TÉMA

Organizace pro zákaz chemických zbraní

Spojené státy zlikvidovaly poslední zásoby svých chemických zbraní

Spojené státy dokončily likvidaci svých posledních zásob chemických zbraní, uvedl v pátek večer americký prezident Joe Biden. Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) to posléze potvrdila.
8. 7. 2023|

V Dúmě vraždila chlorem elitní syrská Tygří jednotka, tvrdí experti

Za útokem plynným chlorem v roce 2018 v Dúmě stály syrské vzdušné síly, konkrétně obávaná Tygří jednotka. V závěrečné zprávě z vyšetřování to uvedli odborníci z Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW). Útok si vyžádal desítky obětí, Damašek vinu dosud popíral. Používání chloru jako zbraně zakazuje Úmluva o chemických zbraních, kterou podepsala i Sýrie.
27. 1. 2023|

Rusové ostřelují Charkov, v Mariupolu se bojuje. V Kyjevské oblasti se vyšetřují válečné zločiny

Rusové dál ostřelují Charkov, hlásí ukrajinská armáda. Zřejmě vrcholí dobývání Mariupolu, uvádí server BBC News. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj navrhl vyměnit Putinova přítele Viktora Medvedčuka za ukrajinské zajatce. Vyšetřování se rozjelo v Kyjevské oblasti, kde podle ministerstva vnitra Rusové zabili přes 700 civilistů. Nové informace přinesla BBC i o útoku na civilisty na nádraží v Kramatorsku, podle ní tam ruská armáda použila kazetovou munici. Moskva varovala, že západní transporty zbraní bere na Ukrajině za legitimní cíle. EU schválila dalších 500 milionů eur na zaplacení zbraní pro Ukrajinu. Moskva vyhrožuje útoky na Kyjev, pokud budou pokračovat sabotáže na ruském území.
13. 4. 2022Aktualizováno14. 4. 2022, 01:22|

Omští lékaři zfalšovali Navalného záznamy, tvrdí jeho tým. Původní prý prokazovaly otravu

Fond boje proti korupci ruského opozičního předáka Alexeje Navalného zveřejnil novou vyšetřovací zprávu, která se týká loňské otravy prominentního kritika Kremlu. Navalného tým v ní mimo jiné tvrdí, že lékaři na Sibiři zfalšovali opozičníkovy zdravotní záznamy – ty původní prý dokazovaly otravu nervově paralytickou látkou a stačily pro zahájení trestního řízení.
10. 6. 2021|

Rakouský prezident Van der Bellen podpořil Česko v roztržce s Ruskem

Rakouský prezident Alexander Van der Bellen při návštěvě českého prezidenta Miloše Zemana ve Vídni podpořil Česko v jeho diplomatické roztržce s Ruskem. Vztahy Prahy a Moskvy ochladly v souvislosti s výbuchy v muničním skladu ve Vrběticích v roce 2014, věc vedla k vzájemnému vyhoštění pracovníků ambasád. Kromě jednání s Van der Bellenem se Zeman ještě sešel s někdejším rakouským kancléřem Franzem Vranitzkym a bývalým prezidentem Heinzem Fischerem.
10. 6. 2021Aktualizováno10. 6. 2021, 19:10|

Navalnyj je po léčbě zpět ve vězeňské kolonii. Stáhl dvě žaloby na cenzuru a odpírání knih

Ruský opoziční politik Alexej Navalnyj byl během pondělka převezen zpět do vězeňské kolonie v Pokrovu z nemocnice, kde se zotavoval z protestní hladovky. Proti pokrovské věznici zároveň stáhl dvě žaloby, v nichž si původně stěžoval na cenzurní zásahy do novin, které dostává, a na odmítnutí předat mu knihy. Informovala o tom agentura TASS.
7. 6. 2021|

