Navalnyj zemřel, oznámila ruská vězeňská služba

Uvězněný ruský opoziční politik Alexej Navalnyj zemřel, uvedla agentura Reuters s odvoláním na ruskou vězeňskou službu. Navalnyj byl nejvlivnějším kritikem režimu Vladimira Putina. Bylo mu 47 let.

Vězeňská správa sdělila, že se Navalnému udělalo zle po procházce, upadl a ztratil vědomí. Údajně zavolali lékaře, kteří však jen konstatovali smrt, shrnul redaktor Českého rozhlasu Ondřej Soukup oficiální informace.

„Neoficiálně víme, že byl na samotce, kde trávil většinu svého trestu,“ dodal s tím, že na samotce bývá zima a špatný přístup k lékařské péči.

Smrt ruského opozičníka Alexeje Navalného (zdroj: ČT24)

Reuters prostřednictvím agentury Interfax pak přinesl zprávu, že se ruští lékaři více než půl hodiny snažili Navalného oživit, než zemřel. Interfax o tom informoval s odvoláním na místní nemocnici. Podle úřadů zemřel v trestanecké kolonii Poljarnyj volk, která je vzdálená asi 1900 kilometrů od Moskvy, leží za polárním kruhem a je pokládaná za jednu z nejdrsnějších věznic v Rusku.

Navalného smrt vyvolala v Česku i ve světě vlnu kritických reakcí. Ministr zahraničních věcí Jan Lipavský (Piráti) prohlásil, že se „Rusko proměnilo v násilnický stát, který zabíjí lidi snící o lepší budoucnosti“. Evropští politici mluví o vraždě Navalného.

Server Meduza napsal, že podle zdroje prokremelské televize RT byla příčinou smrti krevní sraženina. Připomněl, že před dvěma dny Navalného mluvčí Kira Jarmyšová oznámila, že opozičník byl opět poslán za trest na samotku, už po sedmadvacáté. Navalného právník je na cestě do vězeňského tábora, kde byl opozičník vězněný, uvedla Jarmyšová a přislíbila, že jakékoliv nové informace hned zveřejní.

Podle Navalného matky byl při poslední návštěvě tento týden zdravý a v dobré náladě. „Nechci žádné kondolence. Viděli jsme ho ve vězení 12. února. Byl naživu, zdravý a šťastný,“ uvedla podle ruského opozičního listu Novaja Gazeta matka Navalného Ljudmila.

Ke zprávě o smrti Navalného se vyjádřila i jeho manželka Julia, která se účastní bezpečnostní konference v Mnichově. Světové společenství vyzvala, aby se sjednotilo proti režimu ruského vůdce Vladimira Putina. „Chci, aby Putin, celé jeho okolí, jeho přátelé a jeho vláda věděli, že se budou zodpovídat za to, co provedli naší zemi, mé rodině a mému manželovi. A ten den přijde velmi brzy.“

V souvislosti se smrtí ruského opozičního lídra média připomínají Navalného slova, která zazněla v kanadském dokumentu z roku 2022. Politik svým podporovatelům pro případ, že ho zabijí, vzkázal, aby nevzdávali boj proti útlaku.

Lidé v Rusku přinášeli květiny, policie zasahovala

Lidé v Rusku přinášeli na počest Navalného květiny k památníkům obětí politických represí. Policie při tom zadržela téměř dvě desítky lidí. Některé zadržené už propustila.

Několik lidí policie zadržela například v Moskvě, krom jiného u takzvaného soloveckého kamene, památníku obětí velkého teroru v třicátých letech minulého století, který se nachází v centru metropole a nedaleko sídla tajné služby FSB. Moskevská prokuratura mezitím obyvatele varovala, aby se lidé neúčastnili nepovolených shromáždění.

Policie u soloveckého kamene zadržela muže, který přišel s transparentem s heslem: „Vrah“. Na jiném místě policie zadržela ženu, která měla papír se slovy: „Dnes zemřel Alexej Navalnyj“. Policie ji podle Meduzy později propustila.

V Murmansku podle serveru Ostorožno, novosti zadrželi dívku, která vyšla protestovat s transparentem, na kterém stálo: „Alexej Navalnyj zabit. Jeho krev je na tvých rukách, Vovo“. Vova je zdrobnělina křestního jména Vladimir. Policisté ji údajně propustili s varováním. V Rostově na Donu policisté zadrželi muže za kladení květin na památku Navalného, píše Meduza.

