Rusko se proměnilo v násilnický stát, zodpovědný je Putin, reaguje svět na Navalného smrt

Rusko se chová ke svým občanům stejně jako ve své zahraniční politice, proměnilo se v násilnický stát, který zabíjí lidi snící o lepší budoucnosti, okomentoval ministr zahraničních věcí Jan Lipavský (Piráti) zprávu o smrti ruského opozičního politika Alexeje Navalného ve vězeňském táboře. Kritické reakce na adresu režimu ruského diktátora Vladimira Putina přicházejí i ze světa. Za smrt Navalného je zodpovědný Putin, prohlásil například americký prezident Joe Biden.

Podle generálního tajemníka NATO Jense Stoltenberga je Navalného úmrtí znepokojující. „Je zapotřebí, abychom zjistili veškerá data, a Rusko bude muset odpovědět za závažné otázky. Alex Navalnyj byl silným hlasem za svobodu a demokracii po řadu let. NATO a jeho spojenci vždy volali po tom, aby byl okamžitě osvobozen,“ řekl novinářům.

„Vidíme, že Rusko je stále zbabělejší. Vůči svým oponentům používá útlak. Navalnyj byl vězeň a je velmi důležité, aby nám Rusko zodpovědělo, co bylo příčinnou jeho smrti.“

Smrt ruského opozičníka Alexeje Navalného (zdroj: ČT24)

„Alexej Navalnyj bojoval za hodnoty svobody a demokracie. Za své ideály přinesl tu nejvyšší oběť,“ reagoval na zprávy o úmrtí vězněného politika předseda Evropské rady Charles Michel. „Evropská unie považuje za tuto tragickou smrt zodpovědný výhradně ruský režim,“ dodal.

„Jsem zděšena smrtí laureáta Sacharovovy ceny Alexeje Navalného. Rusko mu vzalo svobodu a život, ale ne jeho důstojnost. Jeho boj za demokracii žije dál, uvedla na sociální síti X šéfka Evropského parlamentu Roberta Metsolová. Oba unijní představitelé vyjádřili soustrast Navalného rodině.

Navalnyj byl s vysokou pravděpodobností ve vězení zabit, prohlásil Ivan Ždanov, ředitel Fondu boje proti korupci, který Navalnyj založil. O Ždanovově vyjádření informoval server Meduza, podle něhož ředitel fondu vystoupil společně s Navalného mluvčí Kirou Jarmyšovou. Ta uvedla, že Navalného spolupracovníci stále nemají smrt potvrzenou.

„Nebudeme vám lhát, že je nějaká naděje, že se zítra stane něco, kdy to vše nebude pravda. Tato šance je mizivá. Nyní vše směruje k tomu, že se skutečně stala vražda – vražda Alexeje Navalného ve vězení. A zabil ho (ruský vůdce Vladimir) Putin," prohlásil Ždanov v přenosu vysílaném na kanále Youtube.

„Nyní označují okolnosti smrti za přirozené. Znovu trvám na tom, že se jedná o politickou vraždu, která bude rozhodně vyšetřena. A organizátorem této vraždy je Vladimir Putin,“ prohlásil Ždanov. 

Hrozná zpráva, hrozný zločin Kremlu, zní z Evropy

„Pro mě je to zřejmé: byl zabit. Jako další tisíce, které byly umučeny kvůli tomuto člověku,“ řekl při návštěvě Německa ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na adresu šéfu Kremlu. „Putinovi je jedno, kdo zemře. Hlavní je, aby zůstal na své pozici,“ uvedl také prezident země, která se už skoro dva roky brání ruské agresi. „A proto by měl (Putin) také všechno prohrát. Měl by prohrát a pak by měl být za své zločiny pohnán k zodpovědnosti,“ prohlásil Zelenskyj.

Podle polského ministra zahraničí Radoslawa Sikorského byl Navalnyj hrdina. „Byl odsouzen v procesu na základě falešných obvinění... Byl umístěn do vězení, kde žil v hrozných podmínkách. Za to všechno je zodpovědný Vladimir Putin,“ uvedl.

