravu František Lukl doplnil, že koaliční smlouva bude stavět na základech čtyřleté spolupráce obou uskupení. „Jednání byla věcná a neemotivní, což je dobrý předpoklad pro to, že se v krátkém čase domluvíme,“ dodal Lukl.

Hnutí ANO sice ve srovnání s minulými volbami posílilo a získá zřejmě 22 mandátů, nebude mít ale šanci složit koalici, ani kdyby se spojilo se Stačilo i koalicí SPD.

Efekt povodní

„Efekt povodně posílil výsledky vládních stran, ale pouze v Jihočeském a Jihomoravském kraji. V ostatních krajích došlo k demobilizaci vzdělaných voličů,“ podotkl politolog Jakub Lysek z Univerzity Palackého v Olomouci.

Grolich a jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS) získali v krajských volbách nejvíce preferenčních hlasů. Na volebním lístku Grolicha zakroužkovalo zhruba 46 900 voličů. Kuba dostal přibližně 38 500 preferenčních hlasů.

Krajské volby v Jihomoravském kraji v říjnu 2020 vyhrálo ANO s 15 mandáty. Na druhém místě skončila KDU-ČSL s 11 mandáty. Třetí Česká pirátská strana získala deset mandátů. Čtvrtá s devíti zastupiteli skončila ODS s podporou Svobodných a hnutím SOM. Na pátém místě se umístili Starostové pro jižní Moravu se sedmi mandáty. Do zastupitelstva se dále dostalo uskupení Spolu pro Moravu s pěti mandáty. SPD a SOCDEM (dříve ČSSD) měly po čtyřech mandátech. Koalici navzdory vítězství ANO utvořili zástupci KDU-ČSL, Pirátů, ODS a Svobodných a Starostové pro jižní Moravu. Hejtmanem se stal Grolich.