Navalnyj neuspěl s žalobou na věznici, dozorci jej budou v noci dál budit

Ruský soud odmítl žalobu uvězněného opozičního politika Alexeje Navalného na věznici, kde ho dozorci v noci každou hodinu budili pod záminkou, že vězeň má sklony k útěku, a proto ho musí často kontrolovat. Navalnyj praxi označil za absurdní a přirovnal ji k mučení. V současnosti je opozičník ve vězeňské nemocnici v jiném nápravném zařízení, ale podle agentury Reuters by se měl brzy vrátit do žaláře, kde jej v noci budili.
2. 6. 2021|

Navalnyj se po hladovce téměř zotavil, uvedl šéf ruské vězeňské služby

Vězněný ruský opozičník Alexej Navalnyj se po hladovce téměř zotavil a má možnost komunikovat se svou rodinou. Ve čtvrtek to uvedl šéf ruské vězeňské služby (FSIN) Alexandr Kalašnikov. Prominentní kritik Kremlu si odpykává 2,5 roku dlouhý trest kvůli porušení podmínky dřívějšího rozsudku. On sám své věznění označuje za politicky motivované.
20. 5. 2021|

V Rusku se demonstruje za Navalného, policie už zadržela více než čtyři sta padesát lidí

Ruští policisté zadrželi již více než čtyři sta padesát demonstrantů během protestů na podporu uvězněného opozičního vůdce Alexeje Navalného. Uvedl to web OVD-Info, který se specializuje na policejní zákroky. Nejvíc zadržených je zatím v Ufě, Petrohradu a Kemerovu. Protesty se konají v den, který si prezident Vladimir Putin vybral pro svůj každoroční projev před zákonodárci.
21. 4. 2021Aktualizováno21. 4. 2021, 19:51|

Navalného léčí jen infuzí, upozorňuje právník. Opozičník se přirovnal ke kostlivci

Veškerá léčba, kterou zatím v nemocnici dostal vězněný ruský opoziční předák Alexej Navalnyj, spočívá v nitrožilní infuzi s glukózou, říká jeho právník Vadim Kobzev. Sám Navalnyj v úterý pozdravil na sociálních sítích, přirovnal se k chodící kostře a poděkoval za podporu v Rusku i v zahraničí. Příznivci opozičního politika plánují ve středu rozsáhlou demonstraci v Moskvě.
20. 4. 2021|

Syrské letectvo patrně použilo bombu s chlorem, uvedla Organizace pro zákaz chemických zbraní

Syrské letectvo v únoru 2018 na povstalci kontrolovanou oblast v provincii Idlib patrně shodilo bombu s chlorem. Uvedla to Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) ve své nově zveřejněné zprávě. Organizace zdůraznila, že pro své závěry má dostatečné důvody. Syrská vláda se k věci zatím nevyjádřila.
12. 4. 2021|

Navalnyj trpí vyhřezlými ploténkami a ztrácí cit v rukou, uvedli jeho právníci

Lékaři u vězněného ruského opozičního politika Alexeje Navalného po vyšetření na tomografu zjistili, že trpí dvěma vyhřezlými ploténkami. Agentuře Interfax to řekl jeho právník Vadim Kobzev, který se s ním mohl setkat. Navalnyj si ve věznici stěžuje na přetrvávající bolesti zad a nohou. Kobzevova kolegyně Olga Michajlovová řekla po schůzce televizi Dožď, že vězeň ztrácí cit nejen v nohou, ale i v rukou.
8. 4. 2021|

Ruská policie zatkla devět protestujících před věznicí, kde drží Navalného

Ruská policie zadržela kvůli údajnému porušování veřejného pořádku devět lidí u věznice v Pokrovu, kam byl umístěn opoziční politik Alexej Navalnyj. V úterý to oznámila ruská agentura TASS. Podle listu Kommersant je mezi zatčenými také Navalného lékařka Anastasija Vasiljevová. Ta jako šéfka lékařského odborového sdružení vedla u věznice protestní akci, jež má přimět úřady, aby vězni poskytly lékařskou péči podle jeho výběru.
6. 4. 2021Aktualizováno6. 4. 2021, 21:34|

