Spojené státy zlikvidovaly poslední zásoby svých chemických zbraní

Spojené státy dokončily likvidaci svých posledních zásob chemických zbraní, uvedl v pátek večer americký prezident Joe Biden. Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) to posléze potvrdila.

„Dnes mohu s hrdostí oznámit, že Spojené státy bezpečně zničily poslední munici z těchto zásob, čímž jsme se přiblížili ke světu bez hrůz chemických zbraní,“ sdělil Biden v písemném prohlášení, které zveřejnil Bílý dům.

„Dokončení likvidace všech deklarovaných zásob chemických zbraní je důležitým krokem,“ reagoval na to šéf OPCW Fernando Arias.

Americké chemické zbraně měly podobu kazetových pum, dělostřeleckých nábojů nebo cisteren s nervovým jedem, který mohl být naložen do tryskových letadel a vypouštěn na cíle na zemi. Jejich poslední zbytky zničila armáda ve skladu v Kentucky.

Spojené státy se na eventuálním zničení zásob chemických zbraní dohodly se Sovětským svazem už v roce 1989. O osm let později americký Senát ratifikoval Úmluvu o chemických zbraních a definitivně se tím zavázal k jejich likvidaci. Své přiznané zásoby zničila v roce 2007 Velká Británie, v roce 2009 Indie a v roce 2017 Rusko.

Ve světě nicméně zůstává množství nepřiznaných chemických zbraní, například syrský režim Bašára Asada použil ve své zemi tyto zbraně mezi lety 2013 a 2019 opakovaně.

Chemické zbraně byly poprvé ve velkém měřítku nasazeny během první světové války, během níž si vyžádaly na sto tisíc obětí. Podle OSN od té doby zabily na celém světě přes milion lidí. To je zlomek toho, kolik zabily ve válkách zbraně konvenční.