Strakonice se chystají na volební kampaň. Podmínky opět vyvolávají kritiku

Hnutí Strakonická Veřejnost, které loni zvítězilo v komunálních volbách, jež soud zneplatnil, se v opakovaných volbách vzdá propagace na sloupech veřejného osvětlení. Na setkání kandidujících stran a hnutí o rovných podmínkách předvolební kampaně to řekl místostarosta Rudolf Oberfalcer (Strakonická Veřejnost). Kritici jeho hnutí loni vytkli, že inzeráty zaplnilo většinu lamp. Výhrady mají i letos.

Lídr hnutí Změna pro Strakonice Karel Jánský i jiní zástupci opozice loni kritizovali, že Strakonická Veřejnost zaplnila lampy svými inzeráty. Letos se jich vzdala, podle Oberfalcera proto, aby ji kritici nenapadli, že jako dosud vládnoucí hnutí si vyhradilo lepší místa. Ve městě je asi tři tisíce sloupů veřejného osvětlení.

Nájemné na sloupech lamp a zábradlích bude 20 korun plus DPH za metr čtvereční a den. Nejdelší možný nájem je 29 dní, smlouvy se budou uzavírat ústně. To kritizoval Jánský, podal kvůli tomu stížnost na radní, a to kvůli možné korupci. Je nepřípustné, řekl, aby někdo určoval stranám ústně, kde mohou mít reklamy.

„Vadí mi korupční prostředí a netransparentnost. Pokud existuje ústní dohoda, která záleží na zaměstnancích města v situaci, kdy neexistuje ve Strakonicích tajemník, tak zaměstnanci podléhají starostovi města, lídru Strakonické Veřejnosti. Mně jde jenom o to, aby ty podmínky byly rovné,“ řekl Jánský.

Právě Jánský podal loni stížnost kvůli neregulérnosti voleb, Ústavní soud nakonec nařídil, že se budou volby letos 14. prosince opakovat.

V opakovaných komunálních volbách ve Strakonicích bude kandidovat deset stran a hnutí. Kandidují Strakonická Veřejnost, ANO, trojkoalice ODS, TOP 09 a KDU-ČSL, Volba pro město, KSČM, Jihočeši 2012, SPD, Trikolóra, Změna pro Strakonice a Národní obroda. Loni šlo do voleb čtrnáct stran a hnutí.

Za prostor v radničním zpravodaji se bude platit

Za nestandardní označil Jánský i to, že předvolební inzerce v radničním zpravodaji bude placená. Radní rozhodli, že inzerci lze otisknout v prosincovém vydání zpravodaje, jejž dostanou obyvatelé do schránek od 25. listopadu. Inzerce bude na třech stranách, velikost každého inzerátu čtvrtina strany. Pořadí určí los, cenu vydavatel zpravodaje. Kromě inzerce nebude možné v tomto čísle zpravodaje publikovat politické články.

„Nemáme žádné zastupitelstvo, tak ani není nikdo ze zastupitelů, kdo by vyjádřil názor (ve zpravodaji),“ řekl místostarosta. Jak dodal, v budoucnu by měl zpravodaj zveřejňovat i názory opozice, což podle opozičních kandidátů dosud nebylo možné.

Výlepové plakátovací plochy, jež patří městu, budou pro strany a hnutí zdarma. Největší možný plakát je velikosti A2, město má 36 těchto míst.

Ve městě s 24 tisíci obyvateli vyhrálo loni komunální volby vládnoucí hnutí Strakonická Veřejnost, získalo 51,1 procenta hlasů. Po stížnosti Krajský soud v Českých Budějovicích dvakrát rozhodl, že volby jsou neplatné, Strakonická Veřejnost podala proti oběma rozhodnutím ústavní stížnost. Ústavní soud nakonec rozhodl, že se volby 14. prosince zopakují. Jánský tvrdil, že v radničním zpravodaji, na výlepových plochách i sloupech lamp bylo hnutí Strakonická Veřejnost zvýhodněno.