Německý kancléř Olaf Scholz řekl před médii, že Navalnyj zaplatil za svou odvahu životem. Zpráva o jeho smrti podle něj ukazuje, jak se Rusko změnilo. Ministryně zahraničí Annalena Baerbocková naznačila, že byl zabit úmyslně. „Jako nikdo jiný byl Alexej Navalnyj symbolem svobodného a demokratického Ruska,“ napsala Baerbocková na X. „Právě proto musel zemřít.“

„Hrozné zprávy o Alexeji Navalném. (...) Pokud je zpráva o jeho smrti v ruském vězení pravdivá, představuje to další hrozný zločin Putinova režimu,“ napsal švédský ministr Tobias Billström. „Bezohlednost vůči Navalnému znovu ukazuje, proč je nutné pokračovat v boji proti autoritářství.“

„To je hrozná zpráva,“ napsal britský premiér Rishi Sunak. „Alexej Navalnyj, nejhorlivější zastánce ruské demokracie, prokázal během svého života neuvěřitelnou odvahu. V myšlenkách jsem s jeho ženou a s lidmi v Rusku, pro které je to obrovská tragédie.“

Jourová: Navalného zabil Putin

Italský ministr zahraničí Antonio Tajani v pátek na X napsal, že Navalnyj zemřel „po letech pronásledování ve vězení“. „Jsem velmi dojat smrtí Alexeje Navalného po letech pronásledování ve vězení, jsme blízko jeho rodině a ruskému lidu,“ napsal Tajani.

Místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová řekla, že je to strašná zpráva. Situaci Navalného dříve sledovala z veřejných zdrojů a byla v kontaktu s jeho týmem. „Pro mě osobně je to velká rána. Putin ho nakonec zabil, ale tím z něj možná učinil většího mučedníka, než byl předtím. Celý demokratický svět by měl nyní ještě více zvýšit hlas proti Putinovu režimu.“

Smrt vězněného Alexeje Navalného je tragicky předvídatelným výsledkem toho, jak Rusko přistupuje k odpůrcům zkorumpovaného režimu, uvedla slovenská prezidentka Zuzana Čaputová na sociální síti. „Jeho likvidace začala dávno před dneškem. Upřímnou soustrast jeho rodině a přátelům,“ doplnila Čaputová.

Francouzský prezident Emmanuel Macron, který ocenil opozičníkovu odvahu a angažovanost, uvedl, že Rusko posílá „svobodné duše do gulagu“ a tam je nechává zemřít. Polský premiér Donald Tusk slíbil na Navalného nikdy nezapomenout a odpovědným za jeho smrt nikdy neodpustit. Lotyšský prezident Edgars Rinkévičs označil jeho skon za brutální vraždu vykonanou Kremlem. Jeho litevský kolega Gitanas Nauséda prohlásil, že ruští představitelé by měli za Navalného smrt nést následky a stanout před spravedlností.

Odpovědnost má Putin, řekl Biden

Za smrt Navalného je zodpovědný Putin, prohlásil americký prezident Biden. Uvedl, že neví, co se přesně Navalnému stalo, avšak nemá důvod nevěřit zprávě ruských úřadů, že vězněný opozičník je mrtvý. „Jako miliony lidí po celém světě doslova nejsem překvapený a zároveň jsem touto zprávou pobouřený,“ řekl. Dodal, že jeho vláda zvažuje, jaké další kroky proti Moskvě by mohla podniknout. „Ruské úřady budou mít vlastní příběh, ale nenechte se zmást. Za smrt Navalného je zodpovědný Putin. Putin je zodpovědný. Co se mu stalo, to je dalším důkazem Putinovy brutality,“ uvedl americký prezident.

„Smrt Alexeje Navalného je další temnou připomínkou toho, s jak zlotřilým režimem máme co do činění – a proč se Rusko a všichni odpovědní musí zodpovídat za každý svůj zločin. Upřímnou soustrast. Myslím na všechny, kteří stále sedí za mřížemi za své politické názory,“ uvedla estonská premiérka Kaja Kallasová.

Podle kanadského premiéra Justina Trudeaua zprávy o Navalného smrti připomínají celému světu, jakou „zrůdou“ je ruský prezident Vladimir Putin. „Skutečně to ukazuje rozsah toho, jak Putin tvrdě postupuje a jak bude tvrdě postupovat proti komukoli, kdo bojuje za svobodu pro ruský lid,“ řekl v rozhovoru se zpravodajskou společností CBC.

„Na prvním místě a především, pokud jsou tyto zprávy pravdivé, soucítíme s jeho manželkou a rodinou,“ řekl v první reakci šéf americké diplomacie Antony Blinken na Mnichovské bezpečnostní konferenci.

Navalného smrt a to, jaký strach z něho měla současná moc v Rusku, podle Blinkena jen „podtrhují slabost a prohnilost podstaty systému“, který stvořil ruský vůdce. „Rusko je za to odpovědné,“ dodal Blinken.