Navalný trpí silnými bolestmi, řekla jeho advokátka. Podle vězeňské správy je stav opozičníka „uspokojivý“

Ruský opoziční politik Alexej Navalnyj se nachází v „krajně neutěšeném“ zdravotním stavu, řekla jeho advokátka Olga Michajlovová nezávislé televizi Dožď poté, co se směla s uvězněným opozičníkem sejít. Věznice v Pokrovu ve Vladimirské oblasti předtím oznámila, že zdravotní stav opozičního předáka je uspokojivý. Reagovala tak na středeční oznámení jeho advokátů, kteří předtím nemohli Navalného navštívit.
25. 3. 2021Aktualizováno25. 3. 2021, 16:49|

Navalnyj se strefuje do nejslabšího místa Putinova režimu: rozkrádání veřejného majetku

Opoziční politik, provokativní bloger nebo kritik Putinova režimu. Čtyřiačtyřicetiletý Alexej Navalnyj je přinejmenším posledních deset let nepopiratelně nejvýznamnějším odpůrcem ruského režimu. V rámci svého boje proti korupci a autoritářství natočil několik kritických dokumentárních filmů, přežil pokus o otravu nebo byl vyzván na souboj šéfem ruské Národní gardy. V sobotu moskevský soud zamítl jeho odvolání a potvrdil mu trest vězení za porušení pravidel podmínečného trestu v rámci kauzy ohledně firmy Yves Rocher. Dobu odnětí svobody mu oproti původní verzi mírně zkrátil na zhruba 2,5 roku.
20. 2. 2021Aktualizováno20. 2. 2021, 17:46|

Navalnému soud určil 3,5 roku vězení. Podle opozičního politika má verdikt zastrašit

Ruský soud poslal opozičního politika Alexeje Navalného na tři a půl roku do vězení. Jeho dřívější podmíněný trest přitom změnil na nepodmíněný. Do výkonu trestu se započítá doba, po kterou byl politik v domácím vězení. Za mřížemi tak má strávit téměř tři roky. Navalnyj dříve prohlásil, že je souzen za smrtelnou urážku, které se dopustil tím, že přežil otravu nařízenou prezidentem Vladimirem Putinem. Verdikt má podle něho zastrašit miliony Rusů. Kreml podíl na otravě přes důkazy od skupiny Bellingcat odmítá. Při úterních protestech stoupenců opozičního předáka ruská policie zadržela přes tisíc lidí.
2. 2. 2021Aktualizováno2. 2. 2021, 23:56|

Šéf Evropské rady Michel vyzval k propuštění Navalného. Ten se dle svých slov nechystá zabít

Předseda Evropské rady Charles Michel v telefonátu s ruským prezidentem Vladimirem Putinem vyzval Moskvu k propuštění uvězněného opozičního vůdce Alexeje Navalného. Informoval o tom jeho úřad v tiskové zprávě. Tuto výzvu ve čtvrtek večer podpořili prezidenti a premiéři unijních zemí, kteří zatčení Navalného jednotně odsoudili. Navalný z žaláře vzkázal, že nehodlá spáchat sebevraždu. Jeho příznivci chystají na sobotu demonstrace, ruské úřady hrozí jejich potlačením.
22. 1. 2021Aktualizováno22. 1. 2021, 21:06|

Navalnyj bude třicet dnů ve vazbě. V Rusku se chystají protesty

Ruský opoziční předák Alexej Navalnyj půjde na třicet dnů do vazby. Přímo na policejní stanici, kde je politik od neděle zadržován, o tom rozhodl soud. Čelí obvinění, že „systematicky porušoval“ režim podmíněného trestu, který mu byl dříve uložen za údajnou zpronevěru. Navalnyj se do Ruska vrátil v neděli, do té doby se v Německu léčil z otravy, za jejíhož původce označuje on i některá investigativní média ruský režim. Kreml to odmítá. Státy Evropské unie v reakci na Navalného zatčení diskutují o možném uvalení sankcí na některé ruské představitele. V Rusku se už v návaznosti na uvalení vazby chystají protestní shromáždění.
18. 1. 2021Aktualizováno18. 1. 2021, 22:33|

