Ve Zlínském kraji vyhrálo volby ANO, chce okamžitě jednat o koalici

Krajské volby ve Zlínském kraji vyhrálo hnutí ANO. Získalo 37,27 procenta hlasů. Získá 20 mandátů v zastupitelstvu se 45 členy. Na druhém místě skončila koalice K21 Zlínský kraj 21. století, kterou utvořili lidovci spolu s hnutím Zlín 21, dostala 18,19 procenta hlasů a připadá jí 10 mandátů. Volební účast činila 33,82 procenta.

Průběžné výsledky krajských voleb
Volební účast
0 %
Sečteno okrsků
0 %

Zdroj: ČSÚ, ČT24

ODS bude mít pět zastupitelů, stejně jako STAN. Do zastupitelstva se dostalo i Stačilo! se třemi mandáty a SPD se dvěma křesly.

ANO zahájí jednání o koalici ještě během soboty. Usiluje o většinu v radě, ve které chce mít pět z devíti křesel. Jednání plánuje se všemi subjekty, které se do krajského zastupitelstva dostaly, uvedl současný hejtman a volební lídr ANO ve Zlínském kraji Radim Holiš (ANO).

„My jsme měli nějaké plány, které tento výsledek překročil. Takže ty musíme změnit. V tuto chvíli bychom jednoznačně chtěli obsadit pět míst v radě, čtyři budeme nabízet koaličním partnerům. Z toho vyplyne celá ta hra se všemi ostatními, jestli do toho s námi půjdou, za jakých okolností, jaké osoby tam nasadí. A to chceme už dnes začít rozplétat,“ řekl hejtman.

Rozčarovaný byl z průběžných výsledků krajských voleb Jiří Čunek (KDU-ČSL), lídr volební koalice K21 Zlínský kraj 21. století, kterou utvořili lidovci spolu s hnutím Zlín 21. „Já jsem, upřímně řečeno, velmi nespokojen a zklamán tím výsledkem. Je vidět, že bojovat s Andrejem Babišem, tedy s hnutím ANO, je velmi obtížné. To je asi jediné, co k tomu můžu říct,“ uvedl bývalý hejtman a současný senátor a starosta Vsetína.

Lídr hnutí STAN Tomáš Chmela je se čtvrtým místem a ziskem pěti mandátů spokojený. Hnutí STAN kandidovalo společně s TOP 09 a hnutím ZVUK 12. „Chtěl bych poděkovat voličům, že se nenechali zlomit rétorikou, že je vše špatně. Jedeme dál, moje heslo ‚Půjde to‘ mě žene,“ uvedl Chmela, který se chce zapojit do koaličního jednání. „Vždy preferujeme demokratické strany, kam neřadíme komunisty a SPD, vše ostatní je věcí jednání,“ dodal.

Jednička kandidátky koalice Stačilo! ve Zlínském kraji Marie Pěnčíková (KSČM) je s jejím výsledkem ve volbách spokojená. „My jsme samozřejmě strašně rádi, že se nám ten návrat do krajského zastupitelstva podařil. Sice jsem trošku doufala, že to bude ještě lepší návrat, ale za mě spokojenost, samozřejmě,“ řekla Pěnčíková. Před volbami věřila, že by Stačilo! mohlo získat v krajském zastupitelstvu čtyři křesla.

Nespokojenost s výsledky SPD vyjádřil lídr kandidátky Lubomír Nečas, který kandidoval jako nestraník. „Spokojení nejsme. Čekali jsme kolem osmi procent a tři mandáty minimálně. Převálcovalo nejen nás, ale celou republiku hnutí ANO. Na poslední chvíli spustilo kampaň proti současné vládě a lidé, kteří nejsou s vládou spokojení, se přiklonili k tomu, že hnutí ANO jim může nabídnout více než ostatní protivládní strany,“ uvedl Nečas.

Bartoš by měl skončit, říká jednička Pirátů

Volební jednička Pirátů ve Zlínském kraji Hana Ančincová by po celostátním neúspěchu strany očekávala okamžitou rezignaci stranického předsedy Ivany Bartoše. „Je to třetí porážka v řadě, co se týče voleb,“ připomněla. „Překvapuje mě, že předseda Ivan Bartoš ještě vyčkává. Musím říct, že je mi to spíš líto, co se týče kolegů, protože si myslím, že jsme odváděli na krajích výbornou práci,“ řekla také.

Před čtyřmi lety zvítězilo ve volbách ve Zlínském kraji hnutí ANO se ziskem 19,08 procenta hlasů a devíti křesel v krajském zastupitelstvu. Následně vytvořilo koalici s Piráty, ODS a ČSSD (nyní SOCDEM), která v zastupitelstvu měla 24 z 45 mandátů. V opozici byly KDU-ČSL, která v krajských volbách v roce 2020 skončila těsně druhá, dále STAN, SPD a koalice Trikolory, Soukromníků a Nezávislých.