K ruské ambasádě v Praze přišli lidé uctít památku Navalného a protestovat proti Putinovu režimu

Opozičního politika a oběť ruského režimu Alexeje Navalného si lidé připomínají u ruské ambasády v pražském Bubenči, kde se jich kolem páteční páté hodiny sešly asi dvě stovky. Květiny a svíčky pokládají i u nedaleké Vyhlídky Alexeje Navalného, ze které se stalo pietní místo.

V pátek v podvečer se v reakci na oznámení smrti Navalného u budovy ruského velvyslanectví v Praze 6 shromáždili lidé, kteří přišli uctít památku ruského opozičního politika. Vzniklo tam také druhé pietní místo pod lampou s cedulí náměstí Borise Němcova, kam pod fotografii Navalného kladli květiny a zapálené svíčky. Přítomní skandovali politikovo jméno, drželi jeho fotografie či nápisy označující ruského prezidenta Vladimira Putina za jeho vraha.

Praha se tak připojila k několika evropským městům, kde se konají pietní akce na počest kritika ruského režimu, který ve věku 47 let zemřel v trestanecké kolonii.

Okolí ruského velvyslanectví v Praze. Na plakátu je nápis: „Nezapomeneme a neodpustíme“
Zdroj: ČT24/Jan Buršík

Jeden z přítomných demonstrantů uvedl, že je Putin vrah a že vývoj kolem Navalného nebyl překvapivý. „Byla to vražda,“ dodal. „Putin zabil Navalného,“ stálo na transparentu, který držela jedna z demonstrantek. „Chci, aby vrazi stanuli před spravedlností,“ říkal jiný transparent psaný v angličtině. Několik lidí také drželo papíry napsané azbukou, na nichž bylo pouze slovo „vrazi“.

První pietní místo poblíž ambasády vzniklo už dříve odpoledne. Na stromě demonstranti vyvěsili Navalného fotografii a nápis v azbuce, který říká „My nezapomeneme a my neodpustíme“. Odkazuje na výrok opozičního vůdce, který ho v minulosti použil ve vztahu ke korupční kauze v Rusku, řekla jedna z tvůrkyň pietního místa. Pod stromem byly vyskládané květiny, které posléze přinesli další lidé.

Navalnyj byl pokládán za hlavního odpůrce Putinova režimu. Ruského vůdce obviňoval z toho, že dal svého času rozkaz jej otrávit. V roce 2021 po návratu do vlasti z Německa, kde jej z otravy vyléčili, byl Navalnyj uvězněn. Postupně dostal za různé delikty tresty dva a půl roku, devět let a devatenáct let vězení. Vinu odmítal a své uvěznění přičítal snaze režimu umlčet veškeré odpůrce a kritiku.