Jeho zdraví se zhoršovalo

Politického geografa Michaela Romancova z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy úmrtí Navalného nepřekvapilo.

„Oni s ním šíbovali v posledních měsících neustále z jedné věznice do druhé. Je to člověk, který se sice dokázal zotavit po neúspěšném pokusu o fyzickou likvidaci, kdy se ho příslušníci ruské tajné služby pokusili otrávit látkou typu novičok, nicméně jeho zdraví určitě nebylo vynikající. Vzhledem k tomu, na jak dlouho a jakým spektakulárním způsobem byl v jednoznačně zmanipulovaném procesu odsouzen, tak se asi dalo čekat, že z kriminálu – pokud by k Rusku nedošlo k nějaké zásadní politické změně – nevyjde živý. Že ta informace přišla teď, to samozřejmě šok byl.“

Redaktorka Deníku N Petra Procházková sdělila, že na Navalném bylo v poslední době vidět, že zhubl, ale nevypadal jako člověk těsně před smrtí. Na samotku se podle Procházkové dostával třeba za to, že měl špatně zapnutý knoflík nebo ustlanou postel.

Odhaloval majetky představitelů režimu

Navalnyj byl pokládán za nejvýraznějšího odpůrce režimu ruského vůdce Vladimira Putina. Dlouhodobě se věnoval odhalování majetků, které špičky režimu nahromadily, a jejich prezentaci v populárních videích. Kvůli tomu ho režim podle mnoha kritiků nechal otrávit.

Oponent režimu také obvinil z otravy Kreml, ten nařčení odmítl a zpochybnil samotný fakt otravy. Zadržen byl z důvodu, že podle úřadů porušil pravidla dříve uloženého podmíněného trestu za údajný podvod na kosmetické firmě Yves Rocher. Evropská unie kvůli otravě Navalného uvalila na Rusko sankce, Moskva následně zveřejnila vlastní sankční seznam se jmény představitelů EU.

Alexej Navalnyj
Zdroj: ČT24

„Byl to velmi ambiciózní člověk. Vystudovaný právník začínal jako aktivista, který kupoval akcie velkých podniků a pak tlačil na jejich management. Koketoval mezi lety 2006 a 2010 s nacionalisty, které považoval za sílu schopnou něco v Rusku změnit. Rychle však pochopil, že to příliš mnoho lidí odradí,“ zhodnotil Soukup.

Dodal, že na rozdíl od většiny opozičních politiků v Rusku se Navalnému dařilo být známým i mimo Moskvu a Petrohrad. „Jako jediný se dokázal dostat z té liberální bubliny, ovšem tím se také stal smrtelným nepřítelem Kremlu a je to v zásadě logické vyvrcholení,“ řekl Soukup.

Postoj k válce na Ukrajině

Ukrajinista a historik Ústavu pro studium totalitní režimů David Svoboda, který byl hostem 90' ČT24 však podotýká, že i když Navalnyj odsuzoval ruskou agresi na Ukrajině, spíše u něj převládal postoj, že si Rusko samo touto válkou uškodilo, který je pro ruskou opozici typický. Jeho názory na válku však doznaly změny a později se vyslovoval pro obnovení ukrajinské územní celistvosti v hranicích, ve kterých byla mezinárodně uznána, což Svoboda vnímá jako velký posun.

Odpor vůči režimu je totiž vedený z etnocentrických a rusocentrických pozic, vysvětlil ukrajinista a historik. „To, že je někdo proti Putinovi, nemusí znamenat, že je proti ruskému imperialismu, a zároveň někdo je proti Putinovi právě proto, že chce Rusko v minimálním výměru, bez jiných národností,“ dodal. I Navalnému bylo vyčítáno, že je nacionalistou. V tomto ohledu Svoboda připomněl sto let starý výrok: „ruský liberál končí tam, kde začíná ukrajinská otázka“, je v něm totiž zahrnuta ukrajinská skepse vůči ruské opozici. Podle Ukrajinců by se totiž pravý opozičník musel vymezit proti ruskému imperialismu jako takovému, který má mnohasetletou historii.

