Jsou důkazy, že Moskva používá chemické zbraně, říká bezpečnostní analytik

Analytik Jakub Drmola hovořil o užívání chemických zbraní ve válce na Ukrajině (zdroj: ČT24)

Spojené státy ve středu obvinily Rusko z porušování úmluvy o chemických zbraních. Podle USA Rusové proti ukrajinským vojákům nasadili dusivou látku chlorpikrin. Dle bezpečnostního analytika Jakuba Drmoly je použití chemických zbraní Moskvou téměř jisté, dokládají to podle něj videa z fronty i nedávné vyjádření ruského vojáka ve státní televizi. „Většinou jsou shazovány jako granáty z malých dronů,“ popsal expert. Nejčastěji jimi podle něj Rusové útočí na zákopy a opevněné pozice. Kreml tvrzení USA označil za nepodložená.

Americké ministerstvo zahraničí ve středu uvedlo, že Rusové se uchýlili k použití chemických látek a nejde o ojedinělý incident. „Pravděpodobně je to vedeno snahou ruských sil vytlačit ukrajinské vojáky z opevněných pozic a dosáhnout taktických zisků na bojišti,“ uvedla americká diplomacie podle agentury Reuters.

„Účinkem je podráždění sliznic, podráždění očí, nemůžete dýchat. Snažíte se utéct, což v případě, že se jedná o útok na opevněnou pozici, na zákop, vystavujete se střelbě či jiným útokům,“ popsal bezpečnostní analytik Jakub Drmola.

Dráždivé plyny lze na frontě nasadit různě, historicky byly používány třeba formou dělostřeleckých granátů i leteckých pum, připomněl analytik. „Nicméně podle toho, co vidíme v různých videích, která přicházejí z Ukrajiny – ať už přímo od vojáků samotných, nebo natáčených různými drony – vypadá to tak, že jsou většinou shazovány jako granáty z malých dronů,“ upozornil.

Nejčastěji tak dle analytika Rusové útočí na zákopy, opevněné pozice. „Granáty jsou shazovány do nějakých otvorů, vstupů,“ popsal.

Je téměř jisté, že Moskva tyto zakázané zbraně používá, zdůraznil. „Argumentem není pouze obvinění ze strany USA. Existuje, jak jsem již zmínil, spousta videí, jak je používají. Před pár měsíci byl i rozhovor v ruské státní televizi s vojákem na frontě, který o tom otevřeně mluvil,“ podotkl Drmola.

Horizont ČT24: Vlastislav Bříza o chemických zbraních (zdroj: ČT24)

Podle experta jde bezpochyby o válečný zločin. „Ideálním způsobem, jak to prokázat, je dostat se přímo na místo, kde k něčemu takovému má docházet,“ uvedl s tím, že mezinárodní inspektoři by měli odebrat vzorky, provést analýzu a nezaujatě rozhodnout.

Podle bezpečnostního analytika Vlastislava Břízy lze důkazy o použití látky chlorpikrin získat jen velmi obtížně, protože v půdě vydrží pouze čtyři hodiny. „Pokud je velká zima, tak látka vydrží maximálně týden. Tyto důkazy prakticky není možné získat z kontaminované půdy,“ dodal.

Události: Rusko a používání chemických zbraní (zdroj: ČT24)

Snaha o průlom v patové situaci?

Kyjev upozorňuje, že dle množících se svědectví nasazují okupanti na frontě slzný plyn denně. Ukrajina tvrdí, že zdokumentovala přes 1400 případů. Důkazy má prý i o použití konkrétně chlorpikrinu. Látka není natolik smrtící jako třeba yperit, ale i ona v roce 1917 působila vojskům Dohody značné ztráty. U vojáků vyvolávala zvracení a nutila je k sundání plynové masky. O to víc pak byli vystavení toxickému účinku plynu.

„Záměrem tehdy bylo pokusit se o průlom patové situace v zákopech. Odhaduji, že stejná logika je použita i teď,“ míní odborník na chemické zbraně Lennie Phillips.

„Většina našich vojáků je v podzemních zákopech nebo opevněných postaveních. Rusům to ztěžuje konvenční útoky dělostřelectvem i drony. Častěji proto používají chemické zbraně,“ uvedl velitel průzkumné skupiny ukrajinské armády ve městě Časiv Jar.

Chlorpikrin je na seznamu zakázaných dusivých látek Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) se sídlem v Haagu, jejímž úkolem je monitorovat dodržování Úmluvy o zákazu vývoje, výroby, skladování a použití chemických zbraní (CWC) z roku 1993. Rusko i USA se k úmluvě připojily.

Dle Washingtonu Rusko chemické prostředky používá i k potlačování nepokojů. CWC však dle Drmoly použití plynů ze strany policejních složek nijak nereguluje. „Co se týče třeba rozhánění davů a použití proti civilnímu obyvatelstvu v rámci demonstrací, panuje paradoxně zvláštní situace – stejnou látku může použít policie proti domácímu obyvatelstvu, ale nesmí ji použít armáda při ozbrojeném konfliktu,“ vysvětlil analytik.

Kreml tvrzení odmítá

Ukrajinská armáda podle Reuters dříve uvedla, že Rusko v souvislosti se svou zvýšenou snahou o postup na frontě na východě Ukrajiny stále častěji používá látky k potlačování nepokojů. Kromě chlorpikrinu jsou to také plyny CS a CN, které jsou součástí slzného plynu.

„Rusko bylo a zůstává věrné svým závazkům v rámci mezinárodního práva v této oblasti,“ tvrdí mluvčí šéfa Kremlu Dmitrij Peskov podle ruské agentury Interfax.

Rusko zahájilo plnohodnotnou invazi do sousední země v únoru 2022, ale narazilo na silný ukrajinský odpor a z některých regionů se následně stáhlo nebo Ukrajinci invazní vojska vyhnali. V současné době se odehrávají tvrdé boje na východě a jihu Ukrajiny, kde podle dostupných zpráv ukrajinské jednotky čelí nedostatku munice a Rusové pomalu postupují.