Přítomnost novičoku v těle Navalného potvrdila i Organizace pro zákaz chemických zbraní

Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) potvrdila, že v krvi ruského opozičníka Alexeje Navalného byla nalezena látka typu novičok. Navalnyj byl v srpnu s příznaky otravy a v bezvědomí převezen na kliniku v Berlíně. O přezkoumání Navalného vzorků požádalo Organizaci pro zákaz chemických zbraní Německo.

Otravu jedem ze skupiny novičok již dříve potvrdily laboratoře v Německu, Francii a Švédsku. Moskva však dosud tvrdila, že o Navalného otravě nejsou důkazy. Nyní ruská diplomacie vyjádření OPCW odmítla jako „pokračování předem naplánovaného scénáře“.

OPCW uvedla, že dva vzorky Navalného krve a moči obsahovaly „inhibitor cholinesterázy“ podobný dvěma látkám typu novičok, které organizace v roce 2019 zakázala. Inhibitor cholinesterázy brzdí účinek cholinesterázy, enzymu klíčového pro přenos nervových impulzů v organismu.

Generální ředitel OPCW Fernando Arias výsledky označil za „velmi znepokojivé“. Připomněl, že země, které se připojily ke konvenci o chemických zbraních, použití těchto prostředků „kýmkoli za jakýchkoli okolností prohlásily za odsouzeníhodné a zcela v rozporu s právními normami platnými v mezinárodním společenství“. Rusko tuto úmluvu podepsalo a ratifikovalo.

„Další kroky projednají Výkonná rada Organizace pro zákaz chemických zbraní i země Evropské unie. Jakékoli použití chemických zbraní je vážná věc a nemůže zůstat bez následků,“ sdělil německý vládní mluvčí Steffen Seibert.

Také britský ministr zahraničí Dominic Raab ještě před oficiálním oznámením OPCW o výsledcích rozboru uvedl, že Velká Británie ve věci Navalného otravy zváží další postup. „Budeme muset zhodnotit, jaké další kroky přijmeme (…) Zatím to nepřipisujeme FSB (ruské tajné službě) nebo Ruské federaci, ale domnívám se, že Moskva má velmi dobrý důvod, aby věc osvětlila.“

Zdržovali můj převoz do Německa, říká Navalnyj

Navalnyj se po otravě rychle uzdravuje, stále se mu ale třesou ruce a podrobuje se terapii. V rozhovoru pro server YouTube opozičník řekl, že rychlost jeho zotavování překvapuje i lékaře.

Potíže začal mít při letu ze Sibiře do Moskvy 20. srpna. Upadl do bezvědomí a byl hospitalizován v Omsku a později byl převezen do Německa. V rozhovoru také řekl, že netuší, jak byl otráven. Cítil se prý dobře, ale jeho stav se náhle změnil po 20 minutách letu. Domnívá se, že se mohl otrávit při dotyku s něčím, kde jed byl.

Navalnyj si myslí, že ho otrávila ruská tajná služba na příkaz prezidenta Vladimira Putina. Nedokáže prý říci, co se přesně stalo, měl ale prý pocit, že umírá. Řekl také, že lékaři v Omsku zdrželi jeho převoz do Německa, aby se z jeho organismu jed mohl vyloučit. Odhadli prý ale čas špatně.