Čeští politici mluví o stalinistických praktikách

Český prezident Petr Pavel ČT řekl, že „Alexej Navalnyj zaplatil za svoji odvahu ukazovat Rusům i světu pravou tvář ruského režimu tu nejvyšší cenu“. „V ruských věznicích zůstává mnoho dalších kritiků ruského režimu, jejich boj za svobodu a pravdu nám nesmí být lhostejný,“ dodal.

Premiér Petr Fiala (ODS) na síti X uvedl, že Navalného případ ukazuje, kam až je ochotný zajít Putinův režim v boji s politickými protivníky. Další čeští politici na sociálních sítích píšou o stalinistických praktikách či pošlapávání hodnot v Rusku.

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) napsala, že válečné zločiny, porušování mezinárodního práva, útoky na civilisty či záhadná úmrtí politických oponentů jsou věci, které měly zůstat někde v hloubi temné strany dějin 20. století. „Putinovo Rusko nám ale bohužel dnes a denně dokazuje, že se těchto věcí neštítí, že jej svědomí netrápí. Smrt Alexeje Navalného dokládá, že současný ruský režim si nezadá s praktikami těch nejhorších totalit, které zde byly,“ doplnila.

Vicepremiér Vít Rakušan (STAN) napsal, že Putin je zločinec, který může likvidovat odpůrce, ale nemůže zlikvidovat pravdu. „Alexej Navalnyj byl největším kritikem diktátora Putina. Pravdy, kterou říkal, se Putin bál tolik, že ho nakonec přesunul na to nejhorší místo. Do trestanecké kolonie Polární vlk. Místní podmínky ho teď nejspíš dohnaly k smrti,“ uvedl. Navalnyj zaplatil za pravdu nejvyšší cenu a je třeba si ho vážit, dodal.

Šéfka sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) uvedla, že Navalnyj se rozhodl čelit Putinovi, ačkoli si byl vědom, co mu hrozí. „Byl otráven, mučen v gulagu a dnes zemřel. Stalinistické praktiky ovládají současné Rusko. A přesto se (bohužel) u nás najdou lidé, kteří k Putinovu Rusku vzhlíží,“ napsala.

Vicepremiér Marian Jurečka (KDU-ČSL) na síti X napsal, že jde o čin totalitního režimu v režii Putina se vším všudy. „Kritici a odpůrci jeho režimu buď padají z oken nebo se jen tak ‚ztrácí‘, či umírají v lágrech. Základní lidské hodnoty jsou v Rusku dnes a denně pošlapávány, chutí udržet si moc za každou cenu, bez ohledu na cokoliv,“ uvedl.

„Není to poprvé, podruhé, ani potřetí, co vidíme, jak krutě Putinův režim účtuje se svými oponenty. Je to velká rána pro všechny svobodně smýšlející Rusy. Upřímnou soustrast jeho rodině a blízkým,“ napsal vicepremiér Ivan Bartoš (Piráti).

Příkaz k otravě a pak vražda. Ruská opozice ukazuje na Putina

Podle ruských opozičníků za Navalného smrt, ať už měla jakoukoliv příčinu, je zodpovědný Putin. „Pokud je to pravda, nezávisle na oficiální příčině nese za (Navalného) předčasnou smrt zodpovědnost osobně Vladimir Putin, který nejprve vydal pokyn k Alexejově otravě a pak ho nechal vsadit do vězení,“ uvedl podle ruskojazyčného serveru BBC někdejší nejbohatší Rus a později vězeň Putinova režimu Michail Chodorkovskij, který nyní žije v exilu.

Že zásadní podíl na Navalného úmrtí hrály podmínky ve vězení, se domnívá držitel Nobelovy ceny a bývalý šéfredaktor ruského opozičního listu Novaja gazeta Dmitrij Muratov. „Byla to vražda,“ uvedl.

„Je to zločin režimu, to je zřejmé,“ prohlásil podle agentury AFP při odchodu ze soudní síně v Moskvě významný ruský obránce lidských práv Oleg Orlov, kterému hrozí až pět let vězení za to, že opakovaně kritizoval invazi ruských vojsk na Ukrajinu, ke které před dvěma lety vydal Putin pokyn.

Navalnyj byl pokládán za hlavního odpůrce Putinova režimu, ruského vůdce obviňoval, že dal svého času rozkaz jej otrávit. Hned po návratu do vlasti z Německa, kde jej z otravy vyléčili, byl Navalnyj uvězněn. Postupně dostal za různé delikty tresty 2,5 roku, devět let a 19 let vězení. Vinu odmítal a své uvěznění přičítal snaze režimu umlčet veškeré odpůrce a kritiku.