„Navalnyj si rivalitu s Kremlem do určité míry užíval, až do míry sebemrskačské, protože ‚normální‘ člověk by do takového rizika nikdy nešel,“ řekl v pořadu Interview ČT24 šéfredaktor ČRo Plus a bývalý zpravodaj ČT v Rusku Josef Pazderka. Navalnyj byl podle něho přesvědčen, že se v lepším případě stane ruským Nelsonem Mandelou, který sice bude dlouho sedět, ale poté získá ruský národ na svoji stranu. „Bohužel to nedopadlo, jak asi předpokládal,“ podotkl Pazderka.

Navalnyj nechtěl zůstat po svém léčení na Západě – i když mohl – protože by ho to úplně odstřihlo od ruského publika. „Navalnyj tam zůstat nechtěl, vrátil se, byť to bylo obrovské riziko,“ dodal novinář.

Šéfredaktor ČRo Plus Josef Pazderka byl hostem v pořadu Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Navalnyj dostal tři tresty

Navalnyj byl v lednu 2021 uvězněn hned po návratu do vlasti z Německa, kde jej vyléčili z otravy. Postupně dostal za různé delikty tresty dva a půl roku, devět let a devatenáct let vězení. Vinu odmítal a své uvěznění přičítal snaze režimu umlčet veškeré odpůrce a kritiku.

„Nejspolehlivější cesta, jak odstranit opozičníky z veřejného života, je odstranit je z fyzického života. A Navalnyj do toho spadá. Byl nejvýraznější osobnost těch, kdo v Rusku stojí proti Vladimiru Putinovi. A na to zřejmě také doplatil,“ uvedl Jan Šír z Institutu mezinárodních studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy.

Další proces s Navalným začal loni v únoru přímo ve věznici. Prokuratura požádala ruský soud, aby Navalnému uložil další trest třináct let vězení za údajný podvod a pohrdání soudem. Podle obžaloby použil pro osobní účely stovky milionů rublů převedené do různých fondů včetně Navalného „Fondu boje s korupcí“, který úřady mezitím zakázaly jako extremistickou organizaci. V březnu ho soud shledal vinným z podvodu a z pohrdání soudem a poslal ho na devět let do vězení.

Navalnyj stanul před soudem znovu minulý měsíc. A to ve věznici s nejpřísnějším režimem Melechovo v ruské Vladimirské oblasti, kde si odpykával předchozí trest. Obviněn byl z několika činů, například založení a financování „extremistické organizace", nebo z výzev k „extremismu“. Agentura AFP tehdy napsala, že další vězeňský proces s Navalným ilustruje ovzduší represí uprostřed ruské agrese proti Ukrajině. Prokuratura později požádala soud, aby Navalnému vyměřil dalších dvacet let za mřížemi. V pátek měl v této kauze padnout rozsudek.

Výhrůžky a zastrašování

Zemřel nejvýraznější kritik režimu, ale podle Šíra to nebude mít velký dopad na opoziční hnutí v Rusku. „Pojem opozice se dá použít pouze tam, kde existuje nějaký kompetitivní, pluralitní politický systém, a to není případ Ruska. V Rusku máte jednotlivce, kteří nesouhlasí s těmi stávajícími pořádky, ale v případě, že by tento postoj chtěli dát veřejně najevo, stanou se terčem represí. Několik předních opozičních předáků bylo zavražděno a fyzicky zlikvidováno, jiní byli pouze zbiti a zmrzačeni, jiní uvězněni, další raději zvolili exil,“ dodal specialista na politický vývoj v postsovětském prostoru.

Kreml zatím pouze uvedl, že Putin byl informován o úmrtí Navalného a nemá žádné informace o příčině smrti. Šír předpokládá komunikaci Kremlu založenou na popírání viny. „Bude to teď kombinace řady signálů, které mohou být i konfliktní, navzájem nějak protiřečící si. Určitě tam bude obsažena komponenta výhrůžek, zastrašování, zároveň tam bude přikládána vina za to, co se stalo, na Navalného – kdyby se nezapojil do protistátní činnosti, nemusel skončit ve vězení.“

Navalnyj zemřel nedlouho před březnovými prezidentskými volbami, ve kterých se Putin uchází o další šestiletý mandát v čele státu. „Bude zajímavé sledovat, jak na Navalného smrt zareaguje ruské občanstvo. Jsme pouhý měsíc před prezidentskými volbami. Řekl bych, že tohle Putinovi do karet příliš nehraje. Je to právě on, kdo bude doslova považován za Navalného vraha,“ sdělil komentátor Českého rozhlasu Plus Libor Dvořák.