Je v našem zájmu, aby Putinův režim neuspěl, řekl Fiala. Podle Vystrčila není podpora Ukrajiny zadarmo, ale je nutná

Premiér Petr Fiala (ODS) při příležitosti dvou let od zahájení plnohodnotné ruské invaze na Ukrajinu označil ruský režim za zrůdný. Podle něj je v zájmu Česka, aby neuspěl. Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) při příležitosti uctění památky padlých Ukrajinců uvedl, že podpora napadené země je nutná, i když není zadarmo. Žádná podpora by podle něj Česko stála mnohem víc.

Ruský útok na Ukrajinu byl podle premiéra porušením principů suverenity, svrchovanosti a nezávislosti států. „Pokud padne Ukrajina, je jen otázkou času, kdy bude ohrožen někdo další. Nemá smysl si namlouvat, že (Vladimiru) Putinovi bude Ukrajina stačit. Všichni chceme mír. A právě proto se nesmíme bát postavit těm, kteří mír ohrožují,“ prohlásil.

„Pokud by někdo chtěl důkazy o tom, jak zrůdný ruský režim je a že se neštítí ničeho, stačí se podívat na to, jak Vladimir Putin likviduje své politické protivníky,“ uvedl Fiala. Před týdnem zemřel za nejasných okolností v ruské vězeňské kolonii za polárním kruhem jeden z nejznámějších kritiků Putinova režimu Alexej Navalnyj.

Podle ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti) Putin rozpoutal vůči Ukrajině před dvěma lety neokoloniální válku. Ruská agrese s cílem zlomit Ukrajinu trvá ještě déle, a to deset let, podotkl ministr s odkazem na události od roku 2014. Ukrajina má právo na sebeobranu a obnovení územní celistvosti včetně Krymu.

Podle Lipavského bude Česko stát při Ukrajině a poskytovat jí veškerou nezbytnou pomoc, dokud bude potřeba, a podporuje její začlenění do NATO a EU kvůli evropské bezpečnosti. „Ruské snahy měnit státní hranice silou musí být v zájmu svobodného a demokratického světa odraženy,“ dodal.

Vystrčil: Žádná podpora by Česko stála mnohem více

Budoucnost Ukrajiny předurčuje také budoucnost Česka, řekl při příležitosti uctění památky obětí ruské agrese proti Ukrajině předseda Senátu. Česká, evropská ani světová podpora Ukrajiny podle něj není zadarmo, ale je nutná, protože žádná podpora by Česko stála mnohem více.

„Jedna z věcí, kterou mohou pomoci, je, že se zapojí do života v Česku ve všech rozměrech, které takový život v Česku přináší, a že tím pádem budeme Ukrajinu podporovat společně,“ řekl na adresu Ukrajinců žijících v Česku.

Pietního aktu se u pomníku ukrajinského básníka Tarase Ševčenka na náměstí Kinských v Praze kromě Vystrčila zúčastnila také předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09), chargé d'affaires ukrajinské ambasády Vitalij Usatyj a několik dalších poslanců a senátorů. Po krátkých projevech Vystrčil, Pekarová Adamová, Usatyj a další přítomní položili k pomníku ukrajinského básníka květiny v ukrajinských barvách a poklonili se.

Pekarová Adamová připomněla, že ruská agrese vůči Ukrajině začala už v momentu ruské invaze na Krym. „My máme děkovat Ukrajincům za to, že tady žijeme své každodenní životy, které se neobrátily vzhůru nohama tak, jako se obrátily našim ukrajinským přátelům,“ řekla. Výsledek konfliktu na Ukrajině podle ní rozhodne o míru v Česku.

Usatyj ve svém projevu mimo jiné poděkoval České republice za poskytnutou vojenskou pomoc, zejména za dodávku zbraní.

Bez pomoci Čechů by to stát nezvládl, míní Rakušan

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) se na sociální síti X v sobotu vyjádřil, že česká podpora Ukrajině musí trvat. Podle ministra zemědělství Marka Výborného (KDU-ČSL) je Putinův režim zločinný. „Ukrajina brání i nás a my ji v tom nesmíme nechat,“ napsal na síti X.

Rakušan v ČT také vyzdvihl roli Čechů, kteří výrazně pomohli a dále pomáhají uprchlíkům. „Stát jako takový by to nikdy nezvládl bez lidí. Více než sedmdesát procent Čechů a Češek nějakým způsobem Ukrajincům pomohlo,“ řekl. Podle něj ale odvedli dobrou práci i úředníci v Česku.

Nálada se podle Rakušana sice změnila, ale většina lidí Ukrajince stále podporuje. „Pokud se dnes podíváme na ta čísla, tak i sami Ukrajinci často říkají, že se mnohokrát a častěji setkali se vstřícností a pomocí než s nějakým projevem nenávisti. Pokud slyšíme nějaká ostrá slova, tak jsou stále menšinová,“ dodal.

Šéf opozičního hnutí ANO Andrej Babiš na síti X napsal, že Ukrajinci se statečně brání a že věří, že se i díky pomoci Západu ubrání. „A doufám, že se to stane brzo. Aby přestali konečně umírat lidé. Válka není normální, normální je mír a o ten bychom měli všichni neustále usilovat,“ uvedl.

Předsedkyně poslaneckého klubu hnutí ANO Alena Schillerová na síti X prohlásila, že je hrdá na podporu, které se Ukrajině od Česka dostává. Věří v brzký konec agrese, dodala.

Plnohodnotná invaze byla na rozkaz ruského prezidenta Vladimira Putina zahájena předloni 24. února. Podle lednového odhadu Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky bylo ve válce dosud zabito přes deset tisíc ukrajinských civilistů a zraněno přes devatenáct tisíc lidí, skutečný počet obětí však bude ještě mnohem vyšší.

Miliony Ukrajinců ze země utekly. Nejvíce uprchlíků přijalo sousední Polsko, ale také Česká republika, která momentálně poskytuje dočasnou ochranu 370 tisícům lidí. V Evropské unii podle posledních dat statistického úřadu Eurostat žije 4,31 milionu ukrajinských válečných uprchlíků s dočasnou ochranou. Vysoký počet uprchlíků přijalo také Německo.