Navalného zadrželi přímo na letišti krátce po příletu do Moskvy

Policie zadržela ruského opozičního politika Alexeje Navalného. Stalo se to na letišti při průchodu pasovou kontrolou krátce po jeho příletu z Berlína do Moskvy. Informaci potvrdila agentuře Interfax ruská vězeňská služba. Navalnyj přistál v Moskvě na letišti Šeremetěvo poté, co ruské úřady pro přílety uzavřely letiště Vnukovo. Tam policie zadržela několik desítek lidí včetně Navalného spolupracovníků. Aktivista se vrátil z Německa poté, co se tam od konce srpna léčil z následků otravy.
17. 1. 2021Aktualizováno17. 1. 2021, 23:13|

Rusko zavedlo kvůli Navalného „incidentu“ odvetné sankce proti Británii

Moskva rozšířila seznam nejmenovaných britských činitelů, kterým je zakázán vstup do Ruska. Oznámilo to ruské ministerstvo zahraničí s odůvodněním, že jde o odvetný krok za sankce přijaté v říjnu Londýnem vůči osobám viněným z „jejich domnělé účasti na incidentu s blogerem Alexejem Navalným“.
30. 12. 2020|

Navalného spolupracovnici po razii obvinili z vloupání

Ruská policie provedla razii v bytě Ljubov Sobolové, spolupracovnice opozičního politika Alexeje Navalného. Po celodenním výslechu vyšetřovací výbor nařídil ji na 48 hodin zadržet, uvedl tým Navalného na Twitteru. Výbor oznámil, že proti Sobolové bylo zahájeno trestní stíhání kvůli podezření, že s použitím násilí nedovoleně vnikla do bytu cizí osoby. Incident podle Navalného souvisí s pokusem o jeho zabití nervově paralytickou látkou z letošního léta.
25. 12. 2020Aktualizováno25. 12. 2020, 22:25|

Rusko rozšířilo seznam představitelů zemí Evropské unie, kteří nesmí na jeho území

Rusko oznámilo reciproční rozšíření seznamu představitelů členských zemí Evropské unie, kterým zakázalo vstup na ruské území v odvetě za unijní sankce, přijaté po otravě ruského opozičního politika Alexeje Navalného. Rozšíření sankcí podle agentury TASS oznámilo ruské ministerstvo zahraničí, které si předvolalo velvyslance Francie, Německa a Švédska.
22. 12. 2020|

Napálený ruský agent prozradil Navalnému, jak byl otráven, píší Bellingcat a CNN

Ruský agent nevědomky vyzradil v telefonickém rozhovoru s Alexejem Navalným, jak byl kritik Kremlu otráven. Agent, který nepoznal, že mluví s Navalným, politikovi řekl, že toxická látka novičok mu byla nastražena do spodního prádla. Informovaly o tom investigativní web Bellingcat a americká televizní stanice CNN s odvoláním na záznam rozhovoru Navalného s agentem, který se údajně účastnil sledování ruského opozičního předáka, operace jeho otrávení a následného zahlazování stop. Ruská tajná služba FSB informaci označila za podvrh.
21. 12. 2020Aktualizováno21. 12. 2020, 20:36|

Rusko přijalo sankce proti Německu a Francii, reaguje tak na stejný krok EU kvůli otravě Navalného

Moskva přijala sankce v reakci na stejný krok Západu po otravě ruského opozičníka Alexeje Navalného. Oznámil to ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. Postihy se týkají vedoucích aparátů šéfů německého a francouzského státu, dodal šéf diplomacie. Evropská unie minulý měsíc na podnět Francie a Německa přijala sankce proti ruským představitelům z blízkého okolí prezidenta Vladimira Putina v reakci na otrávení Navalného, kterého se podařilo vyléčit v Německu.
12. 